Muratağa,Sandallar ve Atlılar köylerinde 1974 yılında Rumlar tarafından toplu olarak katledilen 126 şehit düzenlenen törenlerle anıldı.

Muratağa-Sandallar ile Atlılar Şehitlikleri’nde düzenlenen törenlere; Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt ve 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Taci Kurul da katıldı.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Muratağa-Sandallar Şehitliği’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, insanlık dışı toplu katliamların 40’ıncı yıl dönümüne gelindiğini hatırlatarak, “Hüzünlüyüz, hala burada yaşanan acıyı içimizde hissediyoruz.Bu vesileyle sadece Türk oldukları için canlarından olan şehitlerimizi rahmetle anıyoruz” dedi.

Muratağa , Atlılar ve Sandallar’da 16 günlük bebekten 95 yaşına kadar 126 kişinin katledildiğini belirten Eroğlu, “Bu üç köyümüzde yaşananlar, Kıbrıs Türk halkı direnmeseydi, Türkiye etkin ve fiili müdahale hakkını kullanarak Barış Harekâtı’nı yapmasaydı başımıza neler geleceğinin acı bir göstergesidir” dedi.

Eroğlu, her Cumhurbaşkanı için olduğu gibi kendisi için de önceliğin halkının güvenliği refah ve mutluluğu, Türk milletinin çıkarları olduğunu vurguladı.

TÖREN

İlk Anma töreni Saat 17.00’de Muratağa-Sandallar Şehitliği’nde gerçekleştirildi. Törende ilk olarak protokol sırasına göre çelenkler konuldu, saygı duruşu ve saygı atışında bulunuldu. İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam eden törende Muratağa, Atlılar, Sandallar Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Aşır konuşma yaptı.

Ayşe Güler Akın’ın okuduğu 14 Ağustos ile ilgili şiirle devam eden tören, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun konuşması, şehitler için dua okunması ve şehitliği ziyaret ile sona erdi.

Atlılar Şehitliği’nde yer alan ikinci törende ise protokol sırasına göre çelenkler konuldu, saygı duruşu ve saygı atışı yapıldı. İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Şehitler için saat 15.30’da da Muratağa Camii’nde mevlit okutuldu.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs’ta 15 Temmuz 1974’te EOKA-B mensubu Rumlar ve Yunan cuntasının önderliğinde Makarios’a karşı yapılan darbenin yegâne hedefinin adayı Elen yapmak olduğunu belirterek; “Eğer 20 Temmuz 1974’te başlayan Türk Barış Harekâtı olmasaydı, başarı sağlanamasaydı bu emel gerçekleşecek, direnenler öldürülecekti” dedi.

Eroğlu, darbeye karşı direnen kendi insanlarını bile öldüren EOKA mensupları ile adada bulunan cuntaya bağlı Yunan askerlerinin Kıbrıs Türkü için planladıklarının ne olduğunun, Muratağa, Atlılar, Sandallar ve Taşkent’te belli olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Değerli kardeşlerim, dikkat ederseniz o günleri yaşayan ve çok iyi anımsayan, sizin içinizden çıkan bir Cumhurbaşkanı olarak demeç verir, konuşma yaparken hep, ‘bizi 1974 öncesine götürmeyecek, Kıbrıs’ta var olan gerçeklere dayalı bir antlaşma istiyoruz’ diyorum.

Bazıları bana kızsa da bunları vurgulamaya devam edeceğim. Barış istemediğim, barışa karşı olduğum için değil, tam tersine kalıcı, bizi tekrar tehlikeye atmayacak sağlam bir antlaşma istediğim, halkımın böyle bir antlaşmayı hak ettiğine inandığım için bunları söylüyorum.”

RUMLARIN HAYALİ

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türk tarafının tüm iyi niyeti ve bir antlaşma için samimi olarak çaba göstermesine karşın Rumların ise 1974 öncesi duruma geri dönüş olanağını yakalayabilecekleri bir sözde çözümün hayali içinde olduklarını kaydetti.

“Gerçek bir çözüm değil bizi çözebilecekleri bir formül peşindedirler” diyen Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının bu gerçekleri bilmesi ve Rum tarafı tutumunu değiştirmezse günü geldiğinde gereken kararları vermeye hazır olması gerektiğini kaydetti.

RUM TARAFI İKİ KESİMLİLİĞİ BOZMAK NİYETİNDE

Rum tarafının iki kesimliliği bozmak niyetinde olduğunu kaydeden Eroğlu, “Rum tarafı bizden çok büyük toprak tavizleri talep etmektedir. Rum tarafı, vatandaşlarımız arasında ayrım yapmamızı, bir kısım KKTC vatandaşını yok saymamızı talep etmektedir” dedi.

“ÖNCELİK KENDİ HALKIMIN GÜVENLİĞİ AYRILMAZ PARÇASI OLDUĞUMUZ TÜRK MİLLETİNİN ÇIKARLARI”

Eroğlu, “Her cumhurbaşkanı için olduğu gibi benim için de öncelik kendi halkımın, güvenliği, refah ve mutluluğudur, ayrılmaz bir parçası olduğumuz Türk milletinin çıkarlarıdır. Bana birilerinin övücü sözler söylemesi, sırtımı sıvazlaması, önemli değildir. Önemli olan, yapılacak bir antlaşmadan bir süre sonra halkımızın 1963-1974 arasında olduğu gibi acı dolu günler, güvenlik endişesi yaşamamasıdır” dedi.

“DEVLET YAŞAYACAK”

Yarınlardan endişe duyulmamasını isteyen Eroğlu, Türkiye ile tam bir uyum içerisinde barışçı yoldan ayrılmadan yola devam ettiklerini, devletin yaşayacağını ve yüceleceğini vurguladı.

AŞIR

Muratağa Atlılar Sandallar Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Aşır da, 126 Kıbrıslı Türk’ün hunharca katledildiğini belirterek, 40 yıl geçmesine rağmen acılarının dün gibi taze olduğunu ifade etti.

Aşır, katliamlar sonucunda her aileden en çok 1-2 kişinin hayatta kaldığını belirterek, “Unutmadık, unutturmayacağız” dedi.

Aşır, Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinin bitmediğini şekil değiştirerek devam ettiğini kaydederek, “Bize düşen görev Anavatan’a güvenerek, birlikte mücadeleyi sürdürerek olursa onurlu bir anlaşmaya ulaşmaktır” dedi. 
Editör: TE Bilisim