UBP ile koalisyon kurabilecelerini ifade eden Soyer, “Silihtar manevraları CTP’ye sökmez” diyerek anlaşamadıkları DP-UG başkanı Denktaş’a mesaj gönderdi

Cumhuriyetçi Türk Partisi birleşik Güçler (CTP-BG) ve Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG), koalisyon görüşmelerinin hassasiyetlere takıldığını belirtti. Açıklamaların ardından gözler bir kez daha CTP’ye çevrildi. Parti Meclisi’nin bundan sonrası için nasıl bir karar üreteceği merak konusu olurken, toplumda iki partiyi yol ayrımına getiren hassasiyetleri sorguluyor.

UBP VE DP-UG KOALİSYONUNDAN ÜRKMEYİZ:

Konuk olduğu Günaydın Ada programında CTP’nin yol haritası ve gelinen nokta ile ilgili bir değerlendirme yapan CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, son kararın parti meclisinden çıkacağını ifade etti. CTP’nin programını uygulama konusunda hassas olduğunu belirten Soyer, bu noktada muhalefette kalsalar dahi katılımcı bir tavır sergilemelerinin mecbur olduğunu da savundu. Toplumdaki temel ihtiyacın toplumsal sorunlar çözüm üretecek bir hükümet olduğunu belirten Soyer;” Eğer CTP buna cevap veremeyecek bir hükümet durumunda kalacaksa bu sorumsuzluk olur”dedi. “Süratle icraat yapacak bir hükümete ihtiyaç var bunu tek başına CTP yapamaz çünkü koalisyon kaçınılmazdır”diyen Soyer bu noktada muhalefette kalmalarının da kendileri için sorun olmayacağını belirterek; “Olası bir UBP ve DP-UG koalisyonundan da ürkmeyiz”dedi.

TÜRKİYE’Yİ KISKANIYORUM:

CTP’nin sürekli muhalefette kalarak siyaseten nasıl ilerleyebileceği sorusunu da yanıtlayan Soyer; “Kronik muhalefet elbette sizi köreltir ama biz kronik muhalefet yapmıyoruz. CTP hem iktidarda hem de muhalefette muhalefettir”dedi. Yeni dönemde özellikle anayasa değişikliği gibi konuların gündeme geleceğini hatırlatan Soyer, bu noktada CTP’nin muhalefette olsa da katılımcı bir tavır sergileyeceğini de belirtti. Geçmiş dönemde Ulusal Birlik Partisi ile anayasa değişikliği konusunda bu konuda bir uzlaşı sağladıklarını ancak TDP’nin basit bir muhalefetle buna karşı çıktığını belirten Soyer, Ulusal Birlik Partisi’nin de bu sebeple ürktüğünü ifade etti. Soyer, Türkiye’den örnekler de vererek, Türkiye’nin tartıştığı yasa ve değişiklikleri kıskandığını da belirtti.

DENKTAŞ, SİLAHTAR SENDROMU YAŞIYOR:

Halkın yararına olacak durumlarda UBP ile bir koalisyon yapılabileceğine ilişkin sinyaller de veren Soyer gerekçelerini de anlattı. “Bana göre DP'nin yoğurdu tarhana yoğurdudur kaşıkla yiyemezsiniz” diyen Soyer, DP-UG’nin Cumhurbaşkanlığı ile yakın ilişkiler içerisinde olduğunu söyledi. Bu duruma tepki gösteren Soyer, DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş’a da yüklendi. Soyer; “Biz bunları yutmayız. Serdar Bey, Saray'ın gancellisinden uzaklaşmalı… Bir silahtar sendromudur gidiyor. İlle de saraydan rüzgar alacak. Bu olacak iş değil”dedi. Bu noktada DP tabanının da artık bir sorumluluk alması gerektiğini belirten Soyer, sorumluluktan kaçılamayacağını söyledi.

UBP İLE DE OLABİLİR:

“Sayın Serdar Denktaş oturup düşünsün, kararını versin. Zannetmesin ki bizim kendisine mecburiyetimiz vardır. Silihtar manevraları CTP’ye sökmez”diyen Soyer, CTP’nin her türlü riske rağmen Ulusal Birlik Partisi ile de bir koalisyona girebileceğini ifade etti. Halkın beklentilerinden hareketle bu koalisyonun gerçekleşebileceğini belirten Soyer, CTP’de bu riski ve sorumluluğu üstlenebilecek bir taban olduğunu da belirtti. “CTP, UBP ile koalisyona girmez” söyleminin Demokrat Parti’yi şımarttığını da savunan Soyer; “Kusura bakma Serdar Bey tek alternatif değilsin”dedi. Soyer, UBP ile koalisyon yapılması halinde geçmiş dönemden hesap sorulup sorulmayacağı sorusunu da yanıtladı. Bu durumun kendilerine daha büyük bir sorumluluk yükleyeceğini savunan Soyer; “Zaten bu koalisyona girilirse UBP’de bu hesapların sorulacağını bilerek girecektir”dedi.

TALAT MÜDAHALE ETMEDİ:

Bu noktada İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın yapmış olduğu açıklamaları da değerlendiren Soyer, bunların müdahale olmadığını belirtti. Talat’ın görüşleri ve açıklamalarıyla parti içerisinde farklı tartışma konularını başlattığını söyleyen Soyer; “Sayın Talat'ın CTP'nin içine müdahelesi diye bir şey yok hakkını verelim sadece görüşlerini belirtir. Talat'ın açıklamaları farklı bir katkı sağlar zaman zaman farklı alternatiflerin gündeme gelmesini sağlar”dedi.

MALİYE VE İÇİŞLERİ VERİLEMEZ:

Soyer, CTP’nin bakanlıklar konusunda bir hassasiyeti olup olmadığı sorusuna da; “Maliye ve İçişleri gibi önemli bakanlıkların Başbakanlığa bağlı olması gerekir. Büyük ortağın sorumluluğu olması lazım bu bakanlıklarda. Oldukça önemli bir mevzudur bu. Başbakan başka partiden, Maliye Bakanlığı başka partiden olamaz. Bu noktada uyum olması lazım. Ben Maliye Bakanlığı’nı istiyorum demek öyle kolay değildir. Maliye ve İçişleri gibi bir bakanlığın ben başka partide olmasını kabul edemem kimse kusura bakmasın”yanıtını verdi.

Editör: TE Bilisim