Özersay ziyaret esnasında yaptığı konuşmada 47 yıldır devam eden sonuçsuz müzakere sürecini hatırlatarak, Güzelyurt bölgesinde devletin altyapı yatırımlarında geri durduğunu, halka güven verilmediğini ve bunun üzerinden siyaset yapıldığını belirtti.

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Özersay, siyasilerin bu süreci istismar ettiğine değinerek; Güzelyurt, Karpaz ve Maraş gibi bölgelerdeki ekonomik ve sosyal yaşamın müzakerelerin iç siyaset malzemesi yapılması nedeniyle olumsuz yönde etkilediğine vurgu yaptı.

Özersay , 2004 yılındaki referandumda Annan Planı ile birlikte ekindeki haritanın da yok ve batıl olduğunu söyledi. Müzakerelerin sonuca doğru gitmesi halinde, son aşamada yapılacak olan toprak müzakeresinde 10 yıl önce adı geçen yerler verilecekmiş gibi davranmanın son derece yanlış olduğunu dile getiren Özersay,müzakere masasına yeniden oturulacağında farklı bir toprak müzakeresi yapılacağını belirtti. Özersay, ‘’bu bölgelerin verilecekmiş gibi davranılması kendi insanımıza zarar verir. Bu bölgelerde yatırımı teşvik etmeli ve yatırım yapıp kendi bölgemize sahip çıkmalıyız’’ dedi.

Özersay, cumhurbaşkanlarının anayasa ve yasalarda yer alan yetkilerini hep göz ardı edildiğine dikkatleri çekerek memleketin asıl sorunlarının çözümü ile ilgili olarak cumhurbaşkanının yapması gereken görevleri ve atması gereken adımlar yanında kullanması gereken yetkiler olduğunu hatırlattı. Cumhurbaşkanı adayı Özersay, kamuda yaşanan sıkıntılara değindi.

Özersay, Cumhurbaşkanının devletin daha iyi çalışması için siyasi liderlik göstermesi gerektiğine vurgu yaparak, cumhurbaşkanının ister kurumsal ister duygusal olarak hiçbir siyasi partiye bağlı olmaması gerektiğini, gerçek anlamda tarafsız bir cumhurbaşkanının bu görevi adil yürütebileceğine inandığını söyledi. Halkın siyasi partilere olan güvensizliğinden de bahseden Özersay, Cumhurbaşkanlığı seçiminin parti veya parti başkanlığı seçimi olmadığına dikkat çekerek, değişim için seçim yapılması gerektiğini vurguladı.
Özersay, Cumhurbaşkanlarının zaman zaman “partim zarar görmesin, ya da hükümette olan partimi yıpratmayayım ve benzeri anlayışlarla hükümeti hizmet üretmeye teşvik etmediğine ve denetlemediğine dikkatleri çekti.Cumhurbaşkanlığı seçiminin devlet başkanlığı seçimi olduğunu hatırlatan Özersay, siyasi partilere eşit olunması gerektiğini söyledi. En büyük sorunlardan birinin müşavirler sorunu olduğunu söyleyen Özersay, yeni müşavir yaratacak olan herhangi bir atamanın altına imza atılmaması gerektiğine vurgu yaptı.
Özersay, yeni geçecek Kamu Reformu Yasası ile müşavirlik sorunun ortadan kalkması gerektiğini söyledi. bu tasarının mecliste sürekli ertelendiğine dikkatleri çeken Özersay, bu yasanın geçmesi halinde yeni müdür ve müsteşarların atamaları sonrası müşavir olmalarının engelleneceğini umduğunu söyledi.

Özersay, ülkedeki işsizliğe dikkatleri çekerek, vergi sistemindeki çarpıklıktan da bahsetti. Özersay seçim süresince işsiz insanlara verilen sözlerden ve usulsüz istihdamlara yapılan alımlara değinerek, seçim kazanma uğruna işsiz insanlara umut veren hükümet ve belediye yetkililerinin bu konuda açıklama yapmaları gerektiğini söyledi.
 

Editör: TE Bilisim