Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Maraş’ın bütünlüklü çözümün parçası olduğunu ve müzakereler çerçevesinde toprak başlığı altında görüşüleceğini ifade etti.

Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde oluşturulan teknik komiteler, bugün Cumhurbaşkanlığında Eroğlu başkanlığında toplandı.

Tüm teknik komitelerin başkan ve üyelerinin hazır bulunduğu toplantıya Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör ve Müzakereci Kudret Özersay da katıldı.

Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör toplantı öncesinde yaptığı konuşmada Teknik Komitelerden Sorumlu Koordinatör görevine getirildiğini açıkladı.

EROĞLU: “SORUNLARI BİRLİKTE ÇÖZMEYE ÇALIŞACAKSINIZ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu toplantıda yaptığı konuşmada, teknik komite üyelerinin Kıbrıslı Rum komite üyeleriyle birlikte çalışacağını hatırlatarak, “Sorunları birlikte çözmeye çalışacaksınız” dedi.

Çeşitli bakanlıklardan kişilerin komitelere alındığını ve Dışişleri Bakanlığı’ndan da her komite için bir kişinin görevlendirildiğini anlatan Eroğlu, komitelerden çıkacak sonuçların müzakerelerde değerlendirileceğini ifade etti.

Eroğlu, iki toplumlu komitelerin alacağı kararların önemli olduğunu ifade ederek, “İki halkın birbirine güven duyarak nasıl çalışabileceği konusunda sonuçlar ortaya çıkacak” dedi.

“Maalesef geçen zaman içinde Rumların uzlaşmazlığı nedeniyle birkaç komite dışında komitelerimiz verimli çalışamadı” diyen Eroğlu, bu kez komitelerin kesintisiz şekilde çalışması için liderler olarak da çaba harcayacaklarını ifade etti.

“Biz bu çalışmalardan çok fazla faydalanma umudu içerisindeyiz. Komiteler iyi çalışırsa biz bunları değerlendireceğiz” diyen Eroğlu, komitelerin bir diğer görevinin de toplumlar arası güvensizliği çözmek ve işbirliği ortamı sağlamak olduğuna vurgu yaptı.

“Güneyle bugüne kadar işbirliği ortamı yaratığımızı söyleyemem ama yeni dönemde işbirliğinin görünür olması gerekir” diyen Eroğlu, Rum tarafının güven artırıcı önlem olarak sadece Maraş’ı gördüğünü söyleyerek, bunun kabul edilebilir olmadığını kaydetti.

“MARAŞ BÜTÜNLÜKLÜ ÇÖZÜMÜN PARÇASI”

Maraş’ın bütünlüklü çözümün parçası olduğunu ve toprak başlığı altında görüşüleceğini ifade eden Eroğlu, Maraş’ı Rum tarafına teslim etmenin iki toplumu ilgilendiren bir sonuç ortaya çıkarmayacağını, istenenin her iki halkın da yaralanacağı güven artırıcı önlemlerin hayata geçmesi olduğunu kaydetti.

Bu konuda öneriler yaptıklarını dile getiren Eroğlu, KKTC’nin yıllardan beri ambargolar altında olduğunu hatırlatarak, ambargolar sürdükçe Rumların uzlaşmaz tavrının devam edeceğini Avrupa Birliği yetkililerine defalarca ilettiklerini anlattı.

Rumların ambargolar kalkarsa Kıbrıslı Türklerin anlaşmaya isteği kalmayacağını söyleyerek bu ambargoların kaldırılmasına karşı çıktıklarını söyleyen Eroğlu, “Biz de aynı tavrı Maraş için ortaya koyuyoruz. Maraş’ı verirsek uzlaşma tavrına girmezler” dedi.

Ambargolar ile Maraş arasında da önemli fark olduğunu dile getiren Eroğlu, KKTC halkının anlaşma metnini kabul ettiği halde cezalandırıldığını belirtti.

“Ticari mallarımızın Güneye geçmesine izin verilmiyor” diyen Eroğlu, Türkiye ile Yunanistan arasında ekonomik ilişkileri bulunduğuna işaret ederek, Türk mallarının Yunanistan üzerinden Güney Kıbrıs’a gittiğini söyledi.

Eroğlu, malların KKTC üzerinden getirilmesi halinde maliyetin Rumların lehine olacak şekilde düşeceğini belirterek, “Sonuç olarak çok değişik güven artırıcı önlemler alınabilir” dedi.

“BUGÜN MÜZAKERELER GEÇEN HAFTATA GÖRE DAHA OLUMLU SEYRETTİ”

“Bugün müzakereler geçen haftaya göre daha olumlu seyretti” diyen Eroğlu, bunun geçen hafta sergilenen olumsuz tutumla ilgili yaptıkları değerlendirmelerin ve verdikleri mesajların yerini bulduğunun göstergesi olduğunu ifade etti.

Eroğlu, bu yıl içinde Kıbrıs müzakerelerine anlaşmayla son vermek ve referandum yapmanın amaçlanması gerektiğini belirtti.

DR. KAMİLOĞLU BAŞHEKİM

Eroğlu, Konuşmasının sonunda komite çalışmalarına gönüllü olarak katkı koyan komite üyelerine teşekkür etti ve komitelerde görev alan Dr. Ramadan Kamiloğlu’nun Lefkoşa Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin yeni başhekimi olduğunu açıklayarak tebrik etti.

GÜNGÖR: “KOMİTELER İKİ TARAF ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİNİ ARTIRARAK İNSANLARIN HAYATLARINI KOLAYLAŞTIRMAYI AMAÇLIYOR”

Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör de toplantı öncesi yaptığı konuşmada, Teknik Komitelerden Sorumlu Koordinatörlük görevine getirildiğini açıkladı.

21 Mart 2008’de kurulmasına karar verilen teknik komitelerin her iki toplum arasında bulunan sorunlara çözüm üretmeyi amaçladığını anlatan Güngör, bu komiteler vasıtasıyla iki taraf arasındaki işbirliğini artırarak insanların hayatlarını kolaylaştırmanın amaçlandığını kaydetti.

Sorunları olan komitelerin daha iyi performans sergilemesi için gerekli zaman ve çabayı birlikte vereceklerini dile getiren Güngör, “Bu adada iki toplumun var olduğu ve bu adayı paylaşmak zorunda olduğumuz bir gerçek. Bu gerçekten hareketle iki topluma arasındaki güvenin artırılması için bu komitelere önemli görevler düşer” dedi.

Güven yaratıcı ya da güven artırıcı önlemlerin büyük adımlar olması gerekmediğini ifade eden Güngör, bu adımların bu komitelerce siyasallaşmadan atılmasını umut ettiğini söyledi.

2003 yılında kapılar açıldıktan sonra bireylerin kendi ilişkilerini yürüttüğünü, Kıbrıs sorunu ile ilgili siyasi ve hukuki konuların da liderler ve müzakereciler tarafından yürütüldüğünü hatırlatan Güngör, bu ikisi arasında kalan alanın teknik komiteler tarafından ele alınacağını kaydetti.

Komite üyelerinin gönüllü olduğuna işaret eden Güngör, teknik komiteleri ve üyelerini şöyle sıraladı:

Suç ve Suça İlişkin Konulardaki Teknik Komite: Hakkı Önen, Vasfi Arkın, Hasan Balman, Ayşen Volkan.

Ekonomik ve Ticari Konular Komitesi: Ömer Köseoğlu, Ergin Akadler, Mustafa Çobanoğlu, Nevin Tekmanoğlu, Dilşad Şenol.

Kültürel Miras Teknik Komitesi: Emine Pilli, Mustafa Kasapoğlu, Ali Kanlı, Mustafa Haşim Altan, Ali Tuncay.

Kriz Teknik Komitesi: Kamil Kayral, Gül Güresun, İlkan Varol, Ali Gürtekin, Hakan Aksoy, Dilşen Dayer.

İnsani Konularla İlgili Teknik Komite: Ufuk Turganer, Vasfi Arkın, Gülşah Belevi Bayar.

Sağlık Teknik Komitesi: Ömer Gür, Ramadan Kamiloğlu, Bülent Dizdarlı, Doğan Paşa, Serap Destegül.

Çevre Teknik Komitesi: Mustafa Alkaravlı, Hasan Güralp, Burak Çelik, İbrahim Alkan, Demir Ertuğ.

Geçiş Kapıları Teknik Komitesi: Fazıl Cankorkut, Serkan Kazmacı, Afet Tolhan.

Frekans Teknik Komitesi: Tayfun Hasimoğlu, Hüseyin Ademgil, Fatma Arşivit Soykan, Kadri Bürüncük, Mehmet Cezar.

Uluslararası Anlaşmalar Teknik Komitesi: Suden Karabacak, Vedia Lambalı, Zeynep Denner.

Konuşmaların ardından resepsiyona geçildi. 
Editör: TE Bilisim