Dünyanın önde gelen arabulucuları, Kıbrıs’taki çözüm sürecine katkıda bulunmak ve katılımcı barış girişimlerini desteklemek üzere 18 Haziran’da adaya geliyor.
Arabulucuların iki toplumdan siyasi partiler, ekonomik örgütler ve sivil toplum temsilcileri ile görüşeceği belirtildi.
Açıklamya göre, etkinliği düzenleyen, Londra merkezli “Engi-Conflict Management”, bu bağlamda Kuzey İrlanda Milletvekili Jeffery Donaldson ve Günet Afrikalı Roelf Meyer’i Kıbrıs’a getiriyor.
Donaldson ve Meyer, ülkelerindeki sorunların çözüm süreçlerinde kilit roller üstlenmişlerdi.
Ziyaret ile ilgili açıklamalarda bulunan Donaldson “ilk başta sivil toplum içinde yer almak konusunda bazı çekincelerim vardı. Ancak sonradan düşündüm ki ben bu iş için seçilmişim. En iyisi sadece soruna yoğunlaşıp onu bir şekilde çözmek” diye konuştu.
Donaldson “Sonraları ise sivil toplum örgütlerinin bu süreçleri kotarmadaki hayati rolünü anladım. Hiç şüphe yok ki sivil toplum örgütleri insanların ön yargılarını kırmak için çok önemli bir rol oynuyor” dedi.
Donaldson, Kıbrıslı Türklerin sadece %16, Kıbrıslı Rumların da sadece %9’unun, politikacılara seslerini duyurabildiğini düşündüklerini ve bu yüzdenin değişmesinin zamanının artık geldiğini belirtti. Donaldson, politikacıların halkın görüşlerini dikkate almak zorunda olduğunu belirterek, İngiltere-İrlanda arasında imzalanan ‘Good Friday’ Antlaşmasının sağlanmasında bu olgunun çok önemli bir rol oynadığını belirtti.
Güney Afrika’daki Irkçi Apertheid rejminin sona ermesini sağlayan süreçte baş-arabuluculuk rölünü Cyril Ramaphosa ile birlikte başarı ile yerine getiren Roelf Meyer ise Kıbrıs’taki durum için tam anlamı ile ‘transparan’ bir süreç öngörüyor.
Süreç ile ilgili konuşan Meyer “Kıbrıs halklarının sorunu karşılaştırmalı bir şekilde öğrenmesini umuyorum. Ben bir çok şeyi zor yoldan, müzakere masasında öğrendim” şeklinde konuştu.
Açıklamaya katkı koyan Engi Kurucularından ve Direktörü Yeshim Harris ise “Bence iki toplumun geçmişte yaşanan şeyleri karşılıklı olarak birbirlerinden öğrenmesi ve bu konunda empati yapması en sağlıklısı olur” şeklinde konuştu.
Harris “Dünya’daki bir çok sorunda taraflar arasında karşılıklı olarak ‘güven, düşünce ve motivasyon’ eksikliği var. Kıbrıs adasında da, her ne türden bir çözüm olursa olsun, bu üç olgu taraflar arasında eksik olursa, kuşku yok ki o çözüm sürdürülebilir olmaz” diye konuştu.

Ekibin 3.üyesi olan, Ljuljjeta Goranci Brkic ise iki toplum arasında etkin bir diyalog yaratılması fikrine sıcak bakıyor.
Merkezi Saray Bosna’da bulunan Nansen Dialoque Merkezi’nin direktörü olan Brkic “biz Bosna’da demokratik partiklerle etnik kökenler arasındaki sorunları çözmeyi amaçlıyoruz. Bu bağlamda, Kıbrıs’taki iki toplum arasında da bir güven ortamı yaratılmalı e teşvik edilmelidir” diye konuştu.
Ekibin Kıbrıs adasına yapacağı ziyaret UNDP-Act tarafından organize ediliyor.
Konu ile ilgili bilgi almak isteyenler için:
Charles Trew: +44(0)7745974228, veya email: [email protected] ya da Nicolas Jarraud +357-99-542425 email: [email protected] adres ve telefonlarına ulaşabilirler.
 
Editör: TE Bilisim