Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), 40 ilkokul öğrencisinin zehirlendiği Yenierenköy’de ve bazı civar köylerdeki sularda yaptırdığı tahlillerde kirlilik saptadığını açıkladı.

Birliğin Çevre Sekreteri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurçin Arıkbuka’nın açıklamasına göre, Yenierenköy, Yeşilköy ve Adaçay köylerindeki sular ve okul kantininde satılan sular, 40 çocuğun rahatsızlanması sonrasında önceki gün analiz edildi.

Kantinde satılan şişe suları temiz çıkarken, depolardan alınan sularda çeşitli oranlarda kirlilik saptandı.

Açıklamaya göre, en yüksek kirlilik, “Yeşilköy çeşme suyu, Yenierenköy arıtılmış şebeke suyu ve Yeşilköy tanker suyunda” görülürken, Yenierenköy İlkokulu’nun deposundaki suda, Adaçay köyü ana deposundaki suda, Yenierenköy ana deposu suyunda ise daha hafif de olsa kirlilik saptandığı açıklandı.

“ELLERİ YIKAMAK BİLE SAKINCALI”

Tabipler Birliği Çevre Sekreteri Dr. Nurçin Arıkbuka, “Çok kirli çıkan sularla elleri yıkamak bile sakıncalı” dedi.

Yenierenköy İlkokulu’nda 40 çocuğun rahatsızlanması sonrasında, bu köyde ve köylülerin su aldığı diğer köylerde tetkikler yaptıklarını belirten Arıkbuka, çocukların rahatsızlığının okul kantininde satılan tavuklu ve hellimli sandviçlerden de kaynaklanabileceğini savunarak, ancak Sağlık Bakanlığı bunları toplattığı için analiz etme şansı bulamadıklarını söyledi.

Su analizlerindeki kirliliğin ciddiyetle ele alınması gerektiğini vurgulayan Arıkbuka, Yenierenköy Belediye Başkanı Özay Öykün ve okul yönetimiyle görüştüklerini; onların da sorunu aşmak için çalıştıklarını ve büyük ilgi gösterdiklerini belirtti.

Editör: TE Bilisim