Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği ve Girne Amerikan Üniversitesi’nin davetlisi olarak ülkemize gelen Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz ve Bereket Tv yetkililerinden oluşan heyet KKTC’de temaslarda bulundu.

Heyet ilk olarak Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliğini ziyaret etti. Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği Başkanı Eriş Çoban ziyaret esnasında yaptığı konuşmada,son 4 yılda Kuzey Kıbrıs KKTC ‘deki arıcılık sektörünün hızla geliştiğini, özellikle Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği’nin yaptığı çalışmalar sonucunda arıcıların ürettikleri değerinde pazarlama şansı bularak, sektöre yapılan yatırımların %100 arttığını kaydetti.

Çoban, amaçlarının dünya standartlarında üretim ve imalat yaparak, tüketicilere sağlıklı ve kaliteli arı ürünlerini tüketme olanağı sağlamak olduğunu dile getirdi. Çoban bu bağlamda Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti yetkililerin ile görüşerek, ilk defa arıcıların bul yıl sonunda bal mumu ve arı zararlısı olan ‘varroa’ ile mücadelede kullanılacak ruhsatlı bir ilacın arıcılara aynı anda hiçbir ücret talep edilmeden dağıtılacağının müjdesini verdi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz ve Bereket Tv yetkililerinde oluşan heyet, Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği Başkanı Eriş Çoban ve Girne Amerikan Üniversitesi Arıcılık Direktörü Hüseyin Bal Kaya ile birlikte, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Sn.Sami Dayıoğlu’nu ve Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti Tarım Müşaviri Nebi Çelik’i ziyaret ederek, KKTC’de Arıcılık sektörünün gelişip ülke ekonomisine daha da katkı sağlar bir pozisyona getirilmesinde izlenecek yollar tartışıldı ve fikir alış verişinde bulunuldu.

Heyet daha sonra Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği Başkanı Eriş Çoban’la birlikte dünyadaki 5 temel arı ırkından biri olan,Kıbrıs Arısının işleyişini ve potansiyelini görmek üzere Vadili, Karpaz, Girne ve Güzleyurt’taki arılıklarda incelemelerde bulundular. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Vadili’deki arılıkta yaptığı konuşmada bu bölgedeki potansiyelden çok etkilendiğini, özelikle kokan ot diye tabir edilen bitkinin bu bölgedeki arılar için nektar ve polen açısından çok kıymetli olduğunu kaydetti. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Kıbrıs arısının KKTC’deki sınırılar içerisinde çok üstün özelliklere sahip ve bu alandaki florayla da birleştiğinde 4-5 kat ( 80-100 kg)bal toplayabilecek yetenekte olduğunu söyledi. Tek problemin Kıbrıs arısının hırçınlığı olduğunu belirterek, bunu da Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği ve Girne Amerikan Üniversitesi ile ortak bir proje yaparak, Kıbrıs Arısını ıslah ederek verimliliği daha da artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, ülkemizden ayrılırken Devlet Ercan Havalimanında yaptığı açıklamada KKTC’deki arıcılığın çok büyük bir ivme ile gelişme gösterdiğini, bu konuda Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği’nin çok aktif ve Başarılı bir çalışma sergilediğinden dolayı kendilerini takdir ve tebrik ettiğini söyledi. Yılmaz, sektörün daha da ileriye gidebilmesi için Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği’ne, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği olarak elimizdeki imkanlar çerçevesinde,tüm desteği her zaman vermeye hazır olduklarını belirtti.

 
Editör: TE Bilisim