Kıbrıs Türk Restorancılar Birliği’nde (RES-BİR) tartışmalarla dolu bir olagan genel kurul yaşandı.

Ercan Kavşağı’ndaki Bağ Restoran’da 9’ncu olagan genel kurulu yapılan RES-BİR’de yaşanan tartışmalar sonucu Divan Başkanlığı gerekce belirtmeden genel kurulu ertelediklerini açıklayarak salonu terk etti. Karara karşı çıkan bir grup üye yeniden Divan oluşturup genel kurulu sonuçlandırdı. Yapılan genel kurulda bir önceki toplantıda aklanmayan mali rapor oybirliği ile aklanırken, yeni yönetim de seçimle belirlendi.

 

Neler  Yaşandı ?

Saygı duruşu ile başlanan birinci olagan genel kurulda seçimler sonucu  Ahmet Aydeniz’in başkanlığında  İlhan Kaki ve Ümit Erener’den oluşan Divan Kurulu genel kurulu başlattı. Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu ve KITSAB Başkanı Orhan Tolun’nun sektöre başarı dileyen konuşmalarının ardından  Başkan Mehmet Kunduracı söz alarak faaliyetlerle ilgili düşüncelerini genel kurula aktardı. Gönüllü olarak hizmet verdiklerini, büyüyen sektörü kucaklayabilmek ve yıllardır yakınılan sorunların çözümünde baskı odağı oluşturmak için gayret gösterdiklerini anlatan Kunduracı, Birlik yasasının günün koşullarına uyarlanması gerektiğini, özellikle bağımsız bir denetçinin hesapları denetleyip genel kurul üyelerine sağlıklı birlgi aktarmasına olanak veren kararın genel kurul tarafından kabul edilmesini arzu ettiklerini söyledi. Kunduracı yönetim olarak Birliğin mali yapısına zarar verecek bir harcama anlayışı içinde olmadıklarını, krizlere rağmen güçlü bir mali yapıları bulunduğunu  kaydetti. Kunduracı’nın konuşmasının ardından bazı üyelerin harcamalara ilişkin soru ve eleştirilere  Kunduracı birlik genel sekreteri Süleyman Gürcafer yanıt verdi. Konuşmaların ardından yapılan oylamada mali rapor oy çokluğu ile aklanmadı. Üyelik vasfını yitiren üyelerin oy kullandığı, imza taklitleri yapıldığı, yönetimin genel kuruldan 72 saat önce adaylık başvurusunda bulunanların aday olabileceği ve bu kararın yasal prosedürlerin yerine getirilmesine karşın genel kurul sürerken aday kabul edilmesinin yasal olmadığına  ilişkin tartışmaları eklendi.Mali raporun aklanmamasına rağmen Genel kurulun yasal olarak sürdürülmesi gerektiğini açıklayan Divan Başkanı Aydeniz’in daha sonra gerekce belirtmeden  genel kurulun 2 hafta sonraya  ertelediğini açıkladı. Acıklamanın ardından da diger divan üyeleriyle birlikte salonu terk etti.  Bu kararın da yasal olup olmadığı yönünde itirazlar devam etti. Divan üyeleri ve bir grup üye salonu terk etti. Başkan Kunduracı yönetim olarak Birlik hukukcusundan aldığı görüş doğrultusunda yeniden Divan oluşturularak genel kurula devam etme kararı aldıklarını açıkladı. Karar doğrultusunda oybirliği ile yeni Divan oluşturularak yeniden genel kurul başlatıldı. Onur Yaman başkanlığında Ali İlhan ve Meral Sertsoy tarafından oluşan Divan genel kurulu başlatarak gündemi tamamladı. Genel kurulda Mali Rapor bu kez oybirliği ile aklanırken Birlik Yönetimi de oybirliği ile şu kişilerden oluştu:

“ Mehmet Ümit Kunduracı

Süleyman Gürcafer

Alpay Orhan Güvenlier

İnanç Önal

Deniz Bardi

Derviş Albayrak

Onur Yaman

Arif Bayraktar

Kadir Beyoğlu

 

DİSİPLİN KURULU

Salih Kayım – Ahmet Eren – Meral Sertsoy – Hasan Cuma – Özkan Sarıkaya – Tansel Nor – Aytekin Bağcıer

 

DENETLEME KURULU

Hakan Biçentürk – Hasan Birinci – Ramadan Kısmet”

 

Genel Kurulun ardından Başkan Mehmet Ümit Kunduracı basına yaptığı açıklamada, Genel Kurulla ilgili tüm detayları rapor halinde Turizm Bakanlığına sunacaklarını, bu arada  imza sahteleyerek genel kurula müdahale edenlerin ortaya çıkarılması yönünde polis ve savcılığa başvuruda bulunduklarını açıkladı.Kunduracı Birlik Yasasının açık hükmüne rağmen genel kurul sürerken yönetime aday kabul ederek genel kurulu politik amaçla sabote ettikleri gerekçesiyle Divan üyeleri Aydeniz, Kaki ve Erener için de yasal işlem başlatacaklarını de duyurdu. 
Editör: TE Bilisim