Maliye Bakanı Birikim Özgür devlet harçlarının her yıl enflasyon oranındaki artışa göre yeniden düzenlenmesinin mutat bir uygulama olduğunu belirterek, 2015 yılında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) % 7.78 gerçekleşmesine karşın harçlara yapılan artışın % 6 ile enflasyon oranının altında tutulduğunu belirtti.

Harçlarla ilgili yazılı açıklama yapan Maliye Bakanı Birikim Özgür, çeşitli kesimlerin konu ile ilgili yaptığı açıklamalardan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Özgür, eleştiriyi yapanların yapısal sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik tek somut öneri sunmadan halkın duyguları ile oynayarak, şov nitelikli açıklamalar yapmasının rahatsızlık verici olduğunu, siyasetin ekonomiye zarar vermemesi gerektiğini kaydetti.

2015 yılının ilk 6 ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) % 3,18, ikinci yarısında ise 4,60 oranında arttığını ve 2015’de yıllık TÜFE artışının % 7,78 olduğunu kaydeden Özgür şunları dile getirdi:

“Hükümetimizin, kamudan maaş çeken çalışan ve emeklilerin alım gücünü korumak amacıyla Ocak ayı maaşlarını %4,60 artışlı vereceği kamuoyunun bilgisindedir. Son 6 ayda yapılan artışlarla kamu çalışan ve emeklilerinin maaşları ortalama %7,92 artmış olacaktır. Bu artışın 2016’da kamu maliyesi üzerinde oluşturacağı ilave yük ise 150 milyon TL’nin üzerinde olacaktır.

Her ülkede hükümetler her yılın başında kamu gelir-gider dengelerini koruyabilmek için devletin sunduğu hizmetlerin harçlarını bir önceki yılın enflasyon oranına göre yeniden düzenlerler.

Bizde de bu uygulama mutattır, yani her yılın başında yapılan bir uygulamalıdır. Biz bu yıl ekonomideki daralmayı da göz önünde bulundurarak %7,78 enflasyon oranına rağmen harçlardaki düzenlemeyi %6-6,5 düzeyinde tutmuş bulunmaktayız. Kamu kesimine ise ortalamada enflasyon oranının üzerinde bir artış sağlamış bulunuyoruz.

Hükümetlerin bu uygulamayı yaparken enflasyon nedeniyle alım gücü düşen halkın, özellikle de özel sektör çalışanlarının haklı eleştirilerine maruz kaldıkları da bilinmektedir. Ancak “eleştirilmemek için” kamu maliyesinin açıklarının büyümesine sebep olacak popülist uygulamalara gidilmesinin çok daha büyük ekonomik krizlere sebep olacağını bilmek ve bir anlamda halkın tepkisine rağmen yine halkın esenliği için bunu göze almak devleti yönetenlerin sorumluluğu gereğidir.”

“REELDE İNDİRİM ŞEKLİNDE DE YORUMLANABİLİR”

Maliye Bakanı olarak, ekonomistlerin reelde indirim şeklinde de yorumlayabileceği harçlardaki enflasyon oranının altındaki nominal artışlarla övünmek gibi bir yaklaşım içerisinde asla bulunmayacağını belirten Birikim Özgür, ancak enflasyonu tetikleyen yapısal sorunların ortadan kaldırılması ile ilgili tek bir somut öneri dahi yapmadan siyasi mülahazalarla yapılan şov nitelikli açıklamalar hususundaki rahatsızlığı da halkla paylaşmak zorunda olduğunu vurguladı.

“TEMEL HEDEF BÜTÇE AÇIĞI VE KAMU BORÇ STOĞUNU HAFİFLETMEK”

Hükümetin, tüketici fiyatlarını olumlu yönde ve kalıcı şekilde etkileyecek biçimde ekonomideki girdi maliyetlerini düşürücü yapısal dönüşüm hamlelerine imza atacağını kaydeden Özgür, “İçinde bulunduğumuz koşullarda temel hedefimiz, en ciddi yapısal sorunumuz olan ülkemizdeki bütçe açığı ve kamu borç stoku sorununu hafifletmektir” dedi.

Özgür, mal ve hizmet üretiminin artmasına hizmet edecek reformlar ve e-devlet projesi eliyle kayıt dışı ekonomi ile mücadelede elde edilecek somut kazanımlar sayesinde hedef doğrultusunda gelişmelerin hissedilir düzeylere çıkacağını ifade etti.

Bu alandaki gelişmelere paralel olarak dolaylı - dolaysız vergi tahsilatı oranını dengelemeyi hatta bu oranı dolaysız vergiler lehine düzenlemeyi öngördüklerini dile getiren Bakan Özgür, “Böylesi hassas konularda ülke ekonomisine zarar vermek pahasına tehlikeli biçimde halkımızın duyguları ile oynandığı gözlemimi halkımızla paylaşmayı görev addetmekteyim. Siyaset, ekonomiye zarar vermemeli. Halkımızı yapısal dönüşüm süreci hakkında bilgilendirmeye ve adım adım hedeflerimize ulaşmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Editör: TE Bilisim