Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, YDÜ’de organ nakli yapılması konusuyla ilgili araştırma yapmasını istedikleri Başsavcılık’tan kendilerine, henüz Türkiye’den ve Ukrayna’dan gerekli bilgilerin ve Interpol araştırmalarının gelmediğinin bildirildiğini söyledi.

Güle, polisin yaptığı araştırma sonrasında ortaya çıkan bazı verilerden sonra konunun daha derinlemesine araştırılmasıyla ilgili Başsavcılık’ın girişimde bulunduğunun da kendilerine iletildiğini kaydetti.

Gülle Sağlık Bakanlığı’nda saat 15:30’da gerçekleştirdiği basın toplantısında konuyla ilgili bilgiler verdi.

Bu konunun bitmiş tamamlanmış olmasının söz konusu olmadığını kaydeden Gülle, “Süreç devam etmektedir ve ben bu konuyla ilgili bilgilendirme yapmak istedim, daha da önemlisi bizim kurumların çatışmasını değil, iş birliği yapmasını istiyoruz. Kamu-özel tüm sağlık kurumları hepimizin kurumları Dünyadaki kurallar, uygulamalar sağlık alanındaki özellikle belli konulardaki hassasiyetler nettir. Tabipler Birliği de bu konudaki hassasiyetini ciddi anlamda ortaya koymuştur, bir etik kurul oluşturduklarını ilan etmişlerdir” diye konuştu.

Hazırlanmış olan hücre doku ve organ nakli yasanın konuyu derinlemesine ele alan bir yasa olduğunu ifade eden Gülle, yasa hayata geçtiği zaman tüm bu ihtiyaçlara cevap veren, her türlü sıkıntıyı aşabilecek düzenlemeleri içerdiğini de dile getirdi.

Yasa ve konuyla alakalı konuların uzun süredir ülkenin gündeminde olduğunu kaydeden Gülle, bu konuyla ilgili bilgilendirme yapmak amacıyla basın toplantısı düzenlediğini söyledi.

Bir süre önce Kıbrıs Türk Tabipler Birliği tarafından organ nakli konusunda bazı şüpheli konuların olduğunun bildirilmesi üzerine başlatılan bir süreç olduğunu belirten Gülle, sürecin başında yaşananları hatırlattı ve sonuçta konunun ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmek üzere Başsavcılık’a bildirildiğini kaydetti.

Hareket noktalarının bütün dünyada özellikle organ nakliyle ilgili yapılan deklarasyonlar, bu konulardaki hassasiyetler olduğunu belirten Gülle, KKTC’de uzun yıllar boyunca süren ve teknik konularda bilgi kişilerin katılımıyla hazırlanmış olan hücre doku ve organ nakliyle ilgili konuları düzenleyen bir yasa olduğunu hatırlattı. Gülle, meclisten geçen yasanın birkaç maddenin tekrar görüşülmesi talebiyle Cumhurbaşkanlığı’ndan geri gönderildiğini söyledi ve yasanın yeniden meclisin gündeminde olduğunu kaydetti.

Bütün sağlık camiasının bu konuya gerekli önemi verdiğini ve uzun süre bu konuyla ilgili çalıştığını ifade eden Gülle, yasanın hazırlanması sürecinde AB ile temas içerisinde olunduğunu ve belli bir standart yakalanmak üzere bir yasa tasarısının ortaya çıktığını söyledi.

Gülle, süreç içerisindeki en temel yaklaşım noktalarının özellikle ülkede 180 civarında olan diyaliz hastasının gereksinimleriyle ilgili düzenleme yapmak olduğunu ve bu nedenle bu yasanın bir an önce geçmesini istediklerini anlattı.

Gülle bu yasanın bir an önce hayata geçmesi için mecliste gerekli çalışmaları yapıldığını da kaydederek “Ülkemizde sağlılığın en önemli aşamalarından biri oran organ nakliyle ilgili konularda elbette ki adımlar atılmasını istiyoruz, nitekim bu konuda gerçekten hastanelerde ciddi çalışmalar var ve buna hazır durumda” diye konuştu.

“TÜM TARAFLARDAN YASANIN BİR AN ÖNCE ÇIKMASINA KATKI TALEP ETTİK”

Gülle, tüm taraflardan bu yasanın bir an önce çıkmasına katkı koyulmasını ve yasaya göre uygulamaların hayata geçmesini talep ettiklerinin de altını çizdi.

Konunun çözümlenmesindeki doğru adımın iş birliği yapılması, doğru vizyonun birlikte belirlenmesi ve sonuçta bu süreçlerin yasadaki düzenlemelerle birlikte hayata geçirilmesi olduğunu dile getiren Gülle, bu konudaki hassasiyetlerini Tabipler Birliği’nin konuyu kendilerine aktarmasından itibaren dile getirdiklerini söyledi. Gülle, yeni bir vizyonla yeni adımlar atılmaya çalışılırken doğru şekilde hareket etmenin ve birlikte adım atılmasının doğru olan olduğunu söyledi. Gülle Pazartesi günü YDÜ Başhekimini bakanlığa davet ettiğini ve bu konuda gerekli düzenlemenin yapıldığını, iş birliği yapılmasının ve doğru hareket edilmesinin gerektiğini kendisine söylediğini kaydetti.

Gülle, eski yasanın günün koşullarına göre herhangi bir düzenlemeye elverişli olmadığını ve yeni bir yasa hazırlandığını belirterek, bu yasanın hayata geçmesi ve buna göre hareket edilmesi gerektiğini de vurguladı.

Konuya taraf olanları çatışan taraflar olarak görmediklerini kaydeden Gülle, devletin düzenleyici olduğunu, tüm kurumların hizmet etme dürtüleriyle bir araya gelmesi ve yasalara, kurallara, etik değerlere uyularak hareket edilmesi yönünde tavırları olduğunu ifade etti.

Güle, tutumlarının net olduğunu, sürecin doğru şekilde yönetilmesi gerektiğini de vurguladı. 
Editör: TE Bilisim