CTP-BG Milletvekili Sn. Doğuş Derya’nın meclis kürsüsünden yapmış olduğu ezber bozan konuşması; statükodan beslenen, gerici, faşist, BARIŞ’a giden yolda empati ile gerçeklerle yüzleşmekten korkan, ırkçı, şöven söylemlerle kafatasçıların sosyal medya aracılığı ile belden aşağı iğrenç küfürlerini Alevi Derneği olarak şiddetle kınadığımızı ve savcılığı derhal göreve davet ettiğimizi ifade ediyoruz.

            1974 işgal harekatı süresince malından, mülkünden kovulan rum, ermeni ve maronit Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaş yurttaşları oldular. Kıbrıslı Türkler de dahil.

Savaşlar büyük travmadır. En büyük travma ise askerler tarafından kadınlara yapılan tecavüzlerdir. Savaş acı, gözyaşı ve ölüm demektir. En ağır travmayı yaşayanlar çocuklar ve kadınlardır. Özgürlük, kurtuluş savaşları hariç savaşlarda sadece emperyalist güçler kazanmakta.

            Kıbrıs’ta kalıcı barışa ve federal Kıbrıs’a ulaşmak için; tarihsel gerçekleri kabul etmek, eğitimdeki resmi tarih bilgilerinin tek yanlı olduğunu, farklı kimlikleri ötekileştirdiği, şöven sembollerin düşmanlaştırdığı, yapılan yanlışlardan yaşatılanlardan, çekilen çektirilen acılardan karşılıklı özür dileme yöntemi geliştirilmelidir.

Geçmişin araştırılması için sivil insiyatiflerin de katılabileceği hakikat komisyonları oluşturulmalı, canlı tanıkların zaman mekan ve acı dolu travmaları kayıt altına alınarak toplumlarda yerleşmiş olan ezber bozulmalıdır.

İnsanlık tarihi; dil din, kimlik ve inanç farlılığı gözetmeyen hümanist algı ile insan merkezli kucaklayan, sosyal yaşamın zenginliklerini paylaşmasını bilen ve kazanan örneklerle doludur.

Halkların kardeşliği temelinde yürüyenler tarih önünde beraat etmişlerdir. Bu bağlamda hepimiz Doğuş Derya’yız, Ermeniyiz, Maronitiz, Rumuz, Kıbrıslı Türküz, Aleviyiz, Kürtüz.

Saygılarımla

Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Der. Başkanı

Tuncer Özbahadır

Editör: TE Bilisim