Güney Kıbrıs’ta dün KKTC’nin kuruluş yıldönümü nedeniyle çeşitli protestolar gerçekleştirildi.

Bazı Rum öğrenci birlikleri, KKTC’nin kuruluş yıldönümünü kınarken, devam eden müzakere sürecine destek belirtti.

Rum basınına göre, bir grup öğrenci BM Barış Gücü’ne, Kıbrıs sorununa iki kesimli, iki toplumlu federasyon temelinde, siyasi eşitliğin, tek vatandaşlık, egemenlik ve tek uluslar arası temsiliyetin olacağı daimi ve kalıcı bir çözüm bulunması talebinin dile getirildiği bir bildiri verdi.

ELAM’ın gençlik örgütünün ise, KKTC’nin ilanı yıldönümü dolayısıyla ayrı bir etkinlik yaptığı belirtildi.

Simerini gazetesi, Lefkoşa, Larnaka, Baf, Limasol ve “Mağusa”da gerçekleştirilen etkinliklerde, “Kıbrıs, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklere aittir” ve “Kıbrıs’ın sınırları Girne’dedir” yönünde sloganlar atıldığını yazdı.

Habere göre, kınama ve çözüme destek eylemlerini, PSEM (Tüm Kıbrıs Öğrenci Eşgüdüm Komitesi) ve POFEN’in (Tüm Kıbrıs Öğrenci Birlikleri Federasyonu) düzenledi.

PSEM Başkanı Zafiris Dimitriu, etkinlikte yaptığı konuşmada, “öğrencilerin liderlikte kimin bulunduğuna bakmaksızın, ancak açık çek vermeksizin müzakereleri desteklediğini” belirtti. “Bölünmenin bir çözüm değil, Kıbrıs halkına ceza olduğunu” söyleyen Dimitriu, “öğrencilerin, vatanın kurtuluşu ve yeniden birleşme için mücadele devam edeceğini” kaydetti.

POFEN Başkanı Hristos Stropos ise, “olurlu bir anlaşma için Kıbrıs Rum tarafı iyi niyet gösterip, Kıbrıslı Türklerle anlayış ve işbirliği atmosferi yaratırken, çözüm anahtarının bulunduğu Türkiye’nin uzlaşmazlığıyla karşı karşıya kaldıklarını” iddia etti.

“Halkın önüne konacak planda Kıbrıs halkının 2004 yılındaki milli iradesinin göz önünde bulundurulması ve bunlara saygı duyulması gerektiğini” söyleyen Stropos, “Türk askerinin doğrudan adadan ayrılmasının öngörülmesi, eğer mümkünse bunun çözümden önce olması gerektiğini” savundu.

ELAM AYRI ETKİNLİK YAPTI

Haberde, ELAM ile gençlik örgütünün, KKTC’nin ilanı yıldönümü dolayısıyla ayrı bir etkinlik yaptığı belirtildi.

Gazete, ELAM ve gençlik örgütü üyelerinin sabah Makarios Caddesi’ndeki parti ofisinin önünde toplandığını ve sloganlar eşliğinde Meclis binası önünden geçerek, Ledra Palas’a sınır kapısına yürüdüğünü kaydetti. Haberde, Ledra Palace sınır kapısında da KKTC’nin kuruluşuna ve federasyona dayalı çözüme karşı slogan atıldığı belirtildi.

Haberde, EFEN (Yunan Ruhuna Sahip Gençlerin Ulusal Sesi) adlı öğrenci birliğinin de ELAM’ın etkinliği öncesinde Ledra Palace’ta toplandığı belirtildi.

Haravgi gazetesi ise ELAM ve EFEN etkinliklerinde milliyetçi ve faşist sloganlar atıldığını yazdı.

AKEL’İN ETKİNLİĞİ

Öte yandan Haravgi gazetesi AKEL’in de dün akşam kınama etkinliği düzenlediğini yazdı.

Habere göre etkinlikte konuşan AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, zorluklara ve hayal kırıklıklarına rağmen özgürlük ve yeniden birleşmenin başlıca hedefleri olduğunu belirtti.

RUM BAŞKANLIKTAN AÇIKLAMA

Bu arada Rum Başkanlığı’nın dün KKTC’nin 33’üncü kuruluş yıldönümü dolayısıyla açıklama taptığı bildirildi.

Simerini gazetesi, “ ‘Çaba Yasadışılığın Ortadan Kaldırılması’… Önce İsviçre’de Toprak, Sonra Askıdakilerin Müzakeresi, Devamında Çoklu” başlığıyla verdiği haberinde, Rum Başkanlığı’nın, KKTC’nin ilanının, uluslararası toplumun tepkisine neden olduğunu ve bir dizi BM bildirisiyle KKTC’nin yasal olarak geçersiz nitelendirdiğini bildirdi.

“Çabamız, yasadışılığın ortadan kaldırılması ve uluslararası hukuk ve Avrupa Birliği ilkeleri çerçevesinde, iki kesimli iki toplumlu federasyon temelinde adanın yeniden birleştirilmesi ve işgal askerlerinden kurtulmaktır” diyen Rum Başkanlık, “gösterilmekte olan çabanın sahte devlet ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasında değil, iki toplumun lideri arasında gerçekleştirilmekte olduğunu” vurguladı.

Rum Başkanlık, “BM ve AB ilke ve değerleriyle uyumlu olacak ve vatanda barış, güvenlik ve istikrar getirecek bir çözüme ulaşma yönünde irade ve kararlılığımız güçlü kalacaktır” dedi.

Haberde, Rum Başkanlık açıklamasında, İsviçre ile uluslararası konferans arasında askıda olan konular üzerinde başka müzakerelerin de yapılacağını tekrarladığı bilgisine de yer verildi.

Habere göre açıklamada, çabanın, kritik bir konu olan toprak konusunda bir anlaşmaya varma hedefiyle önümüzdeki günlerde İsviçre’de süreceğini ifade eden Rum Başkanlık, (toprak konusunda anlaşmaya varılmasıyla) yoğunlaştırılmış müzakereler yapıldıktan sonra bir sondaki adım olan çoklu konferansa ilerlenebileceğinden söz etti.

Gazete, Türk tarafının toprak konusunda ilerlemenin, uluslararası konferansın doğrundan toplanmasıyla bağlantılı olduğuna kesin gözüyle bakmasına rağmen, Kıbrıs Rum tarafının çoklu toplantının, ek müzakerenin ardından ve tüm açık konular kapandıktan sonra, “çözüme bir kala” yapılmasında ısrar ettiğini yazdı.

Mevcut aşamada müzakere başlıklarının tümünde askıda bekleyen konuların bulunduğunun belirtildiğini aktaran gazeteye göre, müzakere grubundan bir üyeninse, bu tartışmanın, toprak konusunda yeterli bir ilerlemenin kaydedilmesi durumunda İsviçre’de başlamasının ihtimal dahilinde olduğunu söyledi.
Editör: TE Bilisim