Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Yakup Latifoğlu, kıdem tazminatı hakkından hiçbir şekilde taviz vermeyeceklerini dile getirdi.

Hür-İş bugün Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Konferans Salonu’nda basın toplantısı düzenledi.

Federasyona bağlı 8 sendikanın temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantıda konuşan Latifoğlu, kıdem tazminatı hakkından taviz verilmesinin hiçbir şekilde mümkün olmadığını, böylesi bir tavizin daha büyük tavizlere yol açacağını kaydetti.

Bu nedenle önümüzdeki hafta Kamu-İş öncülüğünde grev başlatılacağını dile getiren Latifoğlu, greve Hür-İş’e bağlı diğer sendikaların da destek vereceğini aktardı.

Latifoğlu, kıdem tazminatı hakkından taviz verilmesinin toplu sözleşme mantığına zarar vereceğini, bunun da örgütlü sendikacılığın sonunu hazırlayacağını söyledi.

Yakup Latifoğlu, daha sonra konuyla ilgili hazırlanan basın bildirisini okudu.

“KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL”


Sendikal mücadele sonucu kazanılmış hakların geriye götürülmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını dile getiren Latifoğlu, “Böyle bir uygulamaya fırsat yaratacak anlaşmaya aramızdan hiçbir arkadaşın imza koymayacağını vurgulamak isteriz” dedi.

Çalışanlara karşı sistematik bir saldırı yapıldığını öne süren Latifoğlu, bu saldırının Dünya Bankası raporunda “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde sendikalar çok güçlüdür” ifadesi ile başlatıldığını iddia etti. Latifoğlu şunları ileri sürdü:

“Sonraları AKP Hükümeti yetkilileri ve son olarak Sayın Beşir Atalay tarafından ‘Kuzey Kıbrıs Sendikalar Cumhuriyeti oldu’ diyerek sendikaların yok edilmesi talimatı verilmiştir.

Özel sektörde örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırmak ve iş güvencesi için adım atmayan Hükümet, örgütlü kamu sektöründen de sendikaları ortadan kaldırmak için aldığı talimatlar doğrultusunda adımlar atmaya başlamıştır.

Bizlere kurtuluş diye dayatılan ancak bizleri daha da bağımlı hale getiren ekonomik paketlerin son yürürlüğe konulanı ‘Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş Programında’ da saldırılar devam ettirilmiş ve UBP Hükümeti Toplu İş Sözleşmesi ile elde edilmiş kıdem tazminatının kaldırılmasını taahhüt etmiştir.”

“KIDEM TAZMİNATININ YASA İLE KALDIRILDIĞI İDDİA EDİLİYOR”

Latifoğlu, 17 Şubat 2013’te, kıdem tazminatının 2008’de yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Yasası ile kaldırıldığı bilgisinin verildiğini ancak 31 Aralık 2012 tarihinde sona eren ‘Devlet İşçileri Toplu İş Sözleşmesi’ görüşmeleri sürecinde kendilerine konuyla ilgili hiçbir bilginin verilmediğini dile getirdi.

İlgili yasanın kıdem tazminatı ile ilgili hiçbir hüküm içermediğini öne süren Yakup Latifoğlu, yetkililerin konuyla ilgili sorularına cevap vermediğini iddia etti.

Latifoğlu, daha sonra ilgili yasa maddesini okudu. “Bu yasa maddesinde ileri sürülen gerekçenin hiçbir dayanağı yoktur” diye konuşan Latifoğlu, “serbest pazarlık yöntemi ile bağıtlanan anlaşmalar” olan toplu iş sözleşmelerinin Anayasa’nın 54. Maddesi’ne bağlı 42/1996 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası ile mecliste yasa olarak kabul edilmiş 98 sayılı İLO sözleşmesine dayandığını ifade etti.

Toplu İş Sözleşmelerinde var olan düzenlemelerin nasıl değiştirileceği Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Referandum Yasası’nın 7. Maddesinin 2. Fıkrasında yazılıdır diyen Latifoğlu, “Yasal süre içinde hiçbir öneri sunmayan ve sözleşmenin aynen devamından yana tavır koyan işveren temsilcisi Maliye Bakanı dayatma ile kıdem tazminatında değişiklik yapmak istemektedir” iddiasında bulundu.

“İKİYE BÖLÜNMEYECEĞİZ”

Hükümet yetkilileri tarafından kendilerine bu güne kadar işe girenlerin kıdem tazminatının devam etmesi ancak bundan sonra işe girecek olanların kıdem tazminatı almamasının önerildiğini iddia eden Latifoğlu, “Bizler Hür-İş Federasyonu camiası olarak, çalışanları, tazminatı var - tazminatı yok veya işe giren – işe girecek olan diye ikiye bölünmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Bu önerilerin toplu sözleşme düzenini ortadan kaldırmak için atılan ilk adım olduğunu savunan Latifoğlu, Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş Programı’nda da bunun görülebileceğini söyledi.

Latifoğlu, programda “Kamu Kurum ve Şirketleri ile yönetimi kamu eli ile yürütülen bankalarda kıdem tazminatı kaldırılacak, mevcut veya dondurulmuş kıdem tazminatları bir program çerçevesinde ödenip kapatılacaktır” şeklinde bir ifade bulunduğunu ifade etti.

“TEPKİMİZİ SEÇİMLERDE ORTAYA KOYACAĞIZ”

“Maliye Bakanı Meclis kürsüsünden ‘oy kaybetsek de kıdem tazminatını kaldıracağız’ diyerek gerçek niyetini ortaya koymuştur” şeklinde konuşan Latifoğlu, buna Lefkoşa Türk Belediyesi seçimlerinde ve olası bir erken seçim ile 2014 genel seçimlerinde cevap vereceklerini kaydetti. Latifoğlu, “tepkimizi seçimlerde ortaya koyacağız” dedi.

Latifoğlu, konuyla ilgili verdikleri mücadelede tüm sendikaların desteğine açık olduklarını ifade etti.

DİLEK: “HAFTAYA GREV VAR”

Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Başkanı Sami Dilek de, konuyla ilgili olarak önümüzdeki pazartesinden itibaren beş gün boyunca grev yapacaklarını söyledi.

Sendika üyelerini önümüzdeki hafta Kamu-İş Sendikası önüne gelerek greve destek vermeye çağıran Latifoğlu, grev günlerinde yürüyüş yapılacağını aktardı.

“Maliye Bakanı meclis kürsüsüne çıkıp acı reçetelerden bahsediyor” diyen Latifoğlu, İhtiyat Sandığı’nın 1 milyar 500 milyon TL borcu olduğunu, bu borç miktarına yıllık 150 milyon TL faiz uygulandığını ifade ederek, çalışanın haklarından kesinti yapılmadan bunun gibi külfetlerin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. 
Editör: TE Bilisim