Serbest Çalışan Hekimler Birliği, “sağlıkta tesis edilmemiş güven, barış ve huzur zemini, tıp haftasının anlamına gölge düşürmüştür”

Birlik Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, sağlıkla ilgili son bir yıl içerisinde yaşanan olaylar ve tartışmaların, ülkemizdeki sağlık sisteminin çökmüşlüğünü ve yasası olan kurumların da bu çökmüşlüğe ortak oluşlarını tüm yönleri ile ortaya koyduğunu savundu.

Halkın kendi sağlık sorunlarını çözme çabaları, onların hak aramalarına dönüşürken; kamu hekimlerinin çalışma koşullarının ve özlük haklarının düzeltilmesi ise, kamu hekimlerinin istifalarının gölgesinde, kurumlar ve hekimler arasında adeta pazarlık unsuru haline getirildiğini öne süren Gardiyanoğlu, şunları kaydetti:

“Sağlık sistemindeki düzensizliğin temel sebeplerinden biri olan, kamu hekimlerinin ikinci iş yapmaları ise, birliğimiz tarafından yargıya tekrar taşınırken, sağlığın başı olan irade ise, yargıyı hiçe saydığını halkımızın huzurunda ilan etmekle sağlık barışını yerle bir etmiştir. Sağlık sisteminden memnun olmayan zihniyetlerin, aynı enerji ile çözüm önerileri üretmiyor olmaları, ‘’sistemsizlikten nemalanmak’’ olan gerçek niyetlerini gözler önüne sermiştir.

Neticede gelinen noktada, sağlıktaki sistemsizlik – kaos – yasadışılık üçgeni, herkesi içine çekmiş; gündemi hala meşgul eden, vicdanları sızlatan olayların yaşanmasına bile zemin hazırlamıştır. Bütün bunlar yaşanmakta iken, bir taraftan sağlıkta idareci konumunda bir meslektaşımız, sağlığa mafyanın bulaştığını itiraf ederken, diğer taraftan, sağlığın başındaki iradeler, kişisel çıkarlarını gözetmek adına, etliye-sütlüye dokunmaksızın halkımızı oyalama yöntemini tercih etmişlerdir.

Bir taraftan, genç meslektaşlarımız, çalışma olanağı bulamadıkları için ülkemizi terk ederlerken, diğer taraftan, sağlığın başı, Türkiye’den daha yüksek fiyatlara hizmet satın almaya devam etmektedir. Sağlık sistemimizin mali ve fiziksel altyapı yetersizliği ortadadır, herkes tarafından defalarca dile getirilmektedir. Bu yetersizlikleri gidermek için verilen mücadeleler ‘’vitrin ve makam gösterilerinden’’ öteye gitmemektedir.”

Sağlık eğitiminde, YÖDAK’ın yok sayılarak, üniversiteler tarafından keyfi akademik ünvanların verildiği, gıda ve çevre sağlığında bir önceki yıldan daha kötü durumda olunduğu, denetimsiz, kuralsız, gayriyasal ve hatta mafyasal bir ortamda, hasta ve hekim hakları, hasta odaklı sağlık sistemi, modern sağlık hizmeti gibi evrensel değerlerin ülkemiz için sadece kulağa hoş gelen terimler olarak kaldığını ifade eden Gardiyanoğlu, “Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Yönetim Kurulu olarak, bu sene 14 Mart Tıp Haftasını, büyük bir coşku ve gururla, en azından vicdanlarımız rahat bir şekilde kutlayamamanın burukluğunu yüreklerimizde hissediyoruz. Geldiğimiz noktanın sözün bittiği yer olduğunu görsek de, tüm olumsuzluklara rağmen, görevlerini fedakarca sürdürmeye devam eden başta doktor ve hemşireler olmak üzere, tüm sağlık emekçilerinin, daha güzel Tıp Haftalarına kavuşmalarını temenni ediyoruz” dedi. 
Editör: TE Bilisim