Çekimleri Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) TV stüdyolarında, DAÜ Halkla İlişkiler ve Basın Müdürlüğü koordinatörlüğünde ve DAÜ TV yapımcılığında, DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi dekanı Prof. Dr. Hülya Harutoğlu moderatörlüğünde gerçekleşen “Sağlıklı Yaşam” programına bu hafta DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim elemanlarından öğretim görevlisi Asiye Yeter Güngör ve Yrd. Doç. Dr. Gözde İyigün Yatar konuk oldu

“Sağlıklı Yaşam” programında bu hafta doğru egzersiz ve doğru beslenme konuları ele alındı. Hayatın her döneminde egzersizin sağlıklı yaşam için önemli olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Yatar, kişiye özel egzersiz programı planlanmasının öneminden bahsetti. Yüzmenin vücuttaki tüm kasları çalıştıran bir spor olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Yatar, pilatesi de önerdiklerini ancak bazı risklerinin de olduğunu kaydetti. Kişiye özel programların her zaman daha faydalı olduğunu belirten Prof. Dr. Harutoğlu, pilatesin bazı klinik problemlerde kullanıldığını ancak yanlış bilgilendirmelerin de çok olduğana dikkat çekti. Prof. Dr. Harutoğlu, kulaktan duyma bilgiler ile sağlığın ciddi şekilde tehdit altına alınabileceğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Yatar, pilates egzersizinde kas kuvvet gücünün önemli olduğunu ve kas gücünün yeterli olmaması durumunda pilates topu kullanımının sakıncalı olabileceğini kaydetti. Isınmadan yapılan egzersizin sonuçlarının çok sakıncalı olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Harutoğlu, pilatesin uzman eşliğinde yapılması durumunda denge ve oryantasyon geliştiren bir egzersiz olduğunu dile getirdi.

Doğru beslenme hakkında bilgiler aktarak Güngör, sağlıklı kilo vermek için doğru beslenmenin şart olduğunu aksi durumda kaybedilen kiloların vücut yağından değil kaslardan olabileceğini dile getirdi. Tek tür bir besin maddesi ile kilo verilemediğini belirten Güngör, vücutta protein eksikliğine ve hızlı verilen kiloların metobolizmanın bozulmasına sebep olduğunu ve sonradan kiloların fazlasıyla geri alınabileceğine vurgu yaptı. Yaz aylarında fazla sıvı tüketiminin gerektiğine de dikkat çeken Güngör, vücuttaki sıvı kayıplarının su ile desteklenmesi gerektini sözlerine ekledi.

“Sağlıklı Yaşam” programının söz konusu bölümü, 2 Temmuz 2013 Salı günü, saat 18:30’da BTR – 2 kanalında yayınlanacaktır.
Editör: TE Bilisim