UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, “Vakıflar” konulu gündem dışı konuşmasında, Kıbrıs konusunun yeniden gündeme gelirken Maraş’ın iadesi tartışmalarının kendisini ciddi araştırma yapmaya yönlendirdiğini; araştırdıkça yapılan hataları ve AİHM önündeki çaresizliği görüp üzüldüğünü söyledi.

“AHKAM-ÜL EVKAF MADDESİ YÜRÜRLÜKTE”

Sucuoğlu, 4 Haziran 1878’de Osmanlı İmparatorluğu ile İngiltere arasında Kıbrıs’ın kiralanması için imzalanan anlaşmaya göre “Ahkam-ül Evkaf” maddesinin yürürlükte olduğunu; bu maddenin Vakıflar’ın ortadan kaldırılamayacağını, feshedilemeyeceğini, statüsünün değiştirilemeyeceğini düzenlediğini anlattı.

Tarihsel süreç içinde bu madde uyarınca, yapılmak istenen bazı yasa dışı uygulamaların nasıl reddedildiğini anlatan ve Vakıf mallarının tapularının Kıbrıslı Türklerden alınıp Rumlara verilmesinin de protesto edildiğini kaydeden Sucuoğlu, 1948’de kurulan komitede, İngiliz idaresindeki Evkaf İdaresi’nin başarısız olduğunun ispatlandığını ifade etti.

Nisan 1956’da Vakıflar’ın Kıbrıslı Türklere devredildiğini ifade eden Faiz Sucuoğlu, Gazimağusa Kaza Mahkemesi’nin , eski Başsavcı Akın Sait’in de görüş verdiği 2005’teki bir kararında, Maraş’ın büyük bölümünün devir işlemlerinin geçersiz olduğunun belirtildiğini ve Maraş’ın esas sahiplerinin Kıbrıslı Türkler olduğunun belirlendiğini söyledi.

“SAVUNMA YETERSİZ YA DA YOK”

Orams davasında Kıbrıs Türk tarafının “hiçbir savunma yapmadığını”, bunun üzücü olduğunu kaydeden Sucuoğlu, “Rumların açtığı birçok davanın yeterli savunma veya hiç savunma yapılmadığı için kaybedildiğini” ifade etti.

Faiz Sucuoğlu, Gazimağusa Kaza Mahkemesi’nin, Maraş’ın Vakıflar’ın olduğu kararına rağmen, Kıbrıs sorununda verilecek bölgelerden ilki olarak gündeme getirilmesine anlam veremediğini söyledi.

Sucuoğlu, Vakıflar İdaresi’nin ambleminin neden değiştirildiğini de sordu.
Editör: TE Bilisim