(Kamalı Haber) - Lefkoşa’da meydana gelen “Kanunsuz Ateşli Silah Ve Patlayıcı Madde Tasarrufu” suçlarından yargılanan sanık Öncel Erol’un aleyhindeki karar dün açıklandı

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fadıl Aksun, Kıdemli Yargıç Vedia Berkut Barkın ve Yargıç Murat Soytaç’ın huzurunda görüşülen karar duruşmasında sanığın aleyhindeki kararı Aksun açıkladı. Aksun, sanığın aleyhine getirilen suçun tehlike suçu olduğunun altını çizdi.

Fadıl Aksun, kararda şunları belirtti.

“Başlı başına kanunsuz ateşli silah ve patlayıcı madde tasarrufu önemli ölçüde tehlike uyandırmaktadır, çünkü bu tür saldırı araçlarının varlığı, vatandaşların barış içerisinde kendi haklarını kullanmaları için gereken sakin atmosferi zehirlemektedir. Bu tür suçların ciddi suçlar olduğu ve istisnai meseleler dışında kamu menfaatinin ön planda tutularak hapis cezası ile cezalandırılması gerektiği de Yargıtay tarafından prensip olarak kabul edilmiştir. Ateşli silahlarla ilgili durum bu kadar vahimken sanığın nazari dikkate alınan davasını bu olgudan ayrı değerlendirmemiz olanaksızdır. Sanık 29.12.2022 tarihinde bir döviz bürosuna girerek “Mehmet beye selam söyle mal varlığını istiyorum ben onu bulmayım arasın beni kötü olur diyerek” genel rahatsızlıkta bulunmuştur. Bir kişinin iş yerine gidip mal varlığını talep etme ancak hukukun hüküm sürmediği ilkel çağlardan kalma, yerleşik toplum düzenine uymayan bir davranış biçimidir. Devamında sanığın “onu bulmayım arasın beni kötü olur” ifadelerinin de şiddet eğilimi barındırdığı aşikardır. Bu tehditi evinde kanunsuz tabanca barındıran bir sanık yapıyorsa bunun cezai ağırlığı da mutlaka artmalıdır. Kaldı ki sanığın sabıka durumuna baktığımızda toplum huzurunu kaçırıcı bir çok suç yanında önümüzdeki dava ile da benzer şekil,de korkutmak amacı ile silah taşımak, darp ve tehdit suçlarından da sabıkları olduğunu ve mahkemenin verdiği kararlara rağmen ıslah olmadığını görmekteyiz. Dolayısı ile mahkemenin yapması gereken bu sanığı suçu ile orantılı olarak toplumdan uzak tutmaktır. Ülkemizde artan suç oranlarına rağmen mahkemeler de aynı oranda artan bir kararlılıkla toplumu böyle kişilerden arındırmaya devam edecektir. Unutulmamalıdır ki, hak her zaman kuvvetten daha güçlüdür. Bu ülkede silahı kalemden daha üstün, şiddeti ise hukuktan daha güçlü gören herkes karşısında hukukun kalesi olan mahkemeleri bulacaktır.”

Sanığın lehine ve aleyhine olan tüm hususlara değinen Aksun, sanığa oybirliği ile 3 yıl hapis cezası verdiklerini açıkladı.

Görevden alma ve atama! Görevden alma ve atama!

Dava konusu olay nasıl olmuştu?

Öncel Erol, 31 Aralık 2022 tarihinde saat 15.00 raddelerinde Lefkoşa’da, Marmara Bölgesinde ikametgahında mahkeme emri ile Lefkoşa Adli Şube Amirliğinde görevli polis ekiplerince yapılan arama neticesinde 1 adet Kanunsuz Ateşli Silah olan Blow marka tabanca ve bu tabancaya takılı şarjörü içerisinde kanunsuz patlayıcı madde olan 2 adet 7.65 mm çapında canlı mermiler bulunmuştu.

Editör: Haber Merkezi