Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) bir süreden beri yaşanmakta olan sendikal sorunları görüşmek üzere 24 Kasım 2016 tarihinde DAÜ’de bir araya gelen sendikalarımız aşağıdaki açıklamayı ülke kamuoyu ile paylaşmaya karar vermiştir.

1. Son dönemde yaşanan göreceli huzurlu dönemin ardından DAÜ’de, özellikle işçi ve memur personelin yetkili sendikası DAÜ BİR-SEN’e yönelik etkisizleştirme çalışmaları üniversitedeki iş barışını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Aksine çok açık hukuki belgeler bulunmasına rağmen, bir iddia üzerine DAÜ BİR-SEN’in yetkisini tartışmaya açmak kabul edilebilir bir tutum değildir.
2. Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun (VYK) bazı Ulusal Birlik Partili (UBP) üyeleri tarafından “bizim çocuklar” denilerek himaye altına alınan daüpersen isimli örgüt mensupları, Mayıs ayında yapılacak referandumu normal yollardan kazanamayacağını bildiği için UBP’li Çalışma Bakanını da devreye sokarak çeşitli oyunlar tezgahlamaya çalışmaktadır. Hükümetin UBP kanadınca DAÜ’ye tümüyle hakim olmak için başlatılan bu operasyonun üniversiteyi yeniden basının manşetlerine taşıyacağı ve kuruma çok büyük zarar vereceği açıktır.
3. Ne yazık ki VYK aracılığı ile yürütülen ve sonuçta üniversiteye zarar verecek olan bu girişimlere DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam da sessiz kalarak çanak tutmaktadır.
4. Bilinmesini isteriz ki DAÜ BİR-SEN bu mücadelede yalnız olmayacaktır. Ülkemizdeki emek, demokrasi ve barış mücadelesinde her zaman işbirliği içinde olan sendikalarımız bu mücadelede de birlikte hareket edecektir. Gerek hukuksal gerekse sendikal mücadelenin tüm yollarını kullanacak ve DAÜ’ye büyük zarar verecek olan bu partizanca saldırıya engel olacağız.
5. Hükümete, VYK’ya ve Sayın Rektöre çağrıda bulunuyoruz. Üniversite çalışanları tarafından, yapılan referandum sonucunda yetkilendirilen DAÜ BİR-SEN’in yetkilerine saygı duyulmalı ve üniversiteye zarar verecek her türlü girişimden uzak durulmalıdır. Siyaset DAÜ’den elini çekmeli, üniversiteyi kaosa sürükleyecek adımlardan kaçınmalıdır.
Saygılarımızla,

DAÜ BİR-SEN   DAÜ-SEN   KTÖS
Editör: TE Bilisim