Toparlanıyoruz Hareketi, Anayasa’nın geçici 10. Maddesi de dahil olmak üzere Anayasa’da demokratikleşme, sivilleşme ve gerçek bir hukuk devletinin ortaya çıkmasını sağlayacak diğer tüm köklü değişikliklerin yapılmasına tam destek vermektedir. Hareketin birbuçuk yıl önce ortaya çıktığı dönemde bir imza kampanyası ile ülke gündeminde farkındalık yaratan Toplum Sözleşmesi’nde de açıkça ifade edildiği üzere bizler Toparlanıyoruz Hareketi gönüllüleri olarak başka bazı hususlar yanında şu talebin altına imzamızı attık: “Sivilleşme ve demokratikleşmenin önündeki anayasal ve yasal tüm engellerin kaldırılmasını ve yeni düzenlemelerin etkili şekilde uygulanmasını talep ediyorum”.

Bu bağlamda Toparlanıyoruz Hareketi, ülkemizdeki 28 Temmuz erken genel seçimi ertesinde koalisyon kurma çalışmaları sırasında CTP-BG ve DP-UG arasında gündeme gelen ve basına da yansıyan “yasama dokunulmazlığı; temel haklarla ilgili maddelerin AİHM kararları çerçevesinde gözden geçirilmesi; Ombudsman ve Sayıştay’ın işlevselleştirilmesi; yargı reformu; eşitlik ilkesi; memurlara siyaset yasağının kaldırılması; kadın, çocuk ve engelli haklarına ilişkin düzenlemelerin yapılması; geçici 10. Maddenin değiştirilmesi” ve benzeri, ülkenin ve Halkın çıkarları doğrultusunda olacak şekilde anayasal değişikliklerin hiç zaman kaybetmeksizin yapılmasına tam destek vermektedir.



Gelin Anayasa Değişikliklerini Gecikmeksizin Yapalım!

Toparlanıyoruz Hareketi, hükümet ortağı partilerin kamuoyuna yaptıkları açıklamalara yansıyan bu ve benzeri diğer reform niteliğindeki Anayasal değişikliklerin yapılması için gelecek yıl yapılacak yerel seçimler öncesinde Halkın bilgilendirilmesi, bu konularda farkındalık oluşturulması ve öze ilişkin bu değişikliklerin içeriklerinin şekillendirilmesi için elinden gelen tüm katkıyı koymaya ve referandum sürecinde tüm bu değişikliklere “Evet” oyu verilmesi için kampanya düzenlemeye hazırdır. Gelin bugün yürürlükte bulunan Anayasa’yı değiştirme usulüne uygun olarak 2014’teki yerel seçimlere kadar bu değişiklikleri gecikmeksizin Meclis’te uzlaşı sağlayıp kabul edin ve 2014’te Halkın referandumuna sunun.



Değişikliklerin Referandumla Halkın Onayına Sunulmasını İstiyoruz!

Bilindiği üzere geçmişte Anayasa’da değişiklik yapılması çalışmaları olmuş, her defasında bu girişimler başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Fakat bu başarısızlıkta Kıbrıs Türk Halkının Anayasa’da yer alan referandum hakkından kaynaklanan bir engelleme ya da karşı çıkış rol oynamamıştır. Bir başka ifadeyle Anayasa’nın bu güne değin değiştirilememesinin nedeni Anayasa’nın değiştirilme yöntemi değil Cumhuriyet Meclisi’nde siyasi partilerimiz arasında bu türden bir uzlaşmanın bulunamamış olmasıdır. Bu nedenle Halkın referandum hakkından feragat etmesini talep etmek yerine anayasal değişiklikleri doğrudan Halkın onayına sunmak gerektiğini düşünüyoruz.

Bugün geldiğimiz noktada Anayasal değişikliklerin hangi konularda olması gerektiğinde dahi anlaşmış olan bir koalisyon hükümeti; bu konulara sıcak baktığını koalisyon pazarlıkları sırasında açıklamış olan bir ana muhalefet partisi; Anayasa’nın hem özüne ilişkin hem de değiştirilme usulüne ilişkin bazı maddelerini 2014’teki yerel seçimlerde değiştirme iradesi bulunan bir koalisyon hükümeti ve yıllarca Anayasa’da değişiklik yapılmasını savunmuş, bu konuda bazı öneriler de hazırlamış sivil toplum örgütleri ve sendikalar söz konusudur. Hal böyle iken Anayasa değişikliklerinin gecikmeksizin 2014 yılındaki ilk seçimde Halkın bugün Anayasal hakkı olan referandum hakkına uygun şekilde Halk onayı ile yapılması en makul yol olarak ortaya çıkmaktadır.

Böyle bir ortamda Meclis’te varılacak uzlaşı ile 2/3 oranında destek elde edilmesi ertesinde referandum sürecinde siyasi partilerin bu değişikliklere karşı çıkmaları ya da siyasi bir yarış içerisine girmeleri beklenemez. Oysa 2014 yılı sonlarına doğru bir yandan yaklaşacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri diğer yandan da mevcut koalisyonda yaşanabilecek olası sıkıntıların gündeme getirebileceği bir erken seçim ihtimali, referandum ortadan kaldırılarak sadece Meclis’e bırakılacak Anayasa değişiklik çalışmalarını tam bir çıkmaza sürükleyebilecektir. Gelin 2014’te yapılacak yerel seçimlere değin ortaya çıkan bu ortamın yarattığı fırsatı kaçırmayalım ve süreci uzatmaksızın geniş bir toplumsal uzlaşı sağlayarak Halkın referandumu ile bu değişiklikleri yürürlüğe koyalım. Gelin en erken zamanda bu değişiklikleri yaparak bir an önce bu hükümlerin doğru ve etkili şekilde uygulanmasına odaklanalım.



Olumlu Buluyoruz ve Bir Çağrı Yapıyoruz!

Toparlanıyoruz Hareketi olarak, halihazırda anayasal değişiklikler konusunda sivil toplum örgütleri, sendikalar ve toplumun farklı kesimlerinin görüşlerini dikkate alacağını açıklayan koalisyon ortağı siyasi partilerin bu yaklaşımını olumlu buluyor ve destekliyoruz. Bu bağlamda da kendilerine net bir çağrıda bulunuyoruz: Ülkemizin uluslararası ilişkiler bağlamında içinde bulunduğu statü sorunu nedeniyle hassas, kırılgan bir yapıya sahip olduğu aşikardır. Bu şartlarda anayasa gibi yaşamsal bir metnin değiştirilmesinde Halkın demokratik referandum hakkını Meclis’e devretmesini istemek sağlıklı sonuçlar doğurmayabilecek, hatta olası anayasa değişikliklerinin yapılmasını zorlaştırabilecektir. Gelin Anayasa’nın değiştirilmesi yöntemini değiştirmek gibi gereksiz ve yeni bir tartışma başlatıp zaman kaybetmeyelim ve anayasa değişikliklerini geciktirmeyelim, daha fazla ötelemeyelim. Gelin öze dair Anayasal değişikliklerin neler olacağını en erken zamanda Halkın tüm kesimlerinin desteği ve katılımı ile hazırlayın. 2014 yerel seçimlerinde yapılacak referandumla bunları hep birlikte hayata geçirelim. Bir sivil toplum örgütü olarak Toparlanıyoruz Hareketi, özellikle koalisyon ortağı siyasi partilerden sadece öze ilişkin değil aynı zamanda yöntem ve zamanlama konusunda da yukarıdaki görüşlerinin dikkate alınmasını talep etmektedir.


Editör: TE Bilisim