Toparlanıyoruz Hareketi köy ziyaretleri kapsamında bu hafta Ergazi köyüne konuk oldu. Ergazi köylülerinin yoğun ilgi gösterdiği ziyarette bir konuşma yapan Toparlanıyoruz Hareketi Lideri Doç. Dr. Kudret Özersay, Toparlanıyoruz Hareketi'nin ziyaret ettiği her köyde halkın sisteme isyanıyla karşılaştığını ve bu tepkiyi çok iyi anladıklarını söyledi. Özersay, memleketin her köşesinde beceriksiz ve işbilmez yönetimin yarattığı yıkımı ve buna isyan eden vatandaşları dinlediklerini belirterek, halkın hayatını kolaylaştıracak, emeklerinin karşılığını almalarını sağlayacak, çocukları ve torunları için iyi bir geleceğin olacağı sistemi hak eden Kıbrıs Türk Halkının gelmiş geçmiş tüm iktidarlar tarafından bundan mahrum bırakıldığını söyledi.



Su Nereden Geçecek? Saklanıyor..!



Genel olarak kuru tarım ve hayvancılıkla uğraşan Ergazi köylüleri, şikayetlerini dile getirerek, örneğin geçtiğimiz günlerde ilgili bakanlık yetkililerinin kendilerine Türkiye'den taşınacak su ile ilgili bilgi verdiklerini, ancak bu projede de büyük belirsizlikler olduğunu gördüklerini, her konuda olduğu gibi burada da bir plansızlığın ve bilgisizliğin göze çarptığını, yetkililere suyun nereden geçeceğine dair güzergahı sorduklarında bunun kendilerine verilemeyeceği cevabını aldıklarını söylediler. Köylüler Türkiye'den suyun bir yıldan az bir süre içinde adaya getirileceğini, ancak bundan yararlanacağı söylenen tarımla hayatlarını kazanan Halkın suyun kullanımına dair hiç bir bilgisi bulunmadığını, yetkililerin suyun geçeceği yer konusunda dahi bilgi vermekten kaçındılarını, sulu tarıma geçerek üretim yaptıkları durumunda bu ürünleri nereye satacaklarının da bilinmediğini vurguladılar. Ergazi sakinleri ayrıca, kuru tarıma dair kendilerini geliştirmeye çalıştıklarını, ilgili bakanlıkla buna yönelik istişare etmeye çalıştıklarını ancak devlet görevlisi mühendislere bir türlü "çizme" giydiremediklerini, mühendislerin bakanlıktaki konforlu odalarından çıkmama yemini etmiş gibi davrandıklarını, benzer sorunların hayvancılıkta da yaşandığını, belirli olan tek şeyin pahalılık olduğunu söylediler.



"Türkiye Üzerinden Övünmeyi Bırak"



Özersay, su projesinin çok önemli bir proje olduğunu, ancak bakıldığında hükümetin bu projeye dair tek icraatın böbürlenme olduğunu, hükümet edenlerin bunu kendi icraatlarıymış gibi lanse ettiğini ve Türkiye üzerinden övündüğünü söyleyerek, "Türkiye üzerinden övünmeyi bırakın, bize burada ne yaptığınızı söyleyin. Bu sudan yararlanacak dediğiniz tarımla uğraşan insanlarımız suyun nereden geçeceğini bile bilmiyor. Yoksa burada da partizanlık mı yapacaksınız? Yoksa gelecek olan sudan nemalanacak olanları mı bilgilendirdiniz sadece? Böylesine büyük bir projenin uygulanmaya konulmasından önce tarımla uğraşan Halkın bilinçlendirilmesi, eğitilmesi gerekmez mi? Bir de asrın projesi olacak diyorsunuz! Evet Türkiye'den su gelecek, projenin Türkiye bölümünün çok iyi devam ettiğini hatta planlanan süreden önce bitirileceğini de biliyoruz, peki burada ne yapılıyor? Suyun nerelere ulaşacağını gizlemenin mantığı nedir?" diye sordu.



“Makas Açılıyor, Değişmeyen Gidecek”



Kudret Özersay, ülkede siyasi partiler tarafından yapılan siyasetin toplumun büyük bir çoğunluğunda karşılığı kalmadığını, yozlaşmış ve ilkesiz bir hal alan mevcut siyaset ile halkın beklentileri arasındaki makasın daha da açılmakta olduğunu dile getirdi. Özersay değişim sürecine girildiğini, çökmüş ve Halkın zararına çalışan sistemi koruyan partilerin ya değişeceğini ya da gideceğini, bunun kaçınılmaz olduğunu söyledi. Halkın zor zamanlarda birlikte hareket ederek büyük şeyler başardığını ve yeniden bunu yapabileceğine inandığını ifade ederek, "dünyanın her yerinde sistem tıkandığında Halk kendi alternatifini kendi yaratmıştır, burada da böyle olacak" dedi.
 
Editör: TE Bilisim