Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, üretimde büyük önem taşıyan toprak konusunun müzakere masasındaki en zor başlıklardan olduğunu belirterek, “Mühim olan bu halkın bu topraklarda üretimden kopmadan, huzur ve güven içinde yaşamasıdır. Aksi takdirde yapacağımız anlaşma sadece kağıtta kalır. Biz kağıtta kalacak bir anlaşma değil, kalıcı bir anlaşma arayışı içindeyiz” dedi.

Eroğlu, ülkede bu yıl etkili olan kuraklığın büyük olduğunu ve Tarım Sigortası Fonu’ndaki kaynağın yeterli olmadığına işaret ederek, ilgili bakanlık ve hükümetle istişare ederek, kuraklık tazminatını üreticiyi tatmin edecek ve üretimden koparmayacak şekilde ödemeye çalışacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle başkanlığındaki birlik yönetim kurulu heyetini kabulde yaptığı konuşmada, geçmişten beri samimi bir diyalogu bulunduğu Çiftçiler Birliği’ne kapısının her zaman açık olduğunu söyledi.

Eroğlu, “Çiftçi demek, toprağa sahip çıkan, üreten insan demek. Biz de yıllardır Kuzey Kıbrıs insanının üretimden kopmaması için hep çiftçilerin yanında olmaya gayret ettik” dedi.

“KURAKLIK BÜYÜK”

Ülkede bu yıl alışık olunmadığı kadar büyük bir kuraklık yaşandığından çiftçinin oldukça zor bir yılla karşı karşıya bulunduğunu kaydeden Eroğlu, Tarım Sigortası Fonu’ndaki kaynağın yeterli olmadığına işaret ederek, Tarım Bakanı ve hükümetle bu konuyu istişare ettiklerini söyledi.

Eroğlu, “Kuraklık tazminatını sizi tatmin edecek şekilde nasıl ödenebilir konusunu enine boyuna istişare ediyoruz. Edeceğiz” şeklinde devam etti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, şöyle devam etti:

“Ne zaman kuraklık olacağını bilemiyoruz. Bu kadar büyük kuraklık sanırım ilk defa oluyor. .. Bu sene ekinlerin bazılarında hiçbir gelişme olmadı. Bazı yerlerde atılan başaklar dolu mu değil mi, belli değil... Kuraklık çiftçinin belini bükmüş ve kırmıştır. Hayvancıya da büyük sıkıntı vermiştir. Ama ağır ağır yılı da geçireceğiz. Mühim olan yeniden ekim yapacağınız zaman elinizde maddi imkanlar olacak şekilde hükümetin tedbir almasıdır”

KKTC topraklarında sadece burada üretilen arpanın üreyebildiğinden bu yıl üretilecek arpanın özel teşebbüs tarafından alımının engellenmesi ve tohumluk olarak saklanması gerektiğini, aksi takdirde ekecek arpa bulunamayacağını kaydeden Eroğlu, Tarım Bakanı’nı bu konuda uyardığına işaret etti.

“TOPRAK, MÜZAKERE MASASINDAKİ EN ZOR BAŞLIKLARDAN”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, üretimde büyük önem taşıyan toprak konusunun müzakere masasındaki en zor başlıklardan olduğunu belirterek, Rum tarafının kendini düşündüğü gibi Türk tarafının da bugünkü durumunu düşünerek toprak konusunu görüşmek zorunda olduğunu söyledi.

Eroğlu, şöyle devam etti:

“En zorlu başlıklardan biridir toprak. Müzakere masasında bazı sıkıntılar olacak ama, toprak olmadan vatan ve çiftçilik olamayacağına göre, gereken tedbirlerimizi alıp, istişarelerimizi yaparak müzakereleri sürdüreceğiz. Bu noktada sizin desteğinize her zaman ihtiyaç vardır. Mühim olan bu halkın bu topraklarda üretimden kopmadan, huzur ve güven içinde yaşamasıdır. Aksi takdirde yapacağımız anlaşma sadece kağıtta kalır. Biz kağıtta kalacak bir anlaşma değil, kalıcı bir anlaşma arayışı içindeyiz”

1974’den bu yana meydana gelen gelişmeleri yok sayamayacaklarına işaret eden Eroğlu, Rum muhataplarına geçen bu süreyi hatırlatmaya çalıştıklarını söyledi.

KELLE

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle de konuşmasında, yönetim kurulunun yeniden oluşumu nedeniyle böyle bir ziyaret gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kelle, topraktan kopmamak adına çaba sarf etmek gerektiğine inandıklarını belirterek, her şeye rağmen özverili çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

Kuraklığın bu yıl üretimi ve üreticiyi çok kötü etkilediğine işaret eden Kelle, topraktan ve üretimden kopmamak için gayret göstermeye ve üretim aşkıyla özverili çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

Kelle, Cumhurbaşkanı Eroğlu’na devam eden müzakerelerde tam destek verdiklerini belirtti.

Görüşmenin sonunda Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na ziyaretin anısına hediye takdimi yapıldı. 
Editör: TE Bilisim