Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın davetlisi olarak resmi görüşmelerde bulunmak üzere bu akşam, Fransa’nın başkenti Paris’e gidiyor.

Kıbrıs Türk tarafının Fransa’da bu düzeyde ilk kez temsil edileceği Paris ziyaretinde, Özersay’ın Fransız Dışişleri Bakanlığı’nın üst düzey yetkilileriyle görüşmesi bekleniyor.

AVRUPA-AMERİKAN TİCARET ODASI'NDA KONFERANS

Özersay, Fransa temasları çerçevesinde Dışişleri Bakanlığı’nda yapacağı üst düzey temasların yanı sıra, 28 Mayıs Çarşamba günü, Avrupa-Amerikan Ticaret Odası’nda bir de konferans verecek.

Diplomatik kaynaklara göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinden biri olan Fransa ile temasların, “kritik bir zamanda” gerçekleşmesi olayın önemini arttıran bir başka unsur olarak ifade ediliyor.

Söz konusu kaynaklar, Kıbrıs adası etrafında son dönemde bulunan hidrokarbon yataklarının çıkarılması ve uluslararası pazarlara aktarılması konusuna uluslararası aktörlerin ilgisinin arttığı ve Fransız şirketi Total’in de Rum tarafındaki bazı parsellerde arama izni aldığı bir dönemde Kıbrıs Türk tarafını temsilen Paris’te yapılacak temasların önemli olduğunu belirtiyor.

Bir süre önce Müzakereci Özersay Fransa’nın Kıbrıs’taki Büyükelçisi’yle de bir görüşme gerçekleştirmiş ve büyükelçiyle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye aleyhine aldığı tazminat kararı ile Avrupa Parlamentosu seçimlerini değerlendirmişti.

Fransa’daki temasları sırasında Özersay’a Müzakere Heyetinden Siyasi İşler Müdürü Güneş Onar ile İkinci Sekreter Sonat Altuğ eşlik edecek. Kıbrıs Türk heyetinin 29 Mayıs Perşembe günü ülkeye dönmesi bekleniyor.

Daha önceden de kararlaştırılan çerçevede, bu haftaki müzakereciler görüşmesi 30 Mayıs Cuma günü gerçekleştirilecek. 
Editör: TE Bilisim