Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, ziyaret, ülkedeki iş insanlarının sıkıntılarını birlikte tartışarak, ne gibi katkılar konabileceği konusunda istişare etmek amacıyla gerçekleştirildi.

SANER

Bakan Saner, ziyarette Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak ilk günden beri yapılan görüşmelerde ortaya çıkan sorunların üzerine kararlılıkla gittiklerini, iş dünyasının kaliteli işçi bulma konusundaki  çalışmalarını rahatlatmak ve tıkanıklığın önünü açmak için de kanun hükmünde kararname yayınladıklarını, ancak bunun daha sonra mahkeme tarafından durdurulmasına rağmen ayni kararlılıkla konunun üzerine giderek yasayı önce alt komiteden daha sonra da Meclis’ten oy birliğiyle geçirerek çok ciddi bir adım attıklarını söyledi.

Ziyarette yasa değişikliğine de değinen Saner, yapılan yasa değişikliğiyle birlikte hükümetin iş verenlere ceza kesmek  yerine önce uyarıda bulunma, daha sonra şartlar yerine gelmezse cezai uygulama yapmak zorunda kalınacağını çok net bir şekilde ifade ettiklerini belirtti.

Saner,  böylece herhangi bir iş yerinde kayıt dışı çalışan bir kişi bulunduğu zaman direkt ceza yazmak yerine işverene uyarı yapılacağını,  bu süre içerisinde gerekli işlemler yapılmadığı taktirde ceza uygulamasına gidileceğini ve cezanın da beş asgari ücretten, bir asgari ücrete düşürülerek iş insanlarını rahatlatma adına kararlı adımlar attıklarını söyledi.

Bakan Saner, özellikle Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Müteahhitler Birliği ve diğer kurumların bu konularda çok ciddi talepleri olduğunu, diğer sıkıntılı konularda da iş insanlarının ve çalışanların önünü açmak için talep edilen konular doğrultusunda her zaman istişareye hazır olduklarını belirtti.

TOROS

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros’da konuşmasında, kendisi ve Yönetim Kurulu olarak  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner’i  Oda’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın Kıbrıs Türk özel sektörünün en büyük ve en önde gelen ekonomik örgütü olduğunu, ana misyonlarının Kıbrıs Türk ekonomisinin büyümesi ve Kıbrıs Türk halkının uluslararası refah seviyesine ulaşması olduğunu söyledi.

Toros, ekonominin sermaye ve emeğin birleşiminden oluşan bir olgu olduğunu belirterek, ekonomik büyüme için sermaye ve iş gücünün birlikte çalışması gerektiğine vurgu yaptı. Bu iki unsurun dengeli bir şekilde ekonomiyi büyütmesi için; birbiriyle uyumlu yasaların ve düzenlemelerin şart olduğunu söyledi.

Toros, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile  Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın ve genelde de iş dünyasının iş birliği içerisinde olmasının çok önemli olduğunu, Saner’in göreve  gelmesinden  sonra bu işbirliğinin gözle görülür bir biçimde arttığını ve olumlu somut sonuçlarla büyük bir ilerleme kaydedildiğini belirtti.

Toros, ülkede en çok ihtiyaç duyulan mesleki teknik eğitimle alakalı “VETLAM” projesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile birlikte imzalayarak hayata geçirdiklerini, bundan dolayı da çok memnun olduklarını söyledi.

Ülkede yaklaşık  yüzde  20 oranında işsiz bulunduğuna  vurgu yapan Toros, bu  işsizlik oranının  profesyonel genç mezun kişilerin oluşturduğuna  dikkat çekti.

Yaklaşık otuz  bin yabancı çalışana bakıldığı zaman  alanında uzman mesleki teknik eğitim sahibi ara elemana ihtiyaç olduğunu ifade eden Toros, bu konuda dengesizlik olduğunu kaydetti.

Toros, uzun süreden beri işverenlerin kamu reformu beklentisi içinde olduğunu kaydederek, bakanlık ile birlikte ekonomik büyümenin önünde en büyük engel olan rekabet edebilirliğe,  özel sektör çalışma saatleri ile uyumlu kamu sektörü çalışma saatlerine ve bürokratik prosedürlerin hantallığı ile ilgili sorunlara el attıklarını söyledi ve bu verimli çalışmaların çok iyi sonuçlar doğuracağına inanç belirtti.

Toros, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın gerek muhaceret affı gerekse çalışma izinlerindeki prosedürlerin basitleştirilmesi ve amaca daha pratik bir şekilde katkı koymasıyla ilgili koyduğu tüm katkılar için Oda adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner’e teşekkür etti.

Editör: TE Bilisim