2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, milletvekili seçiminde tek bölge sistemi uygulanmasıyla ilgili görüşlere katıldığını, milletvekillerinin tam profesyonel olmaları, yasama görevi yapmaları gerektiğini söyleyerek, “Meclis yürütmenin esiri olmamalı” dedi.
Bu çerçevede Başkanlık sisteminin daha uygun olacağını kaydeden Talat, ancak  bunun da yapılamayacağının bilindiğini söyledi.

Bu çerçevede seçilecek olanların çok önemli olduğunu  belirten Talat, yasama ile yürütmenin ayrılması ile ülkenin çok iyi noktalara gidebileceğini söyledi. 2. Cumhurbaşkanı, her türlü değişikliğin çoğunluk için ürkütücü olduğunu ve bundan kaçındığını da ifade etti.

VATANDAŞA ÇAĞRI

Vatandaşlara da çağrıda bulunan Talat, “iktidara hangisi gelirse aynıdır” şeklindeki görüşten uzaklaşmalarını ve bugün ile dünün kıyaslamasını iyi yapmalarını istedi.

Ofisinden yapılan açıklamaya göre, 2. Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs TV’de “Son Durum” adlı TV programında çeşitli konuları değerlendirdi.

Rum lideri Hristofyas’ın “federasyondan vazgeçilemez, bu Kıbrıs’ın felaketi olur” şeklindeki sözlerinin ve Rumların federasyondan ne anladığının sorulması üzerine Talat, Rum tarafının mümkün olduğu kadar Türk tarafının olası bir federasyondaki gücünün sınırlanmasını istediğini  ve bu çerçevede çözüm için acele etmediklerini kaydetti.

Hristofyas’ın, eski liderleri Papadopulos’un dünyada bıraktığı kötü imajı silmeyi başardığını da söyleyen Talat, görüşmelerin başlaması ile bu sonuca ulaşıldığını belirtti.

“HRİSTOFYAS KÖTÜ İMAJI YIKTI”

Papadopulos’un 74’ten sonra Rum toprakları üzerine yapılan binaların yıkılması yolunda teklif bile yaptığını, dünyanın bunu gördüğünü ve not ettiğini ifade eden Talat, bu öneriyi Papadopulos’un dışında herhangi birisinin yapmadığını, bu büyük fanatizmden sonra görüşmeleri başlatmayı kabul eden Hristofyas’ın kötü imajı yıktığını anlattı.

Talat, ancak  Hristofyas’ın cesur bir liderlik gösteremediğini ve imajının Türk tarafı karşısında daha zayıf ve çekingen olduğunu söyledi.

Derviş Eroğlu’nun Cumhurbaşkanı olmasıyla gelinen aşamada Türk ve Rum taraflarının olumsuzlukta eşit duruma geldiklerini ileri süren Talat, Türk tarafının çözüme olan ihtiyacının her geçen gün arttığını da söyledi.

“YENİ BİR KIBRIS TÜRK DEVLETİ”

Bir soru üzerine, KKTC yerine yeni bir Kıbrıs Türk Devletinin konması konusunun kendi döneminde de düşünüldüğünü ancak bunun  tepki göreceği şeklinde sonuçlara ulaştıklarını söyleyen Talat, uluslararası alanda buna “Sakın ha” şeklinde tepki gösterildiğini anlattı.

SEÇİM MANEVRASI

Bir başka soruyu üzerine de Talat, Rum başkanı adayı Anastasiades’in bazı olumsuz söylemlerinin seçime yönelik manevralar olabileceğine, seçimlerden sonra “aslına rücu” edebileceğine ve federasyon tezinden vazgeçemeyeceğine inandığını söyledi.

Editör: TE Bilisim