Ülkemiz ekonomisinde oldukça önemli bir unsur olan Tarım sektörü, beceriksiz, bilgisiz ve yetersiz Hükümet ve populist bakanlar tarafından içinden çıkılamaz bir hale gelmiştir.

Tarım sektöründeki tüm üreticiler ayaktadır ve sürekli eylem halindedir. Üreticiler 2016 yılından bu yana alamadıkları paraların peşindedirler. Maaşları bile ödeyemeyen ve sürekli bankalardan borçlanarak günü kurtaran Hükümetin kronikleşmiş sorunları çözme yeteneği kalmamıştır.

Öte yandan Tarım Bakanlığı hazırlamış olduğu Tarım Mastır Planını diğer kurum ve kuruluşlara gönderdiği gibi Partimize de göndererek görüş istemiştir. Tarım Komitemiz, Planı incelemiş ve partimizin görüşlerini şu şekilde sıralamıştır.

1. İlgi yazıda bildirdiğiniz üzere “Bitkisel Üretim Çalıştayı”, “Süt ve Süt ürünlerini ve Ticareti Çalıştayı”, “Hayvancılık ve Su Ürünleri Çalıştayı” gibi çalıştaylara ait nihai sonuç bildirgelerinde yer alan ve ülke tarımında tespit edilmiş sorunlara yönelik çözüm önerilerinin taslakta yeterince yer bulmadığı,

2. Bakanlığa ait istatistiki veri tabanının ve Veteriner Dairesine ait verilerinin tutarsız ve sağlıksız olması nedeniyle, özellikle Hayvancılık konularında Kısa, Orta ve Uzun vadeli projeksiyonların yapılmadığı.

3. Yapılan SWOT analizlerinin spesifik konularda sektörlere ışık tutmaktan uzak daha ziyade genel yaklaşımlar olduğu,

4. Sektörler bazında hedeflerin, bu hedeflerin tutturulması için gerekli desteklemelerin veya kısıtlamaların süresi ve usulleri hakkında yeterli çerçevenin oluşturulmamış olması,

5. Bitkisel ve Hayvansal kökenli protein tüketimi kişi başı su ürünleri tüketimi, bal, Süt Ürünleri tüketimi vs. gibi konularda Avrupa ve Dünya kıyaslamaları ve hedeflerinin konulmamış olması. Gibi konuların tekrar irdelenmesinin Plana katkı koyacağı kanaatindedir.

Kamuoyunun bilgisine arz ederiz. Saygılarımızla

Bertan Zaroğlu

Genel sekreter 

Editör: TE Bilisim