"KTÖS, KTAMS, KTOEÖS, DAÜ-BİR SEN, YKP-FEM, FEMA ve BARAKA’nın organizasyonuyla “insan ticareti, seks köleliği, kadınların maruz kaldığı insan hakları ihlalleri ve şiddeti” protesto etmek için “Seks Köleliğine Son” eylemi gerçekleştirildi."

Eylemciler, Lefkoşa’da Dereboyu diye bilinen Mehmet Akif Caddesi’nde yürüyüş yaptı. Yürüyüşte “Seks Kölelerine Özgürlük”, “Devlet Kadın Satıyor Haberin Var Mı?”, “Seks İşçilerine Örgütlenme Hakkı”, “Gece Kulüpleri Kapatılsın”, “Cinsel Sınıfsal Sömürüye Son” pankartları açıldı.

Eylemde kadınlar birbirlerine zincirlerle bağlanarak “özgürlük” hakkına dikkat çekti, ayrıca üzerinde genç yaşlarda hayatını kaybeden konsomatrisler Judy Nafwele ve Marianna Cojocaru’nun resimlerinin bulunduğu temsili tabut da taşındı.

ORTAK AÇIKLAMA

Eylem dolayısıyla yapılan ortak açıklamada, BM verilerine göre köleleştirilen 2.5 milyon insanın 1 milyonunun seks kölesi yapıldığına işaret edildi.

Konsomatris olarak Adaya getirilen kadınların “konsomatris” olarak çalıştırıldığı ve sömürüye maruz kaldığı ifade edilen açıklamada, devletin bu suça ortak olmasına bağlı olarak toplumun da bu insanlık suçuna ses çıkaramadığı savunuldu.

Açıklamada dini, dili, ırkı milliyeti ve sınıfı ne olursa olsun her insanın eşit koşullarda çalışmaya ve yaşamaya hakkı bulunduğuna işaret edilerek, seks köleliğine göz yummanın bir insanlık suçu olduğu kaydedildi.

Eyleme Kuir Kıbrıs Derneği, POST Araştırma Enstitüsü, Sosyal Riskleri Önleme Vakfı, Yurtsever Kadınlar Birliği, Devrimci Komünist Birlik, BKP Kadın Meclisi, Kıbrıs Türk İnsan Hakları Vakfı, Mülteci Hakları Derneği, Kıbrıs Sosyalist Parti, MAGEM, CTP Kadın ve Gençlik Örgütleri, ÇAĞ-SEN ve TDP Kadın Örgütü de destek verdi.

Editör: TE Bilisim