Siyasal İletişim uzmanı Özdemir Tokel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şimdi görevin sadece üst düzey yöneticilere düşmediğini ve toplumsal bir sorumluluk gerektiğini ifade etti. .

.

Tokel, yapılması gerekenleri maddeler halinde şöyle özetledi:

.

1. Bu bir bakanlar kurulu karardır. Bu kararın altında 11 imza var. Bi kere bunu bir yere not edelim. Bu net bir şekilde tüm sürecin sorumluluğunun ortak bir şekilde hükümetin tüm üyeleri tarafından üstlenilmiş olduğunu gösterir.

2. Bu saatten sonra endişeliyim demek yetmez endişeleri giderecek gerekli tüm tedbirlerin alınmasını gerektirir.

3. Giriş kapılarında görevli, muhaceret, sağlık ekipleri ve güvenlik güçlerine son derece önemli görevler düşmektedir. PCR belgelerini gözününüzü 4 açarak kontrol edin.

4. Alanda bulunan sağlık ekipleri salgı örneklerini kurallara uygun ve hiç bir hataya yer vermeyecek kadar ciddiyetle alın.

5. Alanda bulunan ve taahhütname formlarını alacak görevliler, gelecek olanlara aslında nasıl sorumluluk üstlendiklerini iyice anlatmalı.

6. Bu insanları alandan gelip alıp kalacağı yerlere taşıyacak olan, taksiler, vitolar, otobüsler ve şahsi araçlarda bulunanlar, giriş yapanların test sonuçları açıklanıncaya kadar maskelerinizi takın, sarılmayın, kucaklaşmayın, yakın temastan uzak durun.

7. Otel yöneticileri, kendi otelinizin bu seneki turizm sezonunda olay daha başlamadan havlu atmasını istemiyorsanız, otelinize gelen tüm misafirlerinizin test sonuçları çıkana kadar odalarında kalmasına özen gösterin, gerekirse oda servislerinizi ek bir ücret almadan gerçekleştirerek onları odalarda kalmaya teşvik edin hem toplum sağlığına katkıda bulunun hem de turizme ek bir katkı sağlayın.

8. Sağlık Bakanlığı temas ekipleri tıpkı bir önceki süreçte olduğu gibi, ekiplerinizle zorlu bir sürece daha hazır edin.

9. Türkiye’den gelen KKTC vatandaşlarının ikamet edecekleri evlerde yaşayan dostlar, gelen misafirleri pcr sonuçları çıkıncaya kadar özel bir odada misafir edin. Sokağa çıkmalarına izin vermeyin.

10. Ulaştırma Bakanlığı, Havayolu şirketlerinin uçak seçimlerine dikkat edin, pcr test sayımız açık, yolcu rakamlarının test kapasitesinin üzerine çıkmasına izin vermeyin.

11. Milli eğitim Bakanlığı, üniversite rektörleri ile özel bir toplantı yapın gelen öğrencilerin pcr test sonuçları çıkmadan yurtlarda izole birkaç saatliğine tutulmalarını sağlayın.

12. Maliye Bakanlığı, test kitlerinin devamlılığının sağlanması, ihtiyaç duyulan personel ve ekipmanın karşılanabilmesi adına kaynak aktarımlarınızı şimdiden tamamlayın.

13. İçişleri Bakanlığı, Havalimanı Muhaceret ekiplerinizin korunması için gerekli tetbirleri alın ve ihtiyaç duyacakları ekipmanı şimdiden sağlayın, onların bulaş alması tüm ülkenin bulaşına yol açabilir. Buna ek olarak PCR test raporlarının doğru analizi ve okunması noktasında kendilerini bilgilendirin. Yasaklı ülkeler noktasında gerekli uyarıları yapın.

14. Dışişleri Bakanlığı, dış ülke temsilciliklerinin vereceği gerçek ve eş zamanlı verilerle, Covid dünya küresel epidemiolojik risk listelerini takibe alın uçuşa açık ülkeleri her hafta sağlık bakanlığı ile istişare ederk güncelleyin.

15. Tarım Bakanlığı, tüm gözler covide çevrilmiş durumda, turizmin ufak ufak başlaması ile birlikte ülkeye girecek gıda oranları ve onları taşıyanların sayısında ciddi artışlar olacak, o tarz girişlerde toplum sağlığını güvenli gıda yönünden etkileyecek veya bunları taşıyanların girişleri noktasında güvende tutun.

16. Turizim Bakanlığı otellerin sağlık açısından sürdürülebilir bir sezon geçirmesi adına gerekli istişareleri yapın. Otel ve otelcileri Covid’le Turizm’in birlikte nasıl yürütülebileceği noktasında sürekli geliştirin.

17. Çalışma Bakanlığı, iş yerlerini ikinci aşama için uyarın, tedbir kurallarının uygulanıp uygulanmadığını ciddi şekilde denetleyin.

18. Başbakanlık Koordinasyon merkezi süreçlerin nasıl yönetildiği noktadında sürekli bir koordinasyon sağlayın. Gerekli uyarıları zamandı yapın gerekli ek tedbirleri zamanında açıklayın.

19. Ekonomi Bakanlığı, denetimli mallarla ilgili uyguladığınız kuralların denetimini elden bırakmayın. Büyük ihtimalle maske satışlarında ikinci bir yükslelme dalgası yaşanacak. Ülkedeki stokları gözden geçirin.

20. Ve Sağlık Bakanlığı ve Sağlık ekipleri, her ihtimale karşın ikinci bir dalgaya hazır olun. Yataklarınız, solunum cihazlarınızı ve oluşturduğunuz covid özel mücadele merkezlerinizi toplumla paylaşın milletin içine su serpin...

21. Ve halkımız. Sonsuza dek kapalı kalamayacağımız gerçeğinden hareketle, küresel bu krizden kurtuluncaya dek, haslatıktan uzak durmak adına ortaya konan tüm tedbir kararlarını eksiksik uygulayın. Asparagas haberleri dikkate almayın. Sadecw resmi açıklamaları dikkate alın.

Endişeli olabilirim, ama asla umutsuz değilim. Birlikte her şeyi başarmak mümkün.

Editör: TE Bilisim