Meclis Başkanı Sibel Siber Meclis Genel Kurulu toplantısının Anayasaya aykırı olduğu yönündeki tartışmalara yanıt verdi.

BRT’ye konuşan Sibel Siber, “yıllarca Meclis 1 Ekim’den önce toplanıyordu. Ancak bugün yapılan çalışmanın anayasaya aykırı olduğu söylendi. Biz de anayasaya aykırı olmaması için Genel Kurul toplantılarının olağanüstü çağrılarak yapılmasına karar verdik” dedi.

Meclis Başkanı Sibel Siber, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Meclis’in Anayasa’da Ekim ayının ilk iş günü açıldığı yazıyor. Öyle olması yerine Eylül ayının ilk iş günü açılsın diye referandumda değişiklik maddesi vardı. Anayasaya referandumda hayır oyu çıktığı için bu madde geçmedi. Dolayısıyla Anayasada halihazırda mevcut olan durum Meclis’in yasama yılının Ekim ayının ilk iş günü başlayacağı şeklindedir.

Bize hukukçulardan, ‘Anayasa maddesine aykırı olarak Meclis’i açamazsınız’ uyarısı geldi. Daha önce açılmıyor muydu açılıyordu. Ama böyle bir konu gündemde yoktu.

Tartışılmamıştı, çünkü biliyorsunuz bazı olaylar maalesef Anayasada yasalarda yazdığı halde gözardı edilebiliyor. Bize bir hukuki uyarı geldi biz de nasıl yapabiliriz diye görüş aldık.

Meclis’te temsil edilen tüm siyasi partilerin konsensüsü ile Meclis’in çalışmasını istiyoruz ama Anayasaya aykırı bir durumda olmaması için Meclis başkanının çağrısı ile olağanüstü toplantıya çağrılacak. O olağanüstü toplantıda nelerin konuşulup tartışılacağı hangi maddelerin gündemde yer aldığı muhalefet ile birlikte oturup tartışılacak ve karar verilecek. Bu şekilde bir konsensus oldu ve Meclis’ten oybirliğiyle geçti.

Şimdi biz Meclis’i toplantıya çağırırken Meclis Başkanı olarak olağanüstü toplantı şeklinde çağıracağız ve Meclis oturumları 1 Ekim’e kadar öyle sürecek. 1 Ekim’de normal yasama yılı başlayacak.” 
Editör: TE Bilisim