Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nın (KTOEÖS) düzenlediği “Ekolojik Yaşamda Dönüşüm Uygulamaları” konulu proje kapsamında, uzman Emet Değirmenci tarafından “Permakültür nedir? Değişik iklimlerde permakültür okul bahçeleri ve okulların eko restorasyon örnekleri” konulu konferans verildi.

Aslen Türkiyeli olan ve dünyanın değişik yerlerinde yaşam sürdükten sonra halen ABD’nin Seattle şehrinde yaşayan Emet Değirmenci, “ekolojik yaşam biçimi tasarımı” diye tanımladığı permakültürün, atık üretmeyen bir sistem olduğunu söyledi.

Değirmenci, kapitalist düzenin insanlara daha çok tüketmeyi empoze ettiğini oysa tükettikçe yoksullaşıldığını belirterek, büyük şirketlerin kullanımına tepki olarak “sürdürülebilir” sözcüğü yerine “kendini yenileyen yaşam biçimi” ifadesini tercih ettiğini kaydetti.

Permakültürün tarihçesiyle ilgili bilgiler veren Emet Değirmenci, 1970’lerdeki petrol krizi sırasında ortaya çıkan bu uygulamanın, organik tarımdan farklı olduğunu, hatta ABD’deki kent pazarlarında “organik ötesi tarım yapıyoruz” diye pankartlar asıldığını anlattı ve ABD’deki organik tarımda kullanımına izin verilen ilaçlar olduğunu savundu.

Emet Değirmenci, permakültürün “sorun çözümün içindedir” sloganı bulunduğunu belirterek, sağduyuyla bulunacak bir yöntem olan permakültürün aslında insanlığın kökeninde yer aldığını anlattı.

Değirmenci, konferansının ikinci bölümünde okul bahçelerinde permakültür örnekleri üzerinde durdu.

KIBRIS’A DAİR...

Her yıl bir gönüllü proje yaptığını, bu yıl da bu bağlamda Kıbrıs’a geldiğini belirten Emet Değirmenci, ikliminden dolayı Kıbrıs’a gelmeyi önemli bulduğunu çünkü bir süredir kurak alanda ekolojik yaşamın nasıl yeniden oluşturulacağı üzerinde kafa yorduğunu söyledi.

Değirmenci, Lefkoşa Suriçi’nde Osmanlı eserlerini gezdiğini ve çok güzel bulduğunu kaydederek, su odaklı tasarımların ta o zamandan düşünüldüğünü gördüğünü belirtti.

Kıbrıs’ta keçiboynuzu (harnup) bulunmasının bir armağan olduğunu ifade eden Emet Değirmenci, bitki ve ağaçların, toprakların iyileştirilmesine yardımcı olduğunu anlattı.

TAŞKER: “EKOLOJİK YAŞAM TARZI GİDEREK ÖNEM KAZANIYOR”

KTOEÖS Genel Sekreteri Mehmet Taşker de konferansın başında yaptığı konuşmada, endüstriyel ve kar amaçlı tarımın doğayı kirlettiği dönemde ekolojik yaşam tarzının giderek önem kazandığını söyledi.

Kimyasal ilaçlar doğaya zarar verirken permakültür tarım yöntemlerinin geleceğe iyi miras bırakmak için de büyük önem taşıdığını vurgulayan Taşker, Emet Değirmenci’ye ve organizasyonu yapan ekiple katılımcılara teşekkür etti.

YARIN NKL’DE, HAFTA SONU BÜYÜKKONUK’TA

Emet Değirmenci, yarın, 09.00-12.00 saatleri arasında Namık Kemal Lisesi’nde huge-kültür bahçesi konusunda uygulamalı eğitim verecek.

Hafta sonu ise Büyükkonuk köyünde uygulamaları eğitim çalışmaları yapılacak.

Editör: TE Bilisim