Ekonomist Angelo Santagostino, Güney Kıbrıs’ın ekonomik göstergelerinin olumsuz yönde seyrettiğini belirterek, bankacılık sisteminin esas probleminin denetim eksikliği olduğunu söyledi.

Santagostino, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nda (TEPAV) ''Kıbrıs Krizi: AB ve Türkiye için mali ve güçlü bir meydan okuma'' konulu konferans verdi. Santagostino, Avrupa'nın ekonomik krizden çıkabilmesi için para ve maliye politikalarında istikrar sağlaması gerektiğini söyledi.

Konuşmasında, Avrupa ekonomisinin içinde bulunduğu durum ve Güney Kıbrıs Rum kesimine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Santagostino, Avro Bölgesi'nde yüzde 12'lere yükselen işsizlik oranlarına dikkati çekti.

Avrupa ekonomilerinin ''kriz ortamı''ndan kurtulabilmeleri için bazı önerilerde bulunan Santagostino, ''Avrupa ekonomileri rekabeti ön plana çıkarmalı ve piyasa mekanizmalarının düzgün işleyişini sağlayabilmeli. Avrupa, para ve maliye politikalarının makroekonomik istikrarını sağlamak zorunda. Ekonomi politikaları da daha özgürlükçü olmalı. Daha fazla özgürlük, daha fazla büyüme ve daha fazla refahın yolunu açar'' diye konuştu.

Güney Kıbrıs Rum kesiminin ekonomisi hakkında bilgi veren Santagostino, ülkenin ekonomik göstergelerinin olumsuz yönde seyrettiğini ifade etti.

Ülkenin krize sürüklenmesinde rol sahibi olan Güney Kıbrıs Rum kesimi bankacılık sisteminin esas probleminin denetim eksikliği olduğunu kaydeden Santagostino, finansal sistem istikrarı ve denetimler sonucunda bu problemin çözülebileceğini söyledi.
Editör: TE Bilisim