Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Dr. Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının çözümden yana olduğunu ancak tekrar göçmen olmak istemediğini belirtti.

Yaptırdığı kamuoyu yoklamalarıyla halkın nabzını tutarak beklentilerini gördüğüne dikkat çeken Eroğlu, “biz politikalarımızı halkımızın düşünce ve beklentileri doğrultusunda şekillendiriyoruz. Önümüzdeki dönemde de masada bu düşünce beklentilerle hareket edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, dün akşam sırasıyla Türk Ocağı Limasol, Doğan Türk Birliği ve Girne Halk Evi spor kulüplerini ziyaret etti.

Eroğlu’nun ziyaretleri sırasında Meclis Başkan Yardımcısı ve UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel, Eğitim Bakanı ve DPUG Girne Milletvekili Özdemir Berova, UBP Girne Milletvekilleri İzlem Gürçağ Altuğra, Kutlu Evren, Ergün Serdaroğlu, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, UBP Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz ve eski milletvekilleri Hasan Bozer ile İlkay Kamil hazır bulundu.

Sözlerine, “önemli bir seçime giriyoruz” diye başlayan Eroğlu, yaptırdığı araştırmalarda halkın beklentilerinin tespit edildiğini söyledi.

Araştırma sonuçlarına göre, halkın Kıbrıs’ta bir anlaşma istediğini ancak hiç kimsenin de yerinden olmak istemediğini söyleyen Derviş Eroğlu, “aday olacak kişide ne gibi özellikler arıyorsunuz diye sorulduğu zaman da, halkın KKTC’ye sahip çıkan, güvenilir olması ve liderlik özelliği olması şeklinde sonuçlar aldık” dedi.

Yarım kalmış müzakereleri tamamlamak için tekrar aday olduğuna dikkat çeken Derviş Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda müzakere masasında olduğumu söylüyorum ama muhatabım yok. Kendisi masayı terk etmiştir. Kendisiyle 17 Eylül’de yaptığımız son görüşmede BM Genel Sekreteri’nin Özel Danışmanı Eide’nin de katıldığı toplantıda, üçüncü safhaya yani tartışmaların ve alverlerin başlayacağı bir aşamaya geçme kararı almıştık. Ekim’de buluşacaktık. Ama gemiyi bahane ederek masadan kaçtı. Bizim adımıza sismik araştırma yapan geminin Akdeniz’de olmasını bahane etmiştir.  Biz Rumların bu iddiasının yalan olduğunu dünyaya göstermek için gemiyi Mağusa Limanı’nda tuttuk. Hala daha ordadır. Ama masaya yine dönmediler. Bu yetmezmiş gibi, Türkiye egemenliklerini tanısın, gemiyi çeksin ve bir daha geri göndermeyeceğini taahhüt etsin gibi ön şartlar ileriye sürüyor.”

 

“TÜRK ASKERİ OLDUĞU İÇİN KAN AKMIYOR”

 

1975’te nüfus mübadelesi yapıldığını ve iki bölgeliliğin oluştuğuna dikkat çeken Eroğlu, “yani Kuzey’de Türkler, Güney’de Rumlar yaşayacak. Bu BM parametresi olmuştur” dedi.

Ancak Rum liderliğinin müzakere masasında iki bölgeliliği sulandıracak taleplerde bulunduğunu ifade eden Eroğlu, özellikle aşırı toprak talep ettiklerini ve Kuzey’deki devlete de Rumları yerleştirmek istediklerini söyledi.

Rum liderliğinin, garantörlük sisteminin, çağdışı olduğunu öne sürerek kaldırılmasını talep ettiğine de dikkat çeken Derviş Eroğlu, “bugün dünyanın bir çok yerinde, özellikle de Orta Doğu’da kan akıyor. Tek kan akmayan toprak Kıbrıs adasıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı, bugün Kıbrıs’ta tek mermi atılmama sebebinin Türk askerinin varlığı olduğunu vurguladı.

 

“NİYETLERİ VARSA ANLAŞMA OLUR”

 

Masada tartışılmayan konu kalmadığını söyleyen Eroğlu, geriye sadece niyetin kaldığını söyledi.

Rum tarafının anlaşma niyeti varsa, anlaşmanın mümkün olduğunu belirten Derviş Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“ZAMAN LİMİTİ İÇİNDE BU İŞ BİTMELİ”

 

“Artık dünya Rum tarafının samimi olarak anlaşma isteyip istemediğini sorgulaması gerekir. Eğer anlaşma istemezlerse boşu boşuna masada uğraşmayalım. O yüzden bir zaman limiti içerisinde bu işi bitirelim diyoruz. Maalesef bugüne kadar öyle bir niyet göremedik. Bizi silah zoruyla ortak olduğumuz devletten kovdular. BM ve AB üyesi olan bir Rum tarafı bugün bizimle anlaşma yapma isteği neden duysun? Anlaşma olabilir. Nasıl olabilir? Sen 1974’ten sonra adanın kuzeyindeki gelişmeleri göz ardı edemezsin. Kıbrıs Türk halkının beklentilerini de kapsayan bir anlaşma olmalı ki yaşayabilsin. Dünü aratmayacak, yarınları da bugünlerden daha iyi yapacak bir anlaşma arayışındayız. Ancak şu an Rumların sadece almaktan başka bir düşüncesi yok.”     

 

 

  “ANLAŞMA BARIŞI KORUMALIDIR”

 

Barış ve çözüm kelimesinin istismar edildiğini söyleyen Eroğlu, “bizde solcuların bir silahı vardır. O da barış ve çözüm söylemidir” dedi.

Kıbrıs’ta barışın olduğunu ve anlaşmanın eksik olduğuna dikkat çeken Derviş Eroğlu, ilerde bulunacak anlaşmanın çatışma ortamına dönmesi halinde hem barışın hem de anlaşmanın ortadan kalkacağını söyledi.

“Anlaşma barışı koruyacaksa bir anlamı vardır”  diye konuşan Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu konudaki hassasiyeti de masaya taşımak için aday olduğunu belirtti



Editör: TE Bilisim