İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Sabah Rotası’nın konuğu oldu.

Türkiye’de AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın birinci turda Cumhurbaşkanı seçilmesinin sürpriz olmadığını kaydeden Talat, “Konuyu yakından takip edenler sonucun bu şekilde çıkacağını bekliyordu” dedi.

Seçim sonuçlarının Türkiye’ye hayırlı olması dileğinde bulunan Talat, istikrarın önemine vurgu yaptı.

İkinci Cumhurbaşkanı Talat, KKTC’nin tek ilişkide olduğu ülke olması hasebiyle Türkiye’de yaşananların Kuzey Kıbrıs’ı da etkilediğini söyledi.

Talat, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık makamının aynı partiden olmasının, Cumhurbaşkanı’nın Anayasal çerçeve içinde kalması koşuluyla avantaj olduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanı’nın, yürütme yetkisi olan Başbakan’la uyumlu olması istikrar için olumludur” dedi.

Talat, bir soru üzerine kendisinin Cumhurbaşkanlığı döneminde Anayasal yetkiler içinde davrandığını kaydetti.

Talat, “Ben Cumhurbaşkanlığım döneminde Anayasa’nın söylediklerini yaptım… Bazen eleştirildim… Eroğlu bunu yapmadı… UBP’yi böldü… Erdoğan, Eroğlu gibi davranırsa AKP de bölünür”, şeklinde konuştu.

Başka bir soru üzerine Türkiye’de sistem değişikliğinin de gündeme gelebileceğini ifade eden Talat, başkanlık veya yarı başkanlık sisteminin Türkiye için iyi olabileceğini belirtti.

Kıbrıs sorununa ilişkin soruları da yanıtlayan Talat, gelinen aşamada görüşmelerin tıkandığını ve bir ilerleme yaşanmasının mümkün olmadığını savundu.

Talat, bu aşamada çerçeve anlaşmasının bir alternatif oluşturabileceğini söyledi:

“Benim tercihim bütünlüklü çözüm ancak bu başka bahara kaldı. Bütünlüklü çözümü hedef alan bir yol haritasını içeren çerçeve anlaşması olabilir. 2010’a kadar buna ihtiyaç yoktu.”

Talat, Cumhurbaşkanlığı adaylık konusunda ise “Ben bu konuyu kapattım, karar verecek olan siyasi partilerdir” dedi.

Kendisinin aday gösterilmesi yönünde bir düşünce varsa bunun bir an önce yapılması gereğine dikkati çeken Talat, birçok spekülasyon yapıldığını ve spekülasyonlarda adı geçenlerin de zarar gördüğünü söyledi.

Editör: TE Bilisim