Tarım Ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Avrupa Birliği Kapasite Geliştirme Projesi’nin katkılarıyla, Haspolat’ta bulunan yeni Lefkoşa Atık su Arıtma Tesisinden çıkan atık suların tarımda değerlendirilmesi çerçevesinde başlatılan pilot projenin ilk denemeleri Devlet Üretme Çiftlikleri Dairesi Ercan Çiftliği’nde 21 – 25 Kasım haftasında gerçekleştirildi.

Proje çerçevesinde arazide denemenin sulu ve kuru koşullarda olacak şekilde 36 pilotta kurulum İtalyan uzman Carlo Ponzio’nun katkılarıyla gerçekleştirildi.

Tarım Dairesi ve Devlet Üretme Çiftlikleri Dairesi’nin gerçekleştirdiği projede Lefkoşa Atık Su Tesislerinden çıkacak arıtılmış su ile birlikte arıtma çamurunun da tarımda kullanılması ile özellikle kuru tarım alanlarında üretim ve kalite artışı hedefleniyor.

Pilot projede gerçekleştirilen denemeler sırasında gerekli bütün analizlerin AB uzmanları tarafından yaptırıldığı, deneme öncesi ve sonrası topraklarda oluşabilecek kalıntı ve bitkilerdeki etkilerin de araştırıldığı ifade edildi.

Projenin ilk etabının bir yıl olarak planlandığı belirtilirken, elde edilecek veriler doğrultusunda projenin üç yıla kadar uzatılabilmesi de söz konusu olacak. Denemeler sonunda oluşacak veriler ülke çiftçisi ve kamuoyuyla da paylaşılacak.
Editör: TE Bilisim