Taşkent Şehitleri, katledilişlerinin 41. yıl dönümünde düzenlenen törende anıldı.

Taşkent Şehitliği’nde yer alan anma törenine, bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, askeri erkan ve diğer ve yetkililerle vatandaşlar katıldı.

Çelenklerin anıta sunulması, saygı duruşu saygı atışı ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan tören, köy adına Yukarı Taşkent Muhtarı Durmuş Aşandır'ın konuşması, şiir okunması ve şehitler müzesinin ziyaretiyle tamamlandı.

Yukarı Taşkent Muhtarı Durmuş Aşandır konuşmasında, 41 yıl önce Eoka çetelerinin Türklere yönelik yaptığı saldırıları anımsatarak, Anavatan Türkiye'nin Kıbrıs'a yaptığı Barış Harekatı’nın ikinci aşamasında Kıbrıs Türk halkını katliamdan kurtardığını kaydetti.

Aşandır, 14 Ağustos 1974'te Rumların Taşkent ve Terazi köyünde 84 kardeşlerini katlettiğini ifade ederek, şehitlerin 42 tanesinin köye defnedildiğini belirtti ve geri kalan şehitlerin de dna testlerinin bir an önce tamamlanarak bu şehitliğe defnedilmesini istedi.

Anavatan Türkiye’nin desteğiyle yapılan şehitliğin personel ihtiyacı bulunduğunu ifade eden Aşandır, bu görevin gönüllüler tarafından yapıldığını söyledi ve şehitliğin bakımı için bir personel istedi.

Aşandır, Taşkent şehitlerinini anılmasının devlet töreni olmaktan çıkarıldığını da ifade ederek, bunun değiştirilmesini ve Taşkent Şehitlerinin devlet töreniyle anılmasını talep etti. 
Editör: TE Bilisim