KKTC tarihinin en şansız hükümeti UBP – HP koalisyonu talihsizlikleriyle mücadele ediyor. Akla gelmedik felaketlerle karşılaşan hükümet adeta acil durum hükümeti oldu.

Ülkemiz, Sendikaları bile eyleme giderken iki kez düşündüren bir hükümet gördü.

Kurulduğu 22 Mayıs 2019’dan bu yana bir çok zorluk ve felaketle karşılaşan Tatar hükümeti soluksuz bir mücadele içine girdi.

Bugüne kadar mesailerinin büyük bölümünü zamanında maaş ödemek, sendikaları kızdırmamak olan KKTC hükümetleri aksine Tatar hükümeti sürekli kriz yönetmek zorunda kaldı. 

Ersin Tatar’ın Başbakanlığı süresince en çok mesai yaptığı kurumlar Polis Genel Müdürlüğü, İtfaiye, Sivil Savunma Teşkilatı ve Sağlık Bakanlığı oldu.

İşte UBP- HP Hükümetinin görev süresine denk gelen sıra dışı olaylar:

SU BASKINLARI

Tatar hükümeti ilk olarak göreve gelir gelmez sel felaketi ile sarsıldı. Sağanak yağış nedeniyle Lefkoşa, Girne ve Mağusa İlçelerinde sel baskınları meydana geldi.

TAŞKENT’E FÜZE DÜŞTÜ

Temmuz 2019’da Kıbrıs adasına tarihin ilk füzesi düştü. Ülkenin başında yine Ersin Tatar vardı. Başkent Lefkoşa ve Girne arasındaki Taşkent köyü yakınlarına düşen cismin S-200 füzesinin bir parçası olduğu öğrenildi. Mucize eseri can kaybı yaşanmadı ama Kıbrıs Türk halkı büyük bir korku yaşadı.

SİLAH DEPOSU PATLADI

Eylül 2019’da Çatalköy bölgesindeki Acapulco Hotel yanında bulunan askeri cephanelikte patlamalar meydana geldi. Bazı tatilciler sahildeki şezlonglarda sabahladı. Ekranlara yansıyan görüntüler tüyler ürperten cinstendi. Neredeyse tüm Kıbrıs patlama sesiyle irkildi görevliler uzun süre patlamamış mayın aradı.

BATI NİL VİRÜSÜ 2 CAN ALDI

Enfekte sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan, az sıklıkta, grip benzeri şikayetler oluşturan ve nadiren ölüme yol açabilen viral bir enfeksiyon hastalığı olan Batı Nil Virüsü (BNV), Kıbrıs’ın kuzeyinde de güneyinde de ölüme neden oldu.

BİR AİLEDEN 4 KİŞİ DENİZDE HAYATINI KAYBETTİ

Kaplıca-Yedikonuk arasındaki Tulumba mevkiinde denize giren Katırcı ailesinden 4 kişi 12 Temmuz’da boğularak yaşamını yitirdi. Bakanlar Kurulu, bu olaydan kurtulan ailenin tek ferdi Barış Katırcı’nın (E-12) bakım ve eğitim masraflarının devlet tarafından karşılanmasına karar verdi.

GEÇİTKALE’DE UÇAK KAZASI

29 Ekim’de, Geçitkale Havaalanı’nda Hava Sporları Federasyonu’na ait eğitim uçağı düştü, uçaktaki pilotlar Serkan Özcezarlı ile Hakan Çetinkaya yaşamını yitirdi.

GİRNE’DE BİR OKULUN İNŞAATI ÇÖKTÜ

Girne’de bir okulun inşaatı çöktü. 5 işçinin yaralandığı olayı başta öğretmen sendikaları olmak üzere birçok kesim kınadı. Bakanlık, ilk incelemede kazanın kalıplardaki aksaklık nedeniyle meydana gelmiş olabileceğini açıkladı.

ASRIN PROJESİ PATLADI

KKTC için kritik öneme sahip olan Anamur suyu kesildi. Asrın Projesi Mersin'deki Alaköprü Barajı'nda tutulan suyu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne taşıyan boru patladı. Tamirat işlerinin tamamlanması dört gözle bekleniyor.

LAPTA’DA OTEL YANGINI

27 Aralık’ta sabah saatlerinde Lapta’dan yangın haberi geldi. Lapta’da faaliyet gösteren LA Otel’de çıkan yangın sonucu otel müşterisi bir İngiliz turist yaşamını yitirdi.

AKINCI ERDOĞAN KRİZİ

Yaptığı açıklamalarla Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ters düşen Cumhurbaşkanı Akıncı, KKTC ile Türkiye arasında gerilime neden oldu.

TÜRKİYE’DEN KAYNAK AKIŞI YAVAŞLADI

Türkiye ile KKTC arasında imzalanan protokol ve mali yardım konusu çıkmaza girdi. Türkiye’den beklenen maddi yardımların gelmemesi ya da zaman zaman gecikmesi ekonomik sıkıntılara yol açtı. Döviz kurlarındaki artış da hükümeti zora sokan gelişmelerdendi.

HASTANE YANGINI

Şubat ayı sonunda hem de Corona salgını arifesinde Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde Kalp Damar Cerrahisi Anjiyo Bölümü'nde kabloların ısınması nedeniyle yangın çıktı. Yangında 2 kişi hayatını kaybetti. Hastane uzun süre kullanılamaz hale geldi.

KOVİD – 19 SALGINI

Yüz yılda bir görülen küresel salgın da Başbakan Tatar hükümetine denk geldi. COVİD-19 salgını tüm dünyayı etkisi altın aldı. KKTC’de ekonomik hayat durdu. Önce sağlık diyen Tatar hükümeti şimdi ekonomiyi canlandırmak için mücadele ediyor.

Editör: TE Bilisim