CTP Güzelyurt Milletvekili Mehmet Çağlar, eğitimde sistemin çöktüğünü savunarak tüm paydaşların ortak politika belirlemesi gereğine işaret etti.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova’nın yapısal sorunları yönetmeye çalıştığını ancak ne yapılırsa yapılsın ülkede gerçek anlamda bir eğitim sürecinin yaşanamayacağının savunan Çağlar, bunun konuşmacıların yaptığı konuşmalardan da anlaşıldığını söyledi.

Yapılmaya çalışılanın sadece çökmüş sistemin tamir edilmeye çalışılması olduğunu söyleyen Çağlar, çalışmayan eğitim sisteminin “girdi, süreç ve çıktı”larına bakılması gerektiğini vurguladı.

Bakan Berova ve bürokratları değil sistemi eleştirdiğini ifade eden Çağlar, bugüne kadar göreve gelen tüm eğitim bakanlarının kendine göre reform yaptığını ancak sadece bozuk sistemi tamir etmeye çalıştıklarını, sistemin tamir olsa da bozuk çalışacağını belirtti.

Yüksek öğretim ile birlikte YÖDAK’ta da sorunlar bulunduğunu kaydeden Çağlar, sorunu bulunan bir kurumun yüksek öğretimi nasıl denetleyeceğini sordu.

Yaşayarak, oyunla öğrenmenin önemine de dikkat çeken Çağlar, çok önceden bilinen ve bir çok ülkede yaygın olarak kullanılan bu sistemde, çocukların oyun içinde öğrendiklerini ve öğrendikleri şeyi tüm yaşamları boyunca hiç unutmadıklarına dikkat çekti.

Ülke eğitim sistemine bakıldığında ise çocukların ilk, orta ve liselerde çok fazla kategorize edildiklerini söyleyen Çağlar, oysa okullarda yapılması gerekenin mevcut ders sayısının azaltılması ve seçmeli derse daha çok önem verilmesi olduğuna işaret etti.

Finlandiya eğitim sistemine değinen Çağlar, bu ülkenin eğitimde nasıl başarılı olduğunun iyi anlaşılması gerektiğini belirterek, bu kapsamda bir an önce ortak akılla karar vererek çok amaçlı okullar açıp eğitimi tam güne yaymak gerektiğini vurguladı.

Sistemin doğru insan yetiştirmediğini söyleyen Çağlar, okullarda çocuklara öğretilmeye çalışılanlar ile toplumun ihtiyaç duydukları arasındaki farkın her geçen gün açıldığını söyledi.

Böylesi bir sisteme şahsı ve partisi olarak güven duymadığını dile getiren Çağlar, bütçeye olumsuz oy vereceğini belirtti.
Editör: TE Bilisim