Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım ve heyeti, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ü ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Binali Yıldırım, Kıbrıs – Türkiye ilişkilerinde kendisinin bakan olduğu dönemdeki prensibinin sürdüğünü dile getirerek, Türkiye’de ne varsa KKTC de de olacağı prensibinden vazgeçmediklerini söyledi.

Yıldırım, Tükiye’nin her hamle ve çalışmasında KKTC’yi de eş zamanlı düşünüp, planladığını ifade ederek, bunun TC- KKTC ilişkilerinde yıllardan beri varolan bir durum olduğunu belirtti.
Devam eden müzakerelere de değinen Yıldırım, “Nihayet lastik patladı. Baştan beri bir güven problemi olduğu bilinen bir şeydi. Özellikle KKTC; yapıcı olmaya, işi bozan taraf değil, sonuna kadar çözüm iradesine sahip taraf olarak çaba gösterdi. Biz de destek olduk. 10 Şubat’ta alınana Enosis kararı esasında Rum tarafı zihinsel olarak çözüme hazır olmadığını açık ve net şeilde ortaya koydu” dedi.
Bunun birçok kişi tarafından bilindiğini ama süreci bozan taraf olmamak için suskun kaldığını kaydeden Türkiye Başbakanı Yıldırım, “Kuzey Kıbrıs çaresiz değildir. Yoluna bunadan sora da devam edecek. Türkiye her zaman Kıbrıs Türkü’nün haklı davasında yanında olmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

Başbakan Hüseyin Özgürgün de, mevkidaşı, bakanları ve milletvekillerini KKTC’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkinin sadece iki devlet ilişkisi olmadığını belirten Özgürgün, anadolu halkı ile Kıbrıs Türk halkının gönül bağlarının 1950’li yıllardan bu yana güçlenerek gelişen bir ilişki olduğunu söyledi.

Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının anavatanıyla birlikte varolma mücadelesini 1950’li yıllardan itibaren başlattığına dikkat çekerek, O dönemlerde enosisle yola çıkanların bugün yine enosisle ilgili kararı meclislerinden geçirerek aslında 60’lı yıllardan beridir değişmediklerini ortaya koyduklarını belirtti.

Başbakan Özgürgün, “Kıbrıs’ta anlaşma isteyen taraf olarak anavatan Türkiye’nin de ortaya koyduğu somut desteğine rağmen süreç Rum tarafının olumsuz ve dinamit koyan tavrı nedeniyle bugün bir kere daha başarısızlığa uğramış bulunuyor. Ama çaresiz değiliz” dedi.

Başbakan Özgürgün, KKTC’nin Anavatan Türkiye ile birlikte büyük projelere imza attığını kaydederek, turizmden yükseköğretime, son dönemde imzalanan mali işbirliği anlaşması ve adanın makus talihini değiştirecek su projesinin önemine dikkat çekti.

Başbakan, sulama projeleriyle birlikte adanın çehresinin değişeceğini ve barış suyu olarak bu suyun güneye de verilebileceğini her fırsatta dile getirdiklerini belirtti.

Özgürgün, “biz anavatan Türkiye ile birlikte adada varlığımızı, eşit haklarımızı, Anavatan Türkiye’nin bu adadaki haklarını, statüsünü ve Kıbrıs Türk halkının da eşit ortaklığını sağlayana kadar mücadelemiz devam edecektir. Bu bugün başka bir şekile de girebilir. Ama güçlü bir anavatan Türkiye bizim her zaman özlemimizdir. Kıbrıs Türk halkı anavatan TC’de en ufak bir sıkıntı olsa bunu iki misli derinden duyar ve anavatanının her zaman iyi olmasını ister. Biz güçlü bir anavatan Türkiye güçlü bir KKTC olduğunun da net bir şekilde altını çiziyoruz” dedi.

Bunun üzerine Türkiye Başbakanı Yıldırım, “biz bunu 15 temmuz gecesi yaşayarak gördük” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim