Cumhuriyet Meclisi bugün TÜK Bütçe Yasa tasarısını görüşüp oyladı. Oylamadan önce yasa tasarısıyla ilgili konuşmalar yapıldı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu da eleştirileri yanıtladı.

SOYER

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer konuşmasında, tarım ve hayvancılık sektörünün büyük sorunlar yaşadığını kaydederek, hayvancıların sürülerini satma noktasına geldiğini savundu.

Bir sektörün geleceğinin anlık sorunları çözmek üzerine kurulamayacağını dile getiren Soyer, bu alanda ciddi politikalar geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Soyer ayrıca süt fiyatları düşerken hellim fiyatlarının neden arttığını sordu.

Soyer, yüzde 3’lük fonun TÜK’ün kurtarılması gerekçesiyle getirilip, sonra da iyi hazırlanmadı denerek kaldırılmasını eleştirdi ve bu uygulamanın yasalarla Anayasa’ya aykırı olduğunu dile getirdi.

Bu rakamın, fiyat istikrar fonun aktarılıp aktarılmadığı konusunda bilgi isteyen Soyer, halka bildirilmeden böyle bir uygulama yapılmasının felaket derecede yanlış olduğunu kaydetti.

Bu gibi düzenlemelerin yaratacağı sonuçları bilmenin halkın hakkı olduğunu söyleyen Soyer, Ticaret Dairesi istatistiklerine dayanarak, hayvan yemi ithalatının artan bir ivmede olduğunu dile getirdi.
TÜK’ün devreden çıkması halinde bu ithalatın “kaymağının” bir iki üreticiye gideceğini söyleyen Soyer, tüm çabanın bununla ilgili olduğunu savundu.

Soyer, Türkiye’den gelen suyla yem bitkisi ithalatında dışa daha az bağımlı hale gelinebileceğini belirterek, TÜK’ün bu açıdan da hayati olduğunu anlattı.

SENNAROĞLU

Bağımsız Milletvekili Önder Sennaroğlu ise TÜK’ün kötü yönetilerek batırıldığını savundu.

16 yıldır aktif şekilde siyasette olduğunu söyleyen Sennaroğlu, ilk kez Tarım Bakanı olarak yer aldığı dönemde de TÜK’ün mali olarak büyük zorluk içinde olduğunu anlattı.

Sennaroğlu, o dönemde 312 olan çalışan sayısının 160 kişiye düşürüldüğünü ve o dönem 100 kişiyi TÜK’ten alarak başka dairelere aktardıklarını belirtti. Sennaroğlu, 2010, 2011 ve 2012’de kurumun kar ettiği açıklamaları yapıldığını ancak TMO’ya olan 10 milyon dolarlık borcun ödenmediğini kaydetti.

Bu süreçte ödenmeyen bu borcun dövizdeki artış nedeniyle arttığını kaydeden Sennaroğlu, “Biri oradan para yemedi, herhangi birisi kurumu soymadı” diye konuştu.

Gelirleri ortada olan TÜK’ün personel sayısının, 2006’da olduğu gibi, yeniden azaltılması gerektiğini çünkü personel sayısından dolayı gelirin gideri karşılayamadığını söyleyen Sennaroğlu, aksi halde TÜK’ün kapanacağını savundu.

TÜK’ü batırdığı gerekçesiyle yargılanması yönündeki talebi hatırlatan Sennaroğlu, kendisinin yargılanmaya hazır olduğunu ancak kendisinin yargılanmasını isteyenlerin de yargılanması gerektiğini dile getirdi.

ÇAVUŞOĞLU

Daha sonra söz alan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, herkesin eleştiride bulunup, hedef belirttiğini ancak çözüm önerisi getiremediğini söyledi.

Kötü yönetimin bir döneme şamil olmadığını kaydeden Çavuşoğlu, öncelikle Türkiye TMO’ya olan borçtan kurtulmak gerektiğini dile getirdi. Bu borçlarla kurumun yaşamasının mümkün olmadığının ortada olduğunu belirten Çavuşoğlu, bunu ödemek için çeşitli yolların gündemde olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, hükümetin ortak kararının, “TÜK’ün, piyasa düzenleyici bir şekilde, ölçeği ayarlanmış görevleri, belirtilmiş şekilde geleceğe taşınması” yönünde olduğunu anlattı.

TÜK’ün gelirlerinin azalmasının dayanılmayacak bir yük olduğunu belirten Çavuşoğlu, 36 emekliye son kez bu ay ödeme yapılacağını ve gelecek aydan itibaren bu gideri Maliye Bakanlığı’nın üstleneceğini belirtti.

Çavuşoğlu, “Yine bu ay devlette çalışan ve TÜK tarafından ödenen 10 kişinin maaşını son kez ödenecek. Ve özerk yapı, çok hızlı şekilde hazırlanacak. İlgili yasanın yapılma aşamasında siyasi partilerden katkı alınacak” diye konuştu.

TÜK’te Maliye Teftiş İnceleme Kurulunun inceleme yapacağını belirten Çavuşoğlu, incelenecek 2015 bilançosunun halen hazırlanmadığını anlattı.

CTP Miilletvekili Ferdi Sabit Soyer’in de bahsettiği gibi 100 milyon dolarlık piyasaya girmek isteyenler bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, bu kişilerin kendilerine saldırma ihtimali olduğunun da bilincinde olduğunu ancak bu konuda çekinceleri olmadığını dile getirdi.

Fon konusuna da değinen Çavuşoğlu, bazı kurumların yüzde 3’lük payını ödemeden yüzde 18’lik zamma gittiğini kaydederek, bu konuyu incelediklerini söyledi.

Kendileri TÜK’ü devir aldığında depoda arpa bulunmadığını anlatan Çavuşoğlu, borçlar ödenmediği için kredili arpa alma şansı bulamadıklarını ve bu nedenle bazı uygulamalara gitmek durumunda kaldıklarını hatırlatarak ve bu yüzden de eleştirildiklerini dile getirdi.

Süt ve hellim fiyatlarının birbirinden orantısız şekilde değiştiği eleştirisine de değinen Çavuşoğlu piyasada önemli satışı olan bir firmanın artış yaptığını, bu konuda ilgili firmadan siyaseten ricada bulunduğunu kaydetti.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından tasarı 29 kabul, 2 ret oyuyla, TÜK Bütçe Yasa Tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi.

Genel Kurul, gruplar arası varılan mutabakatla bugünkü çalışmalarını tamamladı. Meclis sonraki birleşimini 13 Ekim Perşembe günü yapacak.
Editör: TE Bilisim