KESDER olarak Kıbrıs’ta bir ilk olma özelliği taşıyan kitap okutma projemizle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Millî Eğitimi’nin genel amaçları doğrultusunda; ortaokul  6, 7 ve 8’inci sınıf öğrencilerinin dikkatlerini kitaba çekmeyi ve yoğunlaştırmayı; kitap okumaya olan ilgiyi artırmayı, okuduğu kitaba göre öğrencinin anlama seviyesini görmesini sağlamayı; kendine güven duygusunu geliştirmeyi, kitap okumayı sevdirmeyi, öğrencilerin kelime dağarcığını zenginleştirmeyi; öğrencilerde Türkçeyi doğru, güzel, etkili kullanma becerisi meydana getirmeyi, kültür mirasımızın bir ürünü olan deyimlerimizi tanıma, bilme, kullanma becerisi kazandırmayı; bilgi, birikim ve ufuk kazandırma amaçlı sosyal sorumluluk projelerimiz kapsamında “Ortaokullar Arası Ödüllü Kitap Okuma Yarışması” düzenliyoruz.

            Toplum menfaatleri gözetilerek yapılan bu tür faaliyetlerin desteklenmesi gerekirken nedendir bilinmez Kıbrıs Türk Orta Eğitim Sendikası (KTOEÖS) (Derneğimiz ile görüşüp projeyi inceleme imkanları varken) bu yapılan çalışmayı farklı mecralara çekerek gazetelere servis yapmıştır. Bu projeye en başta destek vermesi gereken bir kurumun nasıl böyle bir hataya düştüğünü hayretle karşılıyor; niyetin ne olduğunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Halbuki basit bir “Google” araması ile kitapların içeriği ile ilgili bilgiye ulaşabilirlerdi.

Kamuoyunu aydınlatma ve KTOEÖS yetkililerine yardımcı olma adına kitaplarla ilgili kısaca bilgi vermek istiyoruz.

Beyaz Zambaklar Ülkesinde/Grigory Petrov

Dünya klasiklerinden olan bu eser tüm yoksulluğa, imkansızlıklara ve elverişsiz doğa koşullarına rağmen, bir avuç aydının önderliğinde; askerlerden din adamlarına, profesörlerden öğretmenlere, doktorlardan işadamlarına kadar, her meslekten insanın omuz omuza bir dayanışma sergileyerek, Finlandiya’yı, ülkelerini geri kalmışlıktan kurtarmak için nasıl büyük bir mücadele verdiklerini, tüm insanlığa örnek olacak biçimde gözler önüne sermektedir. Bu eserin bize bakan bir özelliği de Atatürk’ün bizzat okulların müfredatına dahil edilmesini istediği kitap olmasıdır.

Öğretmenlerin temsilcilerine sormak istiyorum acaba bu kitabı okutmakla din propagandası mı yaptık? Sizler de lütfen okuyun istifade edeceksiniz.

Kitaptan bir pasaj: “Sevgili öğretmenlerim! Sizlerin etrafınızı aydınlattığınızdan eminim; ancak aydın geçinen yüzlerce kişi, milyonları daha da bilgilendirmek için neler yaptılar? Bilginin ve temiz düşüncenin ateşi içlerinde yanıyor mu?

Kendi halkını ne kadar aydınlatıyorlar?” Grigory Petrov/Beyaz Zambaklar Ülkesinde/Sf. 87

Dede Korkut Hikayeleri /Anonim

Türk Klasiklerinden olan bu eseri buradan anlatmaya hicap ediyoruz. Çünkü Türk kültür mirasını taşıması; edebi yönü ve dil özellikleri bakımından Türk dilinin en önemli eserlerinden biridir ve her birimizin ortaokul yıllarında, lise yıllarında Türkçe öğretmenlerinin de yönlendirmesiyle okuduğu en meşhur eserlerimizdendir.

Öğretmenlerin temsilcilerine sormak istiyorum yoksa sizler bu eserin ismini ilk defa mı duydunuz?(!)

Maymun Gözünü Açtı/Yakup Kavas

Türk insanının hayat tecrübesini yansıtan deyimlerin hikaye ve maceralarının anlatıldığı eser. Bu eserle halk dilinin zenginliği olan deyimlerinin anlaşılmasını, akılda kalıcılığının artmasını hedefledik.

Öğretmenlerin temsilcileri için kitabın içeriğine ışık tutması adına kitaptan özel bir deyim:

Hariçten Gazel Okumak

Bilmediği aklı ermediği, üstüne vazife olmayan işlere karışmak, söz söyleyip akıl öğretmek.

Herkesin aklı kendine. Bilmediğimiz, üstümüze vazife olmayan işlere karışmamalıyız. Hakarete uğramak istemiyorsak bilmediğimiz işlere karışıp kimsenin karşısında küçük düşmemeliyiz.

Eskiden İstanbul’da, bazı insanlar, müzik dinlemek ve hoşça vakit geçirmek için sazlı sözlü eğlence yerlerine giderlermiş. Müşterilerden güzel sesli olanlar, aşka gelip oturdukları masadan gazel okumaya başlarlarmış. Bunlar arasında sahnedeki sanatçıları bile gölgede bırakanlar varmış, bu sebeple disiplini sağlamak için, sahnedeki saz takımının arkasına, “Hariçten gazel okumak yasaktır.” diye bir uyarı yazısı asılmış.

Bilmediğin işe sakın karışma

El içinde küçük düşer, gidersin

Kimseye hariçten gazel okuma

Beşer değil misin, şaşar gidersin”

                                                                              Maymun Gözünü Açtı/Sf. 110

Basın yoluyla yapılmaya çalışılanın, amacının anlaşılması güç bir karalama kampanyası olduğunu düşünüyoruz. Derneğimiz bu davranış içerisine giren ve buna yardımcı olanlar aleyhine gerekli gördüğü takdirde meseleyi yargıya taşıma hakkını saklı tutmaktadır.

Ayrıca bu projenin hayata geçirilebilmesi için maddi manevi katkı yapan, sponsor olan, projeyi sahiplenen fedakar Gazimağusa esnaf ve işadamlarına duyarlılığından dolayı teşekkür ediyoruz.

                Kamuoyuna saygıyla duyurulur.      

                                                                                                                                             KIBRIS TÜRK EĞİTİM SEVDALILARI DERNEĞİ

Editör: TE Bilisim