DAÜ’nün kurtuluşunun demokratik ve özerkliği öngören bir yasayla mümkün olabileceğini kaydeden Özyiğit, “İlgili taraflar gerginliği tırmandırma noktasında değil, Üniversiteyi ileri götürmek noktasında uzlaşmalıdırlar. DAÜ için ortak akılda buluşulması şart” dedi. Özyiğit ayrıca, üniversitenin geleceği için uzlaşı ararken, geçmiş dönemde yapılan ve meclis araştırma raporuyla da belgelenen usulsüzlük iddialarının da hasır altı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

DAÜ’de yaşanan çıkmazı aşmak adına üzerlerine düşen sorumlulukla hareket ettiklerine dikkat çeken Özyiğit, TDP olarak, bu çerçevede DAÜ’de yetkili sendikaların (DAÜ SEN ve DAÜ-BİR SEN) temsilcileri, VYK tarafından Rektör Vekili olarak atanan, ancak mahkeme tarafından verilen ara emri ile vekaleti iptal edilen Prof. Necdet Osam ve Rektör Yardımcıları, Senato adına Prof. Mehmet Altınay ve VYK Başkanı İsmail Arter ile görüştüklerini kaydetti.

Özyiğit, görüşmelerde DAÜ’nün içinde bulunduğu durum, Rektörün atanamaması dolayısıyla ortaya çıkan sıkıntılar ve yasal sorunların ele alındığını belirtti. Özyiğit, kısır çekişmelerin üniversiteye zarar verdiğini, yıllardır sürüncemede bırakılan; demokratik, özerk, şeffaf ve hesap verebilir bir DAÜ Yasası’nın bir an önce Meclis’ten geçirilmesi gerektiğini, bu konuda TDP olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını, hatta Hükümetin ilgili yasayı sunmaması halinde, kendilerinin taraflarla da görüşerek yasayı Meclis’e sunmaya hazır olduklarını taraflara ilettiklerini vurguladı.

Esas yasanın sunulması ve yasalaşma sürecinin başlaması için adımlar atmak gerektiği yönünde fikir birliği olmasının olumlu olduğunu belirten Özyiğit, öte yandan da diplomaların imzalanamaması da dahil, içinde bulunulan sıkıntıların aşılması için VYK ile Senato’nun 'geçiş dönemi için bir uzlaşma' sağlaması üzerinde durulduğunu da belirtti.

Alt mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı ile ilgili istinafa gidildiğini de anımsatan Özyiğit, istinaf mahkemesinin vereceği kararın her şeyi ters yüz edebileceğinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.
 
Editör: TE Bilisim