Sivil Savunma Teşkilatı Gazinosunda düzenlenen yemek öncesi Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Erdoğan Çelebi ve Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk konuşma yaptı.

Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Erdoğan Çelebi, engelliler konusundaki farkındalığı bu haftaya da yaymak adına düzenlenen yemekte engelli dernekleri ve federasyonla birlikte olmaktan mutlu olduğunu dile getirdi.

Göreve gelmesinin ardından birçok dernek ve STÖ ile beraber olduklarını, “Bir Dileğin Olsun” gönüllüler grubunun düzenlediği tüplü dalış etkinliğinde engellilerle yine bir araya geldiklerini kaydeden Çelebi, derneklerin toplumdaki farkındalığı artırma görevinin önemine işaret ederek, engeli olmayan bireylerin her şeyi normal seyrinde gibi düşünebildiğini, bu durumda derneklerin farkındalık yaratıp topluma ön ayak olduğunu ifade etti.

Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nın en önemli misyonlarından birinin toplumun tüm kesimlerinin moral ve motivasyonunun en üst düzeyde tutulması olduğunu kaydeden Çelebi, engellerin aslında kafalarda olduğunu, toplumun her kesiminde kafadaki engellerin kaldırılmasının Teşkilatın en büyük misyonu olacağını dile getirdi.

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk de, federasyona üye derneklerin bu toplum için çok şeyler başardıklarını, yoktan var edilen yasalar ve 40 yıllık bir uğraşın söz konusu olduğunu kaydetti.

Devletin genç bir devlet olduğunu ve engellilerin halen altyapı, ulaşım, dolaşım, istihdam sorunları bulunduğunu kaydeden Yücetürk, bunlara yavaş yavaş çözüm bulunabileceğini, devlete, ülkeye ve bayrağa sahip çıkmanın genç nesiller için esas olması gerektiğini belirtti.

74 öncesi ve sonrası yaşananların unutulmaması ve genç nesillerin tarihi iyi bilmesinin önemine vurgu yapan Yücetürk, kendisinin 1967’de gözlerini, olaylarda da ailesini ve arkadaşlarını kaybettiğini anlatarak, geçmişi bilmeyen toplumların gelecekte yok olmaya mahkûm olacaklarını da ifade etti.

Engellilerin en büyük eksikliğinin “Engelli Dairesi”nin açılmaması olduğunu kaydeden Yücetürk, bunun Ortopedik Özürlüler Derneği girişimleriyle hayata geçirilmesinin beklendiğini, ayrıca 9 yıl boyunca yapılmayan engelli istihdamından dolayı 300 engellinin bugün acil iş bekler durumda olduğunu kaydetti.

İmar Yasasının eksikliğine de dikkat çeken Yücetürk, binalardaki rampa, asansör, tuvalet ve engellileri ilgilendiren diğer konular için ne gerekiyorsa yapılmasını beklediklerini söyledi, Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Çelebi’ye de yemek dolayısıyla teşekkür etti.
Editör: TE Bilisim