Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, kabulde Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi de hazır bulundu.

Meclis Şeref Salonu’nda gerçekleşen kabulde konuşan Meclis Başkanı Siber, Kıbrıs Türk tarafı olarak arzularının; iki tarafın da kabul edebileceği karşılıklı haklara, varlığa saygılı, iki bölgeli iki toplumlu, sayıca fazla olanın hakimiyetinin olmayacağı bir çözüm modeli olduğunu vurguladı.

Siber, “Halkımızın mutlu olacağı ve sonsuza dek bu adada barış içinde yaşayacağı bir çözüm modeli arzuluyoruz” dedi, ancak bunun tek başına Kıbrıslı Türklerin veya Türk tarafının iradesi ile mümkün olamayacağını söyledi.

Siber şöyle devam etti:
“Bizim iki büyük sorunumuz var. Biri Kıbrıs sorunu, diğeri iç sorunlarımız. Kıbrıs sorununu çözme iradesi tek başımıza bizim elimizde değil, ama iç sorunumuzu çözme iradesi büyük ölçüde bizim elimizdedir. Yeter ki bu konuda daha bir motive olalım ve yeniden yapılanma dediğimiz anayasamızdan tutun yasalarımıza kadar revizyon gerçekleştirelim.”

Sibel Siber, hukukçulardan oluşan bağımsız nitelikte devlet için çalışan bir komiteye ihtiyaç olduğuna vurgu yaparak, bu konuda Barolar Birliği Başkanı ile de bir araya gelip değerlendirme yapacaklarını söyledi.

FEYZİOĞLU: “MÜZAKERELERİN BELLİ BİR NOKTAYA TAŞINMASI MEMNUNİYET VERİCİ”

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da konuşmasında, devam eden Kıbrıs müzakerelerinin belli bir noktaya taşınmış durumda olmasının kendilerini memnun ettiğini belirterek, müzakerelerin başarıya ulaşmasını ve Rum tarafında da, Türk tarafının kabul edebileceği bir anlaşmaya ulaşılması kaydı ile, referandumda olumlu sonuç alınmasını teşvik edici şekilde Türk tarafının atması mümkün ve gerekli adımlar olduğunu belirtti.

Feyzioğlu, Rum tarafının hayır oyu vermesi durumunda KKTC’nin ve Türkiye’nin nasıl bir pozisyon alacağını şimdiden belirlemesi ve hatta uluslararası kamuoyunu hazırlaması gerektiğini de söyledi.
Editör: TE Bilisim