Güney Kıbrıs’taki haber kaynakları, köşeye sıkışmışlık karşısında Rum Lider Anastasiadis’in Fransa’dan, Rum ve Yunan Dışişleri bakanlarının da Almanya ve Avrupa Birliği Komisyonu’ndan medet umduklarını ve bu yönde temaslar gerçekleştirdiklerini belirttiler.

Rum basınına göre, içinde bulunulan konjenktürde güçlü bir destek beklentisi gerçekçi değil…

Politis gazetesi, “Güney Kıbrıs’ın ‘Caydırıcı Gücü’ Var mı?” başlıklı köşe yazısında “Güney Kıbrıs, dış politikasında sürekli engellerle karşılaşıyor, Türkiye ile açık cephesinde gerçek seçenekleri olmaksızın, özde tek başına kaldı” ifadelerini kullandı.

Rum Lider Anastasiadis’in partisi DİSİ’nin yayın organı konumundaki gazetenin köşe yazısında, Güney Kıbrıs’ın; kendisine, Kıbrıs sorununun çözüm perspektiflerinin kötüleştiği uyarısında bulunan Birleşmiş Milletler’den de kınama ciro ettiği belirtilerek, “Bu sahnede ayarı kaçmış görünen Güney Kıbrıs, BM’nin Guterres şartları temelinde yılsonunda Kıbrıs sorununun çözüm müzakerelerinin yeniden başlaması isteğine cevap veremiyor” denildi.

Önündeki zor aylar için başka dayanak arayan Anastasiadis’in ‘caydırıcı güç edinmek’ için yeni silahlanma programına da hazırlandığı kaydedilen köşe yazısında, Rum Liderin Fransa’dan silahlanma girişimi de yorumlandı.

Politis’in yorumuna göre, Güney Kıbrıs’ın neredeyse 300 milyon Euro’luk silahlanma programını finanse etmeye ne kadar muktedir olduğu ise çok daha şüpheli. Başka zaman olsaydı mümkün olabilirdi ancak şu anda Kıbrıs, diğer birçok ülke gibi, pandemi nedeniyle daha önce uğramadığı kadar kötü bir resesyon geçiriyor.”

Rum Yönetimi hedefte
Anastasiadis’in Fransa ile silahlanma programı topa tutuldu

Editör: TE Bilisim