Son yıllarda gerek peyzaj mimarlarının gerekse ev sahiplerinin en çok rağbet gösterdiği yeşil alanları yaratmak ülkemiz şartlarını düşündüğümüzde oldukça zordu. Sentetik çim işte tüm bu zorluklara karşı dayanıklılığı ve güzelliği ile göz dolduruyor. Bu konuda KKTC’nin ilk çim firması olan ÇİMSER’den bilgi aldık...

KIBRIS TIME/ÖZEL


ÇİMSER hakkında bilgi verir misniz? Kaç yıldır faaliyette ve hangi alanlarda hizmet veriyor ?
Firmamız sahasında Kıbrıs’ta bir ilk olup 7 yıldır faaliyet göstermektedir. Sentetik çim uygulamaları, kauçuk zemin kaplamaları ile birlikte spor saha zemin kaplamaları uygulamaktayız. Bu kaplamalar, kaucuk, akrilik veya sentetik olabilmektedir.

“Ülkemizin toprak yapısı doğal çim yetiştirmeye pek elverişli değil...”


Ülkemizin toprak yapısı çim yetiştirmeye ne kadar elverişli ? Çim ekiminde en verimli alan olarak hangi bölgeleri örnek gösterebilirsiniz?


Günümüzde küresel ısınma, hızla tükenen doğal kaynaklar, asit yağmurları gibi pek çok olumsuz doğa koşulları nedeniyle doğal çim üretmek ve bunları başta spor alanları olmak üzere çevre düzenlemesi amacıyla kullanmak gittikçe zorlaşmaktadır. Zira doğal çimi üretmek, yaşatmak ve bakımını yapmak hem meşakkatli hem de masraflı bir iştir.
Ülkemizin toprak yapısı doğal çim yetiştirmeye pek elverişli değildir. Ülkemizde doğal çim yetiştirilebilme oranı yaklaşık olarak %10-12’dir. Toprak yapısı uygun olmayan alanlara çim ekilecekse , çim ekilecek alana mecburi olarak elverişli toprak getirtilip alana serilmesi gerekmektedir.
Doğal çim ekiminde en verimli bölgeler ise ; Güzelyurt Bölgesi ve Magosa Bölgeleridir.

“Doğal çim yetiştirirken kullanılan kimyasal gıda, böcek ilacı ve benzeri zirai ilaçlar kullanılmadığından sentetik çim çevre dostu bir üründür.”


Doğal çim ekimi hem meşakkatli hem de pahalı bir hale geliyor ve dolayısıyla da insanlar yapay çim daha fazla tercih eder hale geliyor. Tercih edilme sebepleri olarak neleri sayabilirsiniz?

Düşük Bakım Maliyeti
Sentetik çim doğal çim gibi bakım, biçme, sulama, gübreleme ve yenileme gerektirmez.

Çevre Dostu
Doğal çim yetiştirirken kullanılan kimyasal gıda, böcek ilacı ve benzeri zirai ilaçlar kullanılmadığından sentetik çim çevre dostu bir üründür.

Yüksek Verim
Sentetik çim 7 gün 24 saat kullanıma hazırdır. Dönemsel dinlendirmeler gerektirmez. Yağış sonrası su birikmediği için çamurlanmaz ve kullanıma ara verilmesi gerekmez.

Düşük Yaralanma Riski

Sentetik çim döşenmiş alanlarda yaralanma riski doğal çim ekili alanlara göre şaşırtıcı ölçüde düşük risk taşımaktadır.


Çim bakımı hakkında halk bilinçsiz. Peki yapay çim bakımı nasıl yapılır?
Sentetik çim doğal çim gibi bakım, biçme, sulama, gübreleme ve yenileme gerektirmez. Sadece tek bir bakımı vardır, o da tozlu havalarda kirlenen sentetik halının üzerini suyla yıkayıp daha temiz görünmesini sağlamaktır.


Kaç çeşit çim vardır? Özelliklerinden bahseder misiniz?

Çok çeşili çim vardır. Bunlar kendi aralarında yükseklik, sıklık ve görünüm olarak değişmektedir ve hepsi 7 yıl garantilidirler. Bu çimler dışında yaptığımız başka uygulamalarımız da mevcuttur. Bunlar ;

Çimçit ;
Decoraçit rulolar özel formüllü, UV koruma faktörlü, alev almaz PVC’den ve elektrostatik, paslanmaz galvaniz iki telin özel makinelerde sıkıştırılıp örülmesiyle yapılmaktadır. Decoraçit paneller ise Dekoraçit rulonun elektrostatik fırın boya ile boyanmış özel panellere giydirilmesi ve % 100 el emeği ile sarılmasından oluşmaktadır.

Al-Ser ;
İçerisinde tohumu, gübresi ve mantar ilacı bulunan organik bir toprak örtüsüdür. Bu tohumlu toprak örtüsü Elyaf 3-4 ay içerisinde toprağa karışarak kayboluyor.Çimlenme bir örtü şeklinde toprak üzerinde oluşmaya başlar. Tohum ve gübre dokusuna homojen bir şekilde işlenmiştir. Yapılan sulama düzenli olmasa bile, elyaf suyun tüm yüzeye dağılmasını sağlar. 70 dereceye kadar eğimli alanlarda kolaylıkla uygulanabilir. Geleneksel ekim ve rulo çim serimi yöntemlerine göre daha ekonomik, pratik ve avantajlı bir üründür. Tamamen doğada çözülebilen organik elyaftan üretilmiştir. Zamanla toprağa karışarak gübre vazifesi görür.

Kauçuk Parke;
Park ve bahçelerde, çocuk parkları ve oyun alanlarının zemininde, yürüme ve koşu yollarının zemininde ve havuz çevrelerinde kullanılan, uzun ömürlü, geri dönüşümlü, ses ve ısı yalıtımı, alev almaz, kaymaz yüzey ve bakım kolaylığı olan bir malzemedir.

Akrilik Zemin Kaplaması;
Kullanım amacına bağlı olarak muhtelif reçine ve sentetik dolgularla küçük veya geniş alanlar için özel olarak tasarlanmış açık ve kapalı alanlarda kullanılabilen estetik, dekoratif, hijyenik, kaydırmaz, hava koşullarına ve ısı farklılıklarına, yoğun yaya trafiğine ve kimyasallara dayanıklı yol ve zemin kaplama malzemesidir.

“Peyzaj Mimarlarının sentetik çime önem vermesinin sebebi hem dayanıklı ve uzun ömürlü olması hem de uygulamanın kolay olması...”

Peyzaj mimarları çime önem veriyor ve bahçelerin bir çoğunda yapay çim kullanılıyor. Peki maliyetleri nedir? Yani ekonomik çim var mıdır? Ya da en ekonomik çimin ömrü ne kadardır?

Seçilen çime göre maliyet fiyatları değişmektedir. En ekonomik çimin ömrü 2 yıl sürerken , diğer çim çeşitlerinin ömrü 7 yıla kadar sürüyor. Aradaki fark çimlerin yükseklik ve sıklığından oluşuyor. Peyzaj mimarlarının çime önem vermesinin sebebi doğal çime göre daha uzun ömürlü bir yeşil görünüm olması ve uygulamasının daha kolay olup istenilen şekilde rahatlıkla peyzaj düzenlemesi yapılabilmesindendir . Uygulanan bazı yerlerin maliyeti düşük olabiliyorken bazı yerlerin ise yüksek olabiliyor. Bu da uygulama yapılan alanların büyüklüğünden, zemin özelliklerinden ve yapılabilecek düzenlemelerden kaynaklanıyor.










 
Editör: TE Bilisim