Arabacıoğlu, bunu yapmak yerine “pusuya yatıp” ceza yazdığı ve para topladığını belirttiği polisleri eleştirdi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun “trafik güvenliği” konusundaki olağanüstü toplantısında üçüncü konuşmayı DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu yaptı. Arabacıoğlu konuşmasına, TDP Milletvekili Zeki Çeler’i kutlayarak başladı.

Erkut Şahali’nin polisin Meclis toplantısında olmamasından şikayet ettiğini ancak bir çok ismin daha burada olması gerektiğini söyleyen Arabacıoğlu, Trafik Komisyonu üyelerinin de genel kurula gelerek eleştiri ve önerileri dinlemesi gerektiğini anlattı.

Trafiğin bir yaşam tarzı olduğunu, sadece karada değil, deniz ve havada da kazalar olabildiğini, buna örnek olarak da Jet Ski kazalarına değinen Arabacıoğlu, bu konuda da düzenleme gerektiğini aktardı.

YILDA 40 KAYIP

Arabacıoğlu, verilere göre yılda yaklaşık 40 kişinin trafikte yaşamını yitirdiğini kaydederek, her ölümlü kazada ortalama olarak 5 yaralı olduğunu belirtti.

KKTC’de 100 bin kişiye ortalama 17 ölüm vakası düştüğünü, bunun birçok ülkede çok çok daha az olduğunu kaydeden Arabacıoğlu, “Burada Avrupa standartlarının 3 misli oranında ölüm vakası yaşanıyor” dedi.

Bir trafik vizyonu olması için yapılanların yetersiz veya hatalı olduğunu, bunu sorgulayacakların bilirkişiler olduğunu ifade eden Arabacıoğlu, “Polislerin yollara çıkmasındaki amaç ceza yazmak, oysa uyarması lazım… Kurallara uymayanların başına gelecekleri söylemesi, kemer takmayanları uyarması lazım” diye konuştu.

DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, bunu yapmak yerine polislerin pusuya yattığını ve para topladığını kaydetti.

Arabacıoğlu, trafik cezalarından toplanan paranın belediyelere veya Maliye Bakanlığı’na gitmemesi, sadece trafik için kullanılması gerektiğini vurguladı.

“KKTC EHLİYET ALMADA EN KOLAY ÜLKELERDEN”

Alınan önlemlere rağmen trafikteki sorunların başında eğitim yetersizliği geldiğini belirten Mustafa Arabacıoğlu, KKTC’nin ehliyet almada en kolay ülkelerin başında geldiğini söyledi.

Ehliyet verme uygulamasının mutlaka değiştirilmesini öneren Arabacıoğlu, aile içi eğitimin de önemine dikkat çekti; alkollüyken araç kullanılmaması için ailede verilecek eğitimin önemini vurguladı.

Mustafa Arabacıoğlu, trafik eğitim kitaplarının bir an önce müfredata girmesini istedi. Trafik için şu anda da bir müfredat ve trafik eğitim parkı da bulunduğunu ancak yeterli olmadığını kaydeden Arabacıoğlu, Zeki Çeler’in bahsettiği 4 kitabın müfredata alınması gerektiğini ifade etti.

Arabacıoğlu, Yılmazköy’den çıkıştaki alt geçitte ciddi bir sorun gözlemlediğini, kaynaştırma şeridinin çok kısa olduğunu belirterek, burada önlem alınmasını istedi.

Ana yollara direkt çıkış değil paralel çıkış verilmesinin, ışıklandırmanın, levhaların yerinin çok önemli olduğunu anlatan Arabacıoğlu, yollarda gözlemlediği problemlerden örnekler verdi.

Arabacıoğlu, denetimle birlikte eğitim de verilmesini istedi; polislerin kurallara uymayanları uyarmasının ardından bu kişilerin bir haftalık eğitime alınabileceğini, tekrarlayan ikinci suçta ise cezalandırılabileceğini anlattı.

Editör: TE Bilisim