Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides, ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne uyguladığı silah ambargosunu kaldırma kararının siyasi ve diplomatik öneme sahip olduğunu söyledi.

Christodoulides, "ABD'nin uyguladığı ambargo ikili ilişkilerin seviyesini yansıtmıyordu ancak GKRY, ABD'den silah alma niyetinde değil" dedi.

Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides, ABD'nin bu kararının Doğu Akdeniz'e nasıl yaklaştığını ve GKRY, Yunanistan ile İsrail arasındaki üçlü iş birliğine yönelik güçlü mesajlar verdiğini söyledi.

Yasanın doğrudan Kıbrıs ile ilgili bölümünde ABD'nin 1987'den bu yana bu ülkeye uygulamakta olduğu silah ambargosunun şartlı olarak kaldırılması öngörülüyor.

Ambargonun kaldırılması için GKRY'den bazı şartları yerine getirmesi isteniyor

Bu bölümde satılan silahların son alıcısının GKRY olması gerektiği vurgulanırken, Güney Kıbrıs'ın kara para aklamayla mücadeleye devam ettiğinin ve Rus askeri gemilerinin Rum limanlarını kullanmadığının Kongreye tescil edilmesi şartı getiriliyor. Buna göre en az yılda bir kez ABD yönetiminin Kongreye,  Kıbrıs'ın bu şartlara uyup uymadığını tespit eden bir rapor sunması gerekiyor.

Yasada ayrıca, bölgede "ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası" (CAATSA) yaptırımları kapsamına girecek adımlardan uzak durulması gerektiği de vurgulanıyor.

Editör: TE Bilisim