Toparlanıyoruz Hareketi’nin, Seçilmişleri ve Atanmışları İzleme Komitesi, 06 Eylül 2013 tarihinde, Lefkoşa Türk Belediyesi(LTB) Başkanı Kadri Fellahoğlu’na gerçekleştirmiş olduğu ziyarette, seçim döneminde vermiş olduğu sözlerin gerçekleşme durumunu irdeledi.
Hatırlanacağı üzere, Toparlanıyoruz Hareketi, 01 Eylül 2013 tarihinde, LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu’na, seçim döneminde vermiş olduğu beş sözü, soru olarak sormuş ve ne kadarının gerçekleştirildiğine cevap aramıştı. Sayın Fellahoğlu, seçim propaganda döneminde, seçildiği takdirdeLTB’deki sorunları aşmak için ilk bir yılda yapılacaklarını“Normalleşme Süreci” adı altında, beş adımda toplamış ve bu adımların gerçekleşmesi sonunda belediyenin gelirlerinin toplam olarak 24 milyon TL artacağı vaadini vermişti.
06 Eylül’de gerçekleşen ziyarette, Başkan Kadri Fellahoğlu’ndan, sorulan sorulara cevaplar alınmıştır.
Sayın Başkan’ın verdiği cevaplar özetle;
1) LTB’nin dış hizmet alımlarının tamamen durdurulduğu ve tüm bu hizmetlerin kendi personelince yerine getirildiği,
2) Toptancılar Hali için herhangi bir adım atılamadığı, fakat şehre giren sebze ve meyvelerden %1,5 katkı payı alınmayabaşlanarak ek bir gelir kaynağı sağlandığı,
3) Katı atık değerlendirme konusunda herhangi bir girişime başlanmadığı,
4) Reklam panoları sözleşmesinin iptal edilmediği ve bu konuda belediye hukukçularının girişim ve görüşleri sonucunda yasal gereklerin yerine getirileceği,
5) Belediye gelirlerinin vaat edildiği gibi, %30’dan %80 seviyelerine çıkartılamadığı izlenmiştir. Geçmiş döneme göre; Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında artış olmasına rağmen, Temmuz ve Ağustos aylarında yakalanan yükseliş trendi korunamamış ve düşüş gerçekleşmiştir.

Çalışanlar konusunda, Sayıştay Raporu’nda yazan hususları(mali yapı dikkate alınarak, verimlilik esası gözetilerek, son giren ilk çıkar yöntemi uygulanarak personel azaltımınagidilmesi) uygulamanın, yasal olarak pek mümkün görülmediği ve savcılıktan; “mahkeme sonucunu bilemeyiz” yönünde görüş verildiği, toplu sözleşme zamanında maaşların durumunun sendika ile görüşüleceği belirtilmiştir.
Geriye dönük 2 aylık maaşların henüz ödenemediği, araç tamirlerinde maddi imkânsızlıklardan dolayı sorunlar yaşandığı, devlet katkısının borçlara mahsup edildiği ve bu yüzden alınamadığı, borçlanmanın henüz gerçekleşmediği, mali yapının yarattığı sorunların devam ettiği gözlemlenmiştir.

Ziyaretten çıkardığımız sonuç; Anılan tespitler ışığında, belediyenin içinde bulunduğu vahim durumdan sadece iyi niyetle sürdürülen çabalarla çıkılamayacağı, seçim propaganda döneminde, LTB’deki seçim öncesi ulaşılan verilerin ne anlama geldiğinin anlaşılmadığı, ya da anlaşıldığı halde halka gerçeklerin söylenmeyip, gizlendiği yönündedir.

LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu, tasarruf tedbirlerini uygulamaya, mali disiplini sağlamaya ve azimle çalışmaya devam edeceğini belirtmiştir.
Seçilmişleri ve Atanmışları İzleme Komitemiz, belli aralıklarla ziyaretlerini sürdürecek ve elde ettiği bilgileri,kamuoyuna aktarmaya devam edecektir.

Toparlanıyoruz Hareketi
Seçilmişleri ve Atanmışları İzleme Komitesi 
Editör: TE Bilisim