Arazi çalışması tamamlanan ve büro çalışmasının da sonuna gelinen 2013-2022 yılları dönemini kapsayan IV. KKTC Orman Amenajman Planı’nda yeralan verilere göre geçmiş plan döneminde yapılan yeni ağaçlandırma çalışmaları sonucunda Orman alanlarının ülke alanının yüzde 22.9’una ve bu alanlar içerisindeki verimli orman alanı oranının ise yüzde 53’e ulaştığı bildirildi.

Orman Dairesi Müdürü İran Tansel Demir, 21 Mart Dünya Orman Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, 2003-2012 Dönemini kapsayan III. KKTC Orman Amenajman planına göre ülke alanının yaklaşık yüzde 19.7’sine tekabül eden Orman alanlarının sadece yüzde 39’unun verimli orman olup geriye kalan yüzde 61’inin ise bozuk ve ağaçlandırılması gereken orman alanı niteliğinde olduğunu kaydetti.

Orman yangınları başta olmak üzere, başıboş keçi otlatmaları, zararlı böcek ve hastalıkları ile kuraklık zararlarının, orman alanlarının bozulmasını hızlandıran başlıca etkenler olduğunu ifade eden Demir, özellikle 2006-2009 yılları döneminin üst üste kurak olarak geçmesinin ve 2008 yılının ikinci yarısında kendini bariz olarak belli eden olağanüstü kuraklık etkileri neticesinde orman vegetasyonunun hızlı bir kuruma sürecine girdiğini söyledi.

2008 yılının vegetasyon periyodunda nerdeyse hiç yağış olmaması, kış aylarını da hemen hemen yağışsız geçiren orman alanlarında vahim sonuçların doğmasına neden olduğunu ve durumun bir afet düzeyine ulaştığını belirten Demir, “Asli ağaç türleri ve maki florası olarak Pinus brutia (Kızılçam), Cupressus sempervirens (Servi), Arbutus andrachne (Sandal Ağacı), Acacica cyanophylla (Kıbrıs Akasyası) ile Olea europea (Yabani Zeytin) kuraklıktan en çok etkilenen türler olmuştur” dedi.

Demir, bu türlerin yoğun olarak kurumaya maruz kalmasının 2006-2009 yılları dönemindeki kuraklığın ulaştığı boyutu açıkça ortaya koyduğunu ifade ederek, bununla birlikte 2010 ve 2011 yılı yağış periyodu içerisinde meydana gelen optimum seviyelerdeki yağışlarla birlikte ülkemiz ormanlarında kuraklığa bağlı kurumalar durmuş ve toparlanma sürecine girildiğini söyledi.

Demir, ayrıca 2006-2009 dönemindeki kuraklık nedeniyle zarar gören orman sahalarında 2010 yılından itibaren rehabilitasyon çalışmalarına başlandığını 2011 ve 2012 yıllarında da kaybedilen bu ağaç servetini yeniden yerine koyabilmek amacıyla tamamlama ağaçlandırmalarına devam edildiğini kaydetti.

ÇAM KESE BÖCEĞİ

“Çam ağaçlarında genel olarak zarar yapan Çam Kese Böceği (Thaumetopoea pityocampa) ormanlarda genel zararlı durumunda olmakla birlikte, son yıllarda entegre yöntemler kullanılarak mücadele edilmiştir” diyen Demir, 2012-13 yılı çam kese böceği ile mücadele döneminde kullanılmak üzere 2 yeni ilaçlama makinesi alındığını ve ULV Soğuk Sisleme yöntemiyle 3500 Litre Bacillus thuringiensis süspansiyonu içeren Biyolojik ilacın orman sahalarında bu zararlıya karşı kullanıldığını kaydetti.

ORMAN GÖZETLEME SİSTEMİ’NE BAĞLI KAMERA SAYISI 16’YA ÇIKTI

Orman Koruma çalışmaları çerçevesinde 2010 yılı Haziran ayında, AB işbirliği ile yürütülen projeler kapsamında, Orman Dairesi Müdürlüğü bünyesinde “Yangın Harekat Merkezi” kurulduğunu da anımsatan Demir, proje kapsamında ülke genelinde devreye giren ve 14 kameradan oluşan “Orman Gözetleme Sistemi” ile ülke ormanlarının, yangınlara karşı tek merkezden 24 saat esasına göre izlendiğini belirtti.

Demir, 2013 yılında “Orman Gözetleme Sistemi”ne bağlı kamera ağına 2 yeni kamera daha eklenmesi ve toplam kamera sayısının 16’ya ulaşması sonucunda bu yolla sürekli gözetim altında bulundurulan orman sahalarının kapsamının da genişletildiğini söyledi.

Demir, 2012 yılı yangın sezonu içerisinde devlet ormanlarında meydana gelen toplam 26 orman yangını sonucunda toplam 144,6 hektarlık ormanın yandığını ve ulusal ormancılık politikası gereği bu sahaların temizlenmesine müteakiben toprak işlemesi yapılarak Ocak-Mart 2013 Ağaçlandırma Sezonu’nda yeniden ağaçlandırıldığını ifade etti.

2012 Yılında Güzelyurt Orman Fidanlığı’nda ağaçlandırma çalışmalarında kullanılması amacına yönelik olarak toplam 1,315,396 fidan üretimi gerçekleştirildiğini kaydeden Demir, Ocak–Mart 2013 dönemini kapsayan son Ağaçlandırma Sezonu’nda ülke genelindeki çeşitli bölgelerde toplam 933,742 orman ağacı fidanının dikiminin gerçekleştirildiğini dile getirdi.

ORMANLARIN KORUNMASI VE ÇOĞALTILMASINDA VATANDAŞLARA BÜYÜK GÖREVLER DÜŞER

Aralık 2012 - Ocak 2013 Döneminde, kayalık ve dozerle arazi çalışması yapmanın teknik olarak mümkün olmadığı bölgelerde yaklaşık 300 Kg temiz servi tohumu ile 400 Ha sahada tohumlama çalışması yapıldığını hatırlatan Demir, Alevkaya Bölge Şefliği sınırları içerisinde yapılan tohumlama işleminde, kurulan işçi ekiplerinin 400 Ha sahanın tamamını yürüyerek her 2m mesafede sivri uçlu tohum ekim küreği ile açmış oldukları çukurlara ortalama 6 servi tohumunu atmasının sağlandığını söyledi.

Demir, ayrıca tarımsal amaçlı üretilen yaklaşık 20,000 harup fidanı çiftçilere ücretsiz olarak dağıtıldığını, kendilerine ait arazilerde veya bahçelerinde orman ağaç türleri ile ağaçlandırma yapmak isteyen vatandaşlara, kurumlara ve askeri birliklere 300,000 orman ağacı fidanın ücretsiz olarak dağıtılarak çevremizin ve ülkemizin yeşillendirilmesine katkı koymaları sağlandığını belirtti.

Demir açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Dünyada bir ülkenin orman bakımından kendine yeterli olabilmesi ve orman fonksiyonlarından tam olarak yararlanabilmesi için topraklarının, dünya ortalaması olan %30’ununun üzerindeki bir oranda orman varlığına sahip olması gerekmektedir. Üstelik bu ortalamada kastedilen oran verimli orman sahalarının ülke alanına oranıdır. Ülkemizde ise genel orman varlığının yapılan ağaçlandırmalar neticesinde ülke alanına oranı %19.7 den %22.9 a, verimli orman alanının ise bu oranın %53’üne ulaştığı görülmektedir. Bu rakamlar bizlere ormancılık konusunda yapılacak daha çok işimiz olduğunu göstermektedir. Ülkemizde; orman varlığının yetersizliği, iklim şartlarının yeniden orman geliştirme konusundaki elverişsizliğin, topografik yapımızın ormansızlaşmaya tahammülünün bulunmayışı nedenleri ile ağaçlandırma çalışmalarının yanında mevcut olan ormanlarımızın korunması konusu da büyük önem taşımaktadır.”

Ulusal ormancılık amaçlarının başında gelen mevcut ormanların korunması, ağaçlandırmalarla orman alanlarının artırılması, sürdürülebilir ormancılık ilkeleri doğrultusunda planlanarak işletilmesi ve verim gücüne göre ormanların hizmetlerinden halkın yararlandırılması yönünde yoğun çaba harcandığına işaret eden Demir, ormancılık hizmetlerinin, uzun vadeli yatırım gerektirdiğini kaydetti.

Demir, bugün dikilen fidanların ağaç olması için yıllara ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, ormana yapılacak her türlü olumlu veya olumsuz müdahalenin ülkenin yeşiline, turizme, tarıma ve genelde ülkeye yapıldığını belirtti.

Demir, gelecek nesillere yeşil bir ülke devretmek yönünde, bütünü ile toplumun malı olan, ürettiği maddi ve fonksiyonel değerler ile toplumun tüm kesimlerine hizmet eden ormanların korunması ve çoğaltılmasında vatandaşlara büyük görevler düştüğünü vurguladı. 
Editör: TE Bilisim