Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Başkanı Hasan Sungur, hükümetin güvenoyu almasının kendilerini mutlu ettiğini, uzun zamandır istikrarsızlık sorunun bu bağlamda ortadan kalmış olduğunu ve yeni kurulan hükümetin biran önce ekonomiye dair acil tedbirler alması gerektiğini söyledi.

Sendikadan yapılan yazılı açıklama şöyle;

Uzun zamandır gerek hükümet pazarlıkları gerekse bir hükümetin iş başında olmamasından ötürü bir istikrarsızlık vardı, bunun UBP-DP-YDP Hükümeti ile ortadan kalmasından ötürü mutluyuz. Yeni hükümete ilişkin beklentimiz ise biran önce ekonomiye dair tedbirler alınmasıdır.

Zira pandemi süreci devam ediyor ve karantina kuralları hala daha yürürlükte. Bu yüzden pek çok sektörde ciddi bir kriz var. Kredilerden tüm işverenler aynı şekilde maalesef yararlanamadı. Acil yeni kredi programlarının açıklanmasını bekliyoruz.

Bizim için bir diğer önemli konusu ise kamuoyunda da son günlerde gündem olan asgari ücretin belirlenmesi konusu. Bu konuda işçi sendikalarının açıklamalarını hayretler içinde izliyoruz. Ya onlar bu memlekette yaşamıyor yada tribünlere oynuyorlar.

Bir işçi sendikası yeni asgari ücret için 5 bin 500 derken diğer bir işçi sendikası 8 bin 500 lira arasında olsun diyor. Elbette bizimde gönlümüz bu rakamların verilmesini arzu eder ama şuan işveren olarak değil maaşlara artış yapmak mevcut maaşları ödemekte bile büyük güçlük yaşıyoruz. Devletin bile maaş ödemekte sıkıntı çektiği bir dönemde hal böyle iken işçi temsilcilerini daha duyarlı olmaya davet ediyoruz ve işçi kesimini boş hayaller ile tahrik etmemelerini rica ediyoruz. Günün sonunda işyerleri kapanırsa bir ücret alacakları yer de olmayacak çalışanların.

Yeni kurulan hükümetimize bir kez daha başarılar dilerken bazı önerilerimizi de bu vesile ise sıralamak istiyoruz.

1-) İhtiyat Sandığı kesintilerinden ev almak isteyenler çalışanlar için özel bir paket hazırlanmalı ve çalışanların ev sahibi olabilmelerinin önü açılmalıdır. Bu sayede inşaat sektörünü de canlandırılmış olunur.

2-) Ev kiralarında devlet stopaj almasın. Bu dönem içinde bu oranlar ev sahiplerince kiralardan düşülsün.

3-) idame fonuna yatan ve yabancı çalışanlardan kesilen ihtiyat sandığı yatırımları belli bir süre ile asgari ücretliye yansıtılsın.

4-) Yeni araç sahibi olmak isteyenler için ihtiyat sandığında ki birikimlerinden yararlandırılması, vergi ve stopajlarda bu süre içinde yeni oranlar belirlenmesi.

5-) Pantemi kredilerinden yararlanamayan işverenler için yeni kredi paketleri hazırlansın.

Editör: TE Bilisim