YÖDAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Ali Bıçak yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’den ÖSYM ile yerleştirilen öğrencilerin sayısının  2011 yılında %29, 2012 yılında %15 ve 2013 yılında %20 artarak 6 bin 929’a ulaştığını kaydetti.

Yabancı uyruklu öğrenci sayılarının ise 3 yıl önce 2 bin 500 iken yaklaşık 5 kat artarak 12 bine çıktığına dikkat çeken Bıçak, Üniversitelerin rekabet güçlerini ve verdikleri eğitim kalitesini arttırmak ve dolayısıyla sürdürülebilir bir yapıya ulaştırmakla ilgili saygın akreditasyon kurumları tarafından denetlenmemenin önemini görerek bu yolda önemli adımlar atıldığını belirtti.

“TARTIŞMALARI BÜYÜK ÜZÜNTÜ İLE TAKİP EDİYORUZ”

Bıçak, “KKTC’de yüksek öğrenim kurumlarının böylesine bir başarı trendi yakalamışken ve sürdürebilir bir yapıya ulaşmakla ilgili önemli adımlar atarken, bazı üniversitelerin kendi aralarında rekabet etmenin ötesinde, basın aracılığı ile komuoyu önünde tartışmalarının hem kendilerine ve hem de yüksek öğretim kurumlarına zarar verecek boyutlara ulaşmasını büyük bir üzüntü ile takip etmekteyiz” dedi.

Üniversitelerle ilgili KKTC dışında “büyük”mücadele verilirken, içte kamuoyu önünde yapılan bu gibi tartışmaların hiç kimseye yararı olmayacağı gibi, yüksek öğretim kurumlarına ve KKTC’ye zarar vermekte olduğunun aşikar olduğunu da dile getiren Bıçak, basında çıkan söz konusu yazıların Güzey Kıbrıs Rum Yönetimi’nin  ilgili makamlarınca yakından takip edilmekte olduğu ve yüksek öğretim kurumlarının aleyhine kullanılabileceğinin, yaşanan olaylarla bilinmekte olduğunu belirtti.

“BASIN BİLİNÇLİ OLMALI...”

Bıçak, YÖDAK olarak, basının da bu bilinç içerisinde konuyu ele almasının son derece yararlı olacağı düşüncesinde olduklarını vurguladı.

Bazı gazetelerde YÖDAK Başkanı’na atfen “Üniversiteler yalan haber yapmasın” şeklinde yazıların yer aldığını belirten Bıçak, şunları kaydetti:

“Bu ifade YÖDAK Başkanına ait değildir ve bunun düzeltilmesi gerekmektedir. Geçtiğimiz gün bir gazeteci ile Üniversitelerimizin basında yer alan tartışma konuları hakkında bilgi vermek ve belki bu bilgilendirme sonunda bu tartışmaların önünün alınması amacı ile gerçekleştirilen söyleşide ‘Kalite Güvence denetimlerinde önemli bir kriterin, üniversitelerin sunmakta oldukları programlarla ilgili verecekleri bilgilerin doğru olması ve verilen bilgilerin yanlış anlaşılmalara yol açmamasının önemli bir husus olduğu’ ifade edilmiş ve Üniversitemizin verdiği bilgilerin doğru bilgiler olduğu söylenerek bir de örnek gösterilmiştir. Söyleşiyi yapan kişiye de özellikle vurgu yapılarak kendisinin de herhangi bir üniversitemizin açıklamaları ile ilgili ‘yalan’ kelimesini kullanmaması aksi taktirde yasal yolların açık olduğu söylenmiştir.”

“KURALLARA UYGUN ONAY ALINMALI”

Profesyonel bir meslek icra etmek için (avukatlık, mimarlık, mühendislik ve gemi kaptanlığı gibi) ilgili alandan lisans derecesi almanın yetmediği, o alanda faaliyet gösteren meslek örgütünün (baro, mühendisler odası gibi) kurallarına uygun olarak onay alınması gerektiğinin de aynı şöyleşide ifade edildiğini belirten Bıçak, bunun ötesinde özel olarak herhangi bir olumsuz ifadenin kullanılmadığına işaret etti.

“YENİ ÖĞRETİM YILINDA BAŞARILAR DİLERİZ...”

Bıçak, bu vesileyle yeni öğretim yılı için öğrenci kayıtlarının devam etmekte olduğu bu dönemde, kamuoyu önünde yapılacak gereksiz tartışmaların hem yüksek öğretim kurumlarına, hem de ülkeye zarar vereceğini bir kez daha vurgulayarak , tüm yükseköğretim kurumlarına yeni öğretim yılında başarılar diledi.


Editör: TE Bilisim